Keď hľadáme recepty na pohodlnú, výživnú a chutnú večeru, ktorá nás nevyčerpá a zároveň nás zahreje, udon rezance sú vždy skvelou voľbou. Tento jednoduchý a rýchly recept spája všetko, čo si môžeme priať - výživné zelené dobroty, bohatý krémový vývar, a, samozrejme, neodolateľnú chuť udon rezancov, ktoré sa hodia do každej kuchyne.
S nádychom zázvoru, jemnou kokosovou chuťou a zázrakom tofu, ktorý všetko skvelo dopĺňa, si tento pokrm zamilujete. A to všetko za menej ako pol hodinu! Veď nechceme prípravou večere stráviť pol dňa.
Udon rezance naše obľúbené!
Nájdeme ich na toľko rôznych spôsobov a nikdy si nevieme vybrať. Udon rezance sú jedným z najznámejších a najtradičnejších typov rezancov v japonskej kuchyni. Ich vznik sa datuje až do 9. storočia, kedy sa predpokladá, že sa do Japonska dostali vďaka čínskym obchodníkom. Avšak, ako sa postupne prispôsobovali miestnym potrebám a chutiam, udon sa stal neodmysliteľnou súčasťou japonského kulinárskeho dedičstva. A našich kuchýň.
Pôvodne sa rezance podobné udon vyrábali v Číne, no Japonci ich upravili podľa vlastných chutí a začali ich podávať v rôznych variáciách, ktoré sa líšili podľa regiónu. V Japonsku je udon spojený s mnohými druhmi polievok, ale aj suchých pokrmov, v ktorých sú rezance podávané na studeno. Aký je ale ten úplne tradičný recept? Tradične sa udon varí v bujóne zo sójovej omáčky, morskej soli a dashi (japonský vývar zo sušených rýb alebo rias), ktorý dodáva jedlu charakteristickú hĺbku chuti.
Udon sa v všeobecne považuje za pohodlné a ľahké jedlo, ktoré je ideálne na konzumáciu počas chladnejších mesiacov, ale jeho všestrannosť umožňuje vychutnať ho počas celého roka. Preto ho všetci milujeme.
Recept na udon rezance
Ingrediencie:
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 tofu (cca 300 g), scedené a nakrájané na kúsky
- 3 šalotky, jemne nakrájané
- 2 strúčiky cesnaku, roztlačené alebo nastrúhané
- 1 malý kúsok zázvoru (cca 2 cm), ošúpaný a nastrúhaný na hrubo
- 200 g zmes hub (napr. shiitake, hnedé huby či šampiňóny)
- 3 polievkové lyžice miso pasty
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mlieka
- 500 ml horúceho zeleninového vývaru
- 2 porcie udon rezancov (cca 50 g na osobu)
- 3 veľké hrste baby špenátu (cca 150 g), nahrubo nakrájaný
- 1-2 limetky, nastrúhaná kôra a šťava
- Štipka morskej soli a čierneho korenia
Postup:
- Na panvici rozpaľte 2 lyžice olivového oleja. Pridajte tofu a opekajte 10-12 minút, až kým nebude chrumkavé a zlatisté zo všetkých strán. Potom ho premiestnite na tanier a nechajte ho odpočívať.
- Vo veľkom hrnci alebo woku zahrejte zvyšok olivového oleja. Pridajte šalotku, cesnak, zázvor, huby a varte 8-10 minút. Miešajte častejšie, kým nebudú mäkké a voňavé.
- K zmesi pridajte miso pastu, kokosové mlieko a zeleninový vývar. Priveďte k varu. Následne pridajte udon rezance, zakryte pokrievkou a varte 8-10 minút, alebo kým sa rezance neuvaria.
- Do hotového vývaru pridajte špenát a tofu, dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Rozdeľte do misiek, pridajte limetkovú šťavu a posypte nastrúhanou limetkovou kôrou.
Tip na záver: Pre ten pravý záverečný šmrnc pridajte ešte niekoľko kvapiek pikantného chilli oleja, ktorý dodá jedlu jemnú, ale výraznú pálivosť.
Udon rezance sú dokonalým príkladom toho, ako môže byť jednoduché jedlo zároveň výživné, chutné a rýchle na prípravu. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú pohodlné, no stále zdravé jedlo na chladnejšie večere.
S pridaním tofu a zeleniny máte pokrm bohatý na bielkoviny a vitamíny, a vďaka kokosovému mlieku a miso paste získava jedlo bohatú krémovú chuť, ktorá vás bude ešte dlho baviť. Rozhodne to nebude poslednýkrát, čo recept pripravíte. Ak hľadáte jedlo, ktoré uspokojí vaše chuťové poháriky a zároveň vás nepreťaží, toto je správna voľba. Tak neváhajte a doprajte si ho aj vy!
Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @deliciouslyella