Jablká sú ideálnym ovocím na jeseň – sú chutné, zdravé a dajú sa využiť na mnoho spôsobov. Obsahujú veľa vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém, vlákninu na podporu trávenia a antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu buniek. Ideálne je konzumovať jablká surové, pretože tak si zachovajú všetky svoje výživové hodnoty.
Ak však dostanete chuť na sladké potešenie, môžete ich využiť aj pri pečení rôznych dezertov. Jablká dodajú koláčom vláčnosť, šťavnatosť a lahodnú arómu. Ktoré jablkové koláče by nemali na jeseň chýbať ani na vašom stole?
Jablkový perník
Jablkový perník prevonia celú vašu domácnosť. Kombinácia perníkového korenia a šťavnatých jabĺk vytvára nezameniteľnú chuť, ktorá je ideálna na sychravé jesenné dni.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček nastrúhaných jabĺk
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajce
Postup: Všetky suché ingrediencie zmiešame v jednej miske. Pridáme nastrúhané jablká, vajce, olej a mlieko a dôkladne premiešame. Cesto nalejeme do vymastenej formy a pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút. Po upečení môžeme perník poliať čokoládovou polevou alebo posypať práškovým cukrom.
Odporúčame: Recept na škoricové slimáčiky: Voňavé a mäkučké ako obláčik
DepositphotosJablková štrúdľa
Jablková štrúdľa je tradičný dezert, ktorý milujeme nielen pre jeho chuť, ale aj pre jednoduchosť prípravy. Je skvelá na raňajky, k popoludňajšej káve alebo ako dezert po nedeľnom obede.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 5-6 veľkých jabĺk
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička škorice
- hrozienka (voliteľné)
- strúhanka alebo mletý mak
Postup: Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Zmiešame s cukrom, škoricou a hrozienkami. Lístkové cesto rozvaľkáme, posypeme strúhankou alebo mletým makom (aby nasiakli prebytočnú šťavu) a rovnomerne naň rozložíme jablkovú zmes. Závin zrolujeme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 25-30 minút, kým nie je povrch zlatistý. Vyskúšajte aj obmenu so štrúdľovým cestom, koláčik vám bude chutiť.
Kysnutý jablkový závin
Tento kysnutý koláč je úžasne mäkký a nadýchaný. Jablká s voňavou škoricou vytvárajú neodolateľnú kombináciu chutí, ktorá poteší každého milovníka sladkého pečiva.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 50 g cukru
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 100 g roztopeného masla
- 1 vajce
- štipka soli
Ingrediencie na plnku:
- 1 kg jabĺk
- 3-4 lyžice cukru (podľa kyslosti jabĺk)
- 1-2 lyžičky škorice
- hrozienka (voliteľné)
- strúhanka alebo mleté orechy/mak (na posypanie cesta, aby nasiakli prebytočnú šťavu)
Postup: Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie a lyžičku cukru. Nechajte na teplom mieste asi 10 minút, kým sa na povrchu nezačne tvoriť pena. Do veľkej misy preosejte múku a zmiešajte ju so soľou a zvyšným cukrom. Pridajte pripravený kvások, roztopené maslo a vajce. Vypracujte hladké a nelepivé cesto.
Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava plnky: Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nastrúhajte nahrubo. Vložte ich do misky a zmiešajte s cukrom, škoricou a hrozienkami. Ak sú jablká veľmi šťavnaté, môžete ich jemne vyžmýkať, aby plnka nebola príliš mokrá.
- Formovanie závinu: Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti (ak chcete menšie záviny) alebo ho nechajte v celku pre jeden veľký závin. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnikový tvar (asi 0,5 cm hrubý).
- Posypte ho strúhankou, mletými orechmi alebo mletým makom, aby ste predišli navlhnutiu. Rovnomerne rozotrite jablkovú plnku po celej ploche, pričom nechajte okraje asi 2 cm voľné.
- Cesto opatrne zrolujte do závinu a konce zľahka zatlačte, aby plnka nevytiekla.
- Pečenie: Hotový závin preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ho rozšľahaným vajcom a nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-35 minút, kým povrch nie je zlatistý a cesto prepečené. Upečený závin nechajte vychladnúť, potom ho posypte práškovým cukrom. Výborne sa hodí s hrnčekom teplého čaju alebo kávy.
Jablková torta
A čo tak si pripraviť trochu slávnostnejší jablkový koláč, ktorý má podobu torty? Tento dezert je vhodný na rodinné oslavy alebo ako víkendové prekvapenie pre vašich blízkych.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 2 lyžice mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 4-5 jabĺk
- škorica, vanilkový cukor podľa chuti
Postup: Zmiešame maslo s cukrom do peny a postupne pridávame vajcia. Pridáme múku s práškom do pečiva a mlieko. Cesto vylejeme do tortovej formy a navrch poukladáme na plátky nakrájané jablká, ktoré posypeme škoricou a vanilkovým cukrom. Pečieme pri teplote 180 °C približne 40 minút.
Odporúčame: Čo robiť, ak trpíme nedostatkom času? Máme efektívne tipy na manažovanie hektického života!
DepositphotosJablká v lístkovom ceste
Nechcete stráviť dve hodiny pri pečení? Stačí mať poruke lístkové cesto a zopár jabĺk.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 3-4 jablká
- 1 vajce
- škoricový cukor
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájame na štvorce. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na mesiačiky. Na každý kúsok cesta položíme plátok jablka a posypeme škoricovým cukrom.
Zabalíme do batôžka, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 180 °C do zlatista, asi 15-20 minút.
Jablkový zákusok s našľahanými bielkami
Jemný, ľahký a krásne vyzerajúci dezert, ktorý spája sladkosť jabĺk s nadýchanou snehovou čiapkou.
Ingrediencie:
- 4-5 jabĺk
- 4 vajcia (oddelené žĺtky a bielky)
- 200 g cukru
- 100 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- citrónová šťava
Postup: Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a jablká. Vylejeme na plech a pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Medzitým vyšľaháme bielky so zvyškom cukru na tuhý sneh. Po upečení koláča natrieme sneh na povrch koláča a dáme ešte na pár minút zapiecť, kým sneh jemne zhnedne.
Tip: Ak máte veľa jabĺk z jesennej úrody, môžete ich nastrúhať a zamraziť. Budete tak mať vždy poruke surovinu na rýchly jablkový koláč či závin.
Prečo jesť jablká?
Jablká sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Pravidelná konzumácia jabĺk pomáha zlepšiť trávenie, podporuje zdravie srdca a môže prispieť k regulácii hmotnosti. Sú nízkokalorické a ich konzumácia vás podporí v zdravom životnom štýle. Ak máte možnosť, jedzte jablká aj so šupkou, pretože práve tá obsahuje najviac živín a vlákniny.
Vyskúšajte niektorý z týchto receptov a vychutnajte si chuť jesene v podobe chutného jablkového koláča!