Top 6 dovolenkových destinácií, ktoré sa oplatí navštíviť počas jesene a zimy

dovolenka počas jesene

Dovolenka počas jesene a zimy má svoje neopakovateľné čaro. Príroda hrá tými najkrajšími farbami, turistov je menej a zážitky sú o to intenzívnejšie. Ak váhate, kam sa vybrať, nechajte sa inšpirovať naším výberom 6 top destinácií pre jesenné a zimné mesiace. 

Neprehliadni: Cestovanie bez emisií: Tipy na výlet za pamiatkami UNESCO

1. Maldivy – raj v Indickom oceáne

Pre milovníkov luxusu a prekrásnych pláží sú Maldivy jasnou voľbou. Teploty sa tu pohybujú okolo príjemných 28 °C a od decembra do apríla tu takmer neprší.

Môžete sa tešiť na tyrkysové more, biele piesočnaté pláže a skvelé hotelové rezorty, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších klientov.

Okrem oddychu na pláži je tu príležitosť skúsiť potápanie, šnorchlovanie alebo plavbu loďou pri západe slnka. Bola by škoda nevyužiť spoznávanie priezračného oceánu!

Tip pre vás: Prečo pobyt v Piešťanoch?

Thajsko – krajina úsmevov
Depositphotos

2. Thajsko – krajina úsmevov

Thajsko láka návštevníkov svojou farebnosťou, vynikajúcou kuchyňou a pohostinnosťou miestnych. Najlepšie počasie tu zažijete od novembra do marca.

Okrem známych lokalít ako Bangkok, Phuket či Krabi sa oplatí zájsť aj na menej preplnené ostrovy ako Koh Lanta alebo Koh Lipe.

Okúpte sa v priezračných vodách, ochutnajte autentické thajské jedlá a doprajte si tradičnú thajskú masáž za veľmi výhodné ceny. V porovnaní so Slovenskom sú masáže v Thajsku oveľa lacnejšie, takže si ich môžete dopriať každý deň bez výčitiek. U nás za hodinovú masáž zaplatíte 50 eur, v Thajsku smiešnych 5 eur.    

3. Škótsko – krajina hradov, whisky a drsnej prírody

Trochu dobrodružnejšiou jesennou destináciou je Škótsko, ktoré je ako vystrihnuté z romantického filmu. Milovníci jesene a odporcovia teplého počasia sa doň zamilujú. Hoci tsa budete musieť lepšie obliecť, pestrofarebná škótska krajina práve na jeseň odhaľuje svoju najkrajšiu tvár.

Medzi turisticky vyhľadávané miesta patria Edinburgh, Royal Mile či pôsobivý Holyrood Palace. Ak počasie dopraje, oplatí sa vidieť panoramatický výhľad z kopca Arthur's Seat.

Škótsko je však predovšetkým krajinou drsnej divočiny a tá vynikne najmä na jeseň. Turisti sem jazdia kvôli škótskej vysočine, hradom a jazerám opradených legendami.

Pokiaľ si zvyknete pochutnať na whisky, máte možnosť spoznať proces jeho výroby a ochutnať tie najkvalitnejšie single malt whisky priamo v destilérkach. Skutočnú chuť škótska okúsite napríklad v Speyside, Islay či Isle of Skye.

4. Kanárske ostrovy – letná pohoda po celý rok

Naopak, ak vám sychravejšie počasie absolútne nevonia a najradšej by ste každý rok na jeseň utekali za teplom, Kanárske ostrovy vždy splnia vaše očakávania. Teploty sa tu v októbri pohybujú v rozmedzí od 22 do 26 °C.

Tenerife, Gran Canaria či Fuerteventura sú už trochu mainstream, odporúčame navštíviť aj menej preplnené La Palma, El Hierro alebo La Gomera. Vďaka prekrásnym plážam, sopečnej krajine, trekom v prírode a výbornému španielskemu tapas budete na túto dovolenku ešte dlho spomínať.

Pozri si aj: Ako sa zbaliť na dovolenku? TOP tipy na efektívne balenie!

cestovanie na jeseň
Freepik

5. Japonsko – krajina kontrastov a jesenných farieb

Svoju cestu môžete začať v starobylom Kyote, kde nájdete viac než 1600 budhistických chrámov. Najkrajší pohľad na mesto v jesennom šate ponúka chrám Kiyomizu-dera, odkiaľ sa môžete pokochať výhľadom na okolité záhrady z drevenej terasy.

Obľúbenou zastávkou je tiež malebné mestečko Takayama v japonských Alpách. V okolí môžete obdivovať sýtočervené javory a ochutnať miestne špeciality, napríklad rezance soba.

Ikonická hora Fuji je na jeseň ešte pôsobivejšia vďaka farebnému pozadiu lesov. Po aktívnom dni spoznávania prírody vám dobre padne relax v tradičných horúcich prameňoch onsen, z ktorých mnohé ponúkajú výhľad priamo na jesennú prírodu. Počasie môže byť premenlivé, preto sa oplatí pribaliť vrstvy oblečenia.

6. Portugalsko – slnečná pohoda na dosah     

Ak hľadáte príjemné počasie a krásne pláže bližšie k domovu, dobrým tipom je Portugalsko, ktoré má v období od septembra do novembra stále dosť slnečných dní s príjemnými teplotami okolo 20 °C.

Prejdite sa po farebných uličkách Lisabonu, ochutnajte lahodné portské víno v údolí rieky Douro alebo sa zrelaxujte na prekrásnych plážach Algarve. Portugalsko ponúka skvelý mix histórie, kultúry a prírody.

Cestovné poistenie je vaša istota v zahraničí

Nech už sa rozhodnete vycestovať kamkoľvek, nezabudnite si pred odchodom uzatvoriť kvalitné cestovné poistenie online.

 V Unione si môžete zvoliť krytie pre akúkoľvek krajinu sveta.

Cestovné poistenie vás ochráni v prípade náhlej choroby či úrazu v zahraničí, straty batožiny, meškania letu alebo potreby predčasného návratu domov.

Okrem štandardných rizík môžete výberovo pripoistiť aj svoje outdoorové aktivity, zodpovednosť za škody či vášho domáceho miláčika. Union vám bude kryť chrbát na jesennej i zimnej dovolenke bez zbytočných starostí a horibilných výdavkov, ktoré sa spájajú s nečakanými situáciami.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE