Už žiadne prášky proti bolesti hlavy. Skúste tieto potraviny!

potraviny proti bolesti hlavy

Trápia vás migrény, napätie, stres a bolesti hlavy? Existuje niekoľko prírodných spôsobov, ako sa ich zbaviť, a jedným z nich je správna strava. Niektoré potraviny môžu pomôcť znížiť frekvenciu a intenzitu bolestí hlavy alebo dokonca úplne zabrániť ich vzniku. Nie je nutné vždy siahať po liekoch z lekárne, dôverujte prírode.

Obyčajná, ale zázračná voda

Dehydratácia je jednou z najčastejších príčin bolesti hlavy. Dospelý človek by mal vypiť každú hodinu aspoň za pohár vody. Okrem toho však môžete siahnuť ešte aj po potravinách s vysokým obsahom vody, ako sú uhorka, melón, cuketa, šalát. Tieto potraviny nielenže hydratujú, ale zároveň obsahujú dôležité elektrolyty, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín v tele.

Zázvor

Zázvor má protizápalové a analgetické vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť hlavy. Ukazuje sa ako účinný aj pri liečbe migrén. Skúste si pripraviť čaj z čerstvého zázvoru alebo ho pridajte do smoothies.

Tip: Nastrúhajte čerstvý zázvor do horúcej vody, pridajte trochu medu a citrónu a vychutnajte si osviežujúci čaj, ktorý vás zbaví bolesti hlavy.

Orechy a semienka

Orechy (mandle, vlašské orechy) a chia semienka, obsahujú horčík, ktorý je známy tým, že je nepriateľom migrén. Horčík uvoľňuje svaly a nervy, čím znižuje frekvenciu a intenzitu bolestí hlavy. Zahrňte do svojho jedálnička denne aspoň jednu hrsť orechov alebo semienok. Určite si aj pochutíte.

Banány

Banány sú bohaté na draslík a horčík, minerály, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak a napätie svalov. Pravidelná konzumácia banánov udrží hladinu týchto minerálov v rovnováhe a zníži riziko vzniku bolesti hlavy. Účinné proti bolestiam hlavy sú aj citróny alebo kapusta.

Odporúčame: Pigmentové škvrny po lete? Vieme ako sa ich zbaviť!

listová zelenina
Depositphotos

Špenát a listová zelenina

Špenát, kel a iná listová zelenina obsahuje horčík a vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú zmierňovať stres a napätie, časté príčiny bolestí hlavy. Tieto potraviny tiež podporujú zdravú cirkuláciu krvi, čo je dobré v boji proti migréne.

Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Losos, sardinky a makrela obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky a znižujú napätie v tele, často vedúce k bolestiam hlavy. Pravidelná konzumácia rýb môže pomôcť predchádzať migrénam a iným typom bolesti hlavy.

Káva a zelený čaj

Kofeín vyskytujúci sa v káve môže dočasne zmierniť bolesť hlavy tým, že zužuje krvné cievy. Avšak pozor, nadmerná konzumácia kofeínu môže mať opačný účinok a spôsobiť tzv. abstinenčné bolesti hlavy. Ideálne je vypiť 1-2 šálky kávy denne. Zelený čaj obsahuje menej kofeínu, ale zároveň aj látky ako L-theanín, ktoré majú upokojujúce účinky.

Chilli papričky a koreniny

Kapsaicín, ktorý sa nachádza v chilli papričkách, môže pomôcť zmierniť bolesť tým, že blokuje prenos bolestivých signálov v nervovom systéme. Ak máte radi štipľavé jedlá, pridajte do svojej stravy trochu chilli alebo skúste koreniny ako kurkumu, ktorá má protizápalové účinky.

Čokoláda

Tmavá čokoláda obsahuje horčík a fenyletylamín, ktoré môžu pomôcť pri uvoľňovaní svalov a zlepšení nálady. Vyhýbajte sa však nadmernej konzumácii, pretože u niektorých ľudí môže čokoláda bolesť hlavy spúšťať. Tiež by ste nechceli byť tým nešťastníkom?

Jablčný ocot

Jablčný ocot pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, a tak znižovať frekvenciu bolestí hlavy spôsobených hypoglykémiou. Pridajte lyžicu jablčného octu do pohára vody a vypite ho ráno nalačno.

Bolesť hlavy nemá šancu

Správna strava môže byť účinným nástrojom v boji proti bolestiam hlavy. Skúste zaradiť vyššie uvedené potraviny do svojho jedálnička a uvidíte, či sa vám podarí zmierniť ich frekvenciu a intenzitu. Ak trpíte častými alebo intenzívnymi bolesťami hlavy, je dôležité poradiť sa so svojím lekárom, aby ste zistili ich príčinu a nastavili správnu liečbu. Potraviny môžu byť užitočným doplnkom stravy, ale plne nenahradia lekárske ošetrenie. Na záver vás vyzývame, choďte sa preventívne napiť vody. Na zdravie!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE