Losos patrí medzi najobľúbenejšie ryby. Jeho príprava je jednoduchá, dôležité je však poznať správny postup prípravy, aby ste potenciál tejto rybky využili naplno. Prezradíme vám, čo treba spraviť, aby sa vám váš losos určite podaril. A potom si hneď môžete vyskúšať svoje nové zručnosti, pretože vám poskytneme aj pár chutných receptov.
Odporúčame: Vitamíny v pohári: Pripravte si zimnú marmeládu, ktorá posilní imunitu
Tipy na prípravu lososa
- Výber lososa: Čerstvý losos by mal mať pevnú, mierne pružnú konzistenciu a vôňu mora. Ak kupujete filety, hľadajte také, ktoré majú jemne oranžovú alebo ružovú farbu a jemnú vôňu.
- Skladovanie: Losos by sa mal skladovať v chladničke a spotrebovať čo najskôr. Ak si chcete urobiť zásoby, lososa môžete zamraziť, no vždy ho pred prípravou nechajte pomaly rozmraziť v chladničke.
- Korenie a marinády: Losos je veľmi všestranný, pokiaľ ide o korenie. Veľmi často však postačí použiť len soľ, korenie a trochu olivového oleja. Skvele sa kombinuje aj s bylinkami ako kôpor, tymian, rozmarín či bazalka, a s citrónovou šťavou, ktorá zvýrazní jeho chuť.
- Dĺžka tepelnej úpravy: Losos sa varí rýchlo a nesmie sa prepiecť, aby zostal šťavnatý. Správne pripravený losos má jemnú konzistenciu, ostáva ružový a ľahko sa rozdeľuje vidličkou. Stačí mu približne 8-12 minút na panvici alebo v rúre, podľa hrúbky filiet.
Rýchle recepty na prípravu lososa
Losos na panvici s citrónom a kôprom
Tento recept je ideálny pre tých, ktorí majú málo času, no chcú lososa pripraviť chutne a zdravo.
Ingrediencie:
- 2 filety lososa
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 PL olivového oleja
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
Postup:
- Filety lososa ochuťte soľou a čiernym korením.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a položte filety kožou nadol.
- Lososa opekajte asi 4-5 minút z každej strany, až kým sa neprepečie. Pred koncom posypte citrónovou kôrou a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Posypte nasekaným kôprom a podávajte napríklad so zemiakmi alebo šalátom.
Pečený losos s cesnakom a medovo-horčicovou omáčkou
Pečený losos v medovo-horčicovej omáčke je sladko-pikantný, určite sa vám už naň zbiehajú slinky. Našťastie, jeho príprava je rýchla a jednoduchá, a tak ho máte o pár minút na tanieri.
Ingrediencie:
- 2 filety lososa
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 PL medu
- 1 PL dijonskej horčice
- 1 PL olivového oleja
- citrónová šťava
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Lososa ochuťte soľou a čiernym korením a položte na plech.
- V miske zmiešajte med, horčicu, olivový olej, nasekaný cesnak a trochu citrónovej šťavy.
- Zmes rovnomerne naneste na lososa a pečte v rúre asi 10-12 minút, kým sa losos ľahko nerozdeľuje vidličkou.
- Podávajte s ryžou alebo zeleninovým pyré.
Odporúčame: Najlepšie recepty s kuracími stehnami – na kapuste, v marináde aj medovo-sezamové
DepositphotosGrilovaný losos s bazalkovým pestom
Grilovaný losos s pestom je osviežujúca a ľahká voľba, ktorá sa skvele hodí k šalátom alebo cestovinám.
Ingrediencie:
- 2 filety lososa
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 PL bazalkového pesta (môžete kúpiť alebo pripraviť doma z čerstvej bazalky, parmezánu, cesnaku, olivového oleja a píniových orieškov)
Postup:
- Filety lososa ochuťte soľou a čiernym korením.
- Na rozohriatom grile (alebo grilovacej panvici) opekajte lososa približne 4-5 minút z každej strany.
- Po dokončení potrite filety bazalkovým pestom a podávajte napríklad so cherry paradajkami a mozzarellou.
Cestoviny s lososom a smotanovou omáčkou
Tento recept je ideálny na večeru a pripraviť ho môžete už za 20 minút.
Ingrediencie:
- 200 g cestovín (napr. tagliatelle)
- 1 fileta lososa
- 1 cibuľa (nadrobno nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 200 ml smotany na varenie
- citrónová šťava
- soľ a čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
- Na panvici opečte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak dozlatista, pridajte na kocky nakrájaného lososa a opekajte ho, kým sa nezačne drobiť.
- Pridajte smotanu, dochuťte soľou, čiernym korením a kvapkou citrónovej šťavy.
- Do omáčky pridajte uvarené cestoviny, premiešajte a podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Odporúčame: Recepty na jablkový koláč: Ani jedno jablko nazmar!
Lososové tacos s avokádom a koriandrom
Pripravte si rýchly a osviežujúci obed alebo večeru. Tortilly plnené lososom sa skvelo hodia aj ako pohostenie pre vašich priateľov.
Ingrediencie:
- 2 filety lososa
- soľ, čierne korenie a mletá paprika
- 1 avokádo (nakrájané)
- 1 paradajka (nakrájaná na kocky)
- šťava z 1 limetky
- nasekaný koriander
- tortilly
Postup:
- Filety lososa ochuťte soľou, čiernym korením a paprikou. Opečte na panvici z každej strany asi 4-5 minút.
- Po opečení rozdrobte lososa vidličkou na menšie kúsky.
- Naplňte tortilly kúskami lososa, pridajte nakrájané avokádo, paradajky a pokvapkajte limetkovou šťavou.
- Posypte koriandrom a podávajte s tortillami.
Losos je fantastická rybka
Nie je ryba ako ryba. V prípade lososa si môžete byť istí, že sa dočkáte mimoriadne jemnej chuti, ktorú si zamilujú aj vaši najmenší. Pripravte si ľahké obedy či večere podľa našich receptov a dodajte telu potrebné vitamíny a živiny. Ryba sa má konzumovať aspoň dvakrát do týždňa, tak prečo nemať raz aj lososa? Keď ho raz ochutnáte, oželiete aj jeho vyššiu cenu...