Akákoľvek polievka, či to je cesnaková polievka, tekvicová alebo hubová, dokáže zahriať i zasýtiť. Preto sú medzi nami veľmi obľúbené, aj keď ich konzumácia nie je u nás taká častá, ako sa zdá. Mnohí si radšej doprajú väčšiu porciu hlavného jedla, než kombináciu polievky a druhého jedla.
No taká brokolicová polievka, alebo inak nazývaná aj ako brokolicový krém, dokáže potešiť všetky chuťové poháriky. Je to polievka, ktorej príprava vám nezaberie veľa času a je navyše sýta, pomerne zdravá, ale predovšetkým chutná natoľko, že zachutí aj deťom. Skúste im ju naservírovať.
Na brokolicovú polievku budeme potrebovať:
- 1 strednú brokolicu
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1,5 – 2 l horúcej vody (alebo vývaru)
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ a korenie
- 200 ml smotany na varenie (10 %)
Postup prípravy:
Najskôr si očistíme a nakrájame zeleninu. Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky, zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky (aby sa rýchlejšie uvarili), cibuľu si rovnako nakrájame nadrobno a cesnak buď pretlačíme alebo nastrúhame.
Do pripraveného hrnca si dáme na spodok olivový olej, ktorý necháme rozpáliť. Na rozohriatý olej pridáme cibuľu a osmažíme ju dozlatista. Pridáme cesnak a necháme ho chvíľku rozvoniať. Po chvíľke pridáme brokolicu, zemiaky a zalejeme vodou (poprípade vývarom). Jemne osolíme a varíme do zmäknutia.
Po uvarení zemiakov aj brokolice polievku odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme smotanu na varenie a necháme chvíľku prevrieť. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Brokolicovú polievku podávame s čerstvým pečivom alebo opečenými krutónikmi. Prajeme vám dobrú chuť!
Odporúčame: Poctivá a chutná hokkaido polievka – zaženie hlad, doplní živiny