Najlepšie recepty s kuracími stehnami – na kapuste, v marináde aj medovo-sezamové

recepty s kuracími stehnami

Kuracie stehná sú veľmi obľúbenou surovinou v kuchyni. Sú šťavnaté, chutné a dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov. Či už preferujete tradičné slovenské chute, alebo niečo exotickejšie, kuracie stehná sú ideálnym základom pre výborné jedlo. Inšpirujte sa našimi receptmi na pokrmy, ktoré si môžete jednoducho pripraviť doma – pečené kuracie stehná na kapuste, kuracie stehná v mede a sezame, kuracie stehná na šťave s cestovinami a kuracie stehná v marináde.

Pečené kuracie stehná na kapuste

Tento recept je vynikajúcou kombináciou kuracieho mäsa a kapusty, ktorá dodáva jedlu sviežu chuť a šťavnatosť. Vynikajúce hlavne na chladné dni, keď sa nám žiada niečo tradičné a sýte.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • soľ, čierne korenie, rascu podľa chuti
  • 1 ČL mletej sladkej papriky

Postup: Rúru predhrejte na 200 °C. Na panvici rozohrejte bravčovú masť (alebo olej) a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začne zlatnúť, pridajte pretlačený cesnak a krátko opražte. Pridajte kyslú kapustu (ak je príliš kyslá, môžete ju prepláchnuť vodou) a koreniny – rascu, mletú papriku, soľ a čierne korenie. Kapustu chvíľu poduste a potom ju rozložte na plech alebo do zapekacej misy. 

Na kapustu uložte osolené a okorenené kuracie stehná. Môžete pridať trocha vody alebo vývaru. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 60 minút, kým stehná nebudú chrumkavé a kapusta dostatočne mäkká. Podávajte s pečenými zemiakmi, ale pokojne aj bez.

Kuracie stehná v mede a sezame

Tento recept prináša sladko-slanú kombináciu, ktorá je veľmi populárna v ázijskej kuchyni. Med a sezam dodávajú kuracím stehnám jedinečný exotický nádych.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná
  • 3 PL medu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL sezamových semienok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL zázvoru (mletý alebo čerstvo nastrúhaný)

Postup: V malej miske zmiešajte med, sójovú omáčku, nastrúhaný zázvor, pretlačený cesnak a citrónovú šťavu. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Kuracie stehná osoľte, okoreňte a natrite pripravenou marinádou. Nechajte odležať aspoň 30 minút, ideálne však cez noc. Rúru predhrejte na 180 °C. 

Kuracie stehná vložte do pekáča a pečte približne 40 minút. Počas pečenia stehná niekoľkokrát prelejte šťavou z pekáča, aby zostali šťavnaté. Asi 10 minút pred koncom posypte sezamovými semienkami a dopečte do zlatista. Podávajte s ryžou alebo čerstvým zeleninovým šalátom.

Odporúčame: Recepty na jablkový koláč: Ani jedno jablko nazmar!

recepty na kuracie stehná
Depositphotos

Kuracie stehná na šťave s cestovinou

Kuracie stehná na šťave sú rýchlym a chutným jedlom, ktoré môžete podávať napríklad s cestovinami. Toto jedlo je ideálne na každý deň, keď máte chuť na niečo jednoduché, ale chutné.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 1 PL masla
  • soľ, čierne korenie, tymian, bobkový list
  • 200 g cestovín podľa výberu

Postup: Na panvici rozpustite maslo a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď zmäknú, pridajte kuracie stehná, ktoré ste predtým osolili a okorenili. Stehná opečte z oboch strán dozlatista. Potom zalejte vývarom, pridajte bobkový list a tymian a prikryte pokrievkou. 

Dusíme na miernom ohni približne 30 minút, kým mäso nezmäkne a šťava sa trocha nezredukuje. Ak je šťava príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo vývaru. Medzitým si uvarte cestoviny podľa návodu. Keď sú stehná hotové, podávajte ich s cestovinami a šťavou. Výborne chutia aj s trochou parmezánu.

Tip: Ak si spravíte základ z leča a mletej červenej papriky, získate ďalšie skvelé jedlo. Pridaním smotany jeho chuť zjemníte. Môžete aj mierne zahustiť.  

Kuracie stehná v marináde

Kuracie stehná v marináde sú dokonalým riešením na grilovačku alebo rodinnú večeru. Môžete si zvoliť rôzne druhy marinád podľa chuti, ale táto kombinácia citrónu, byliniek a cesnaku je vždy stávka na istotu. 

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná
  • šťava z 1 citróna
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL tymianu, rozmarínu a oregana
  • soľ a čierne korenie

Postup: V miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a bylinky. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Kuracie stehná ponorte do tejto marinády a nechajte ich odležať aspoň 2 hodiny, ideálne však cez noc, aby mäso pekne nasiaklo chuťami. Stehná môžete buď grilovať alebo piecť v rúre pri 180 °C približne 40 minút. Počas grilovania alebo pečenia ich pravidelne prelievajte marinádou.

Podávajte s grilovanou zeleninou, pečenými zemiakmi alebo šalátom.

Vyskúšajte tieto recepty a zistite, ktorý variant kuracích stehien sa stane vaším obľúbeným.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE