Brokolica. Zelený „stromček", ktorý mnohí nechcú na svojom tanieri ani len vidieť. A pritom ide o výživný poklad! Je bohatá na vitamíny C a K, obsahuje veľa vápnika, draslíka a antioxidantov. Či už ju chcete zahrnúť do svojej stravy pre jej zdravotné účinky, alebo len hľadáte spôsob, ako ju chutne pripraviť, týchto 5 receptov vás isto inšpiruje.
Krémová brokolicová polievka
Vedeli ste, že brokolica obsahuje zlúčeninu sulforafán, ktorá pomáha telu bojovať proti zápalom a podporuje detoxikáciu tela? Práve ste našli ideálnu potravinu na zimné mesiace. Ak ste fanúšikom jednoduchých a rýchlych jedál, brokolicová polievka je pre vás to pravé. V chladných dňoch vás zahreje a posilní vašu imunitu.
Ingrediencie:
- 1 hlavička brokolice
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- olivový olej, soľ, čierne korenie
Postup: Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, brokolicu a zalejte vývarom. Varte, kým zelenina nezmäkne. Rozmixujte dohladka, pridajte smotanu, dochuťte soľou a korením. Servírujte s krutónmi.
Freepik.comZapekaná brokolica so syrom
Mliečne produkty dodávajú telu vápnik, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Tento recept je teda nielen chutný, ale aj priateľský k vašim kĺbom. Zapekaná brokolica je jednoduché a lahodné jedlo, hodí sa však aj ako príloha k mäsu.
Ingrediencie:
- 1 hlavička brokolice
- 200 g tvrdého syra (napr. cheddar)
- 200 ml bešamelovej omáčky
- strúhanka
- maslo na vymastenie
Postup: Brokolicu rozdeľte na ružičky a blanšírujte vo vriacej vode asi 3 minúty. Vložte ju do vymastenej zapekacej misky, zalejte bešamelom, posypte strúhankou a nastrúhaným syrom. Zapekajte pri 180 °C asi 20 minút, alebo kým povrch nebude zlatistý.
Brokolicové placky
Tento snack je skvelý ako rýchla večera alebo zdravá desiata pre deti. Chrumkavé placky z brokolice si obľúbi každý, napríklad aj pre vysoký obsah vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu. Ten je dôležitý pre pevnú pokožku a zdravé vlasy.
Ingrediencie:
- 1 hlavička brokolice
- 2 vajcia
- 50 g strúhanky
- 50 g strúhanej mozzarelly
- soľ, korenie, mletý muškátový oriešok
Postup: Brokolicu uvarte domäkka a rozmixujte na kašu. Pridajte vajcia, strúhanku, mozzarellu a dochuťte. Z hmoty tvarujte placky a klaďte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Placky pečte pri 200 °C asi 15 minút, kým nebudú zlatisté.
Brokolicová pizza
Prečo neskúsiť netradičnú pizzu, v ktorej namiesto cesta použijete brokolicový základ? Brokolicové cesto je bezlepkovou, a veru aj zdravšou alternatívou k tradičnému pšeničnému cestu, vhodné pre ľudí s intoleranciou na lepok. Zamilujete si ho.
Ingrediencie:
- 1 hlavička brokolice
- 2 vajcia
- 50 g strúhanej mozzarelly
- paradajkový pretlak
- obľúbené suroviny na obloženie (napr. šunka, syr, zelenina)
Postup: Brokolicu rozmixujte, premiešajte s vajcami a mozzarellou. Hmotu rozotrite na plech a pečte pri 200 °C asi 10 minút. Potom pridajte paradajkový pretlak a suroviny, ktoré preferujete. Zapekajte ďalších 10 minút.
Freepik.comBrokolicový hummus
Ak máte radi klasický hummus, tento brokolicový vás prekvapí. Je svieži, zdravý a chuťovo výrazný, ideálny na doplnenie vlákniny a bielkovín. Navyše je to skvelá alternatíva ku klasickým nátierkam, ktorá vám dodá energiu na celý deň.
Ingrediencie:
- 1 hlavička brokolice
- 1 plechovka cíceru
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL tahini
- šťava z 1 citróna
- 3 PL olivového oleja
- soľ, mleté korenie
Postup: Brokolicu uvarte a rozmixujte s cícerom, cesnakom, tahini, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Dochuťte podľa potreby. Podávajte s čerstvým chlebom alebo zeleninovými tyčinkami.
Brokolica sa dá v kuchyni využiť v mnohých receptoch. Prekvapte svoje telo novými chuťami a dávkou vitamínov
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com