Cestovanie bez emisií: Tipy na výlet za pamiatkami UNESCO

výlet za pamiatkami UNESCO na elektrickom aute

Vedeli ste, že na Slovensku máme až 8 pamiatok svetového dedičstva UNESCO a ďalších 12 čaká na zapísanie do zoznamu? Vďaka elektrickým autám za nimi môžete teraz cestovať bez emisií výfukových plynov i hluku – a teda bez toho, aby ste škodili životnému prostrediu. Dáme vám tipy na pamiatky, ktoré stoja za to.

Tip pre vás: Prečo pobyt v Piešťanoch?

1. Vlkolínec: malebná dedinka s tradičnou architektúrou

Vlkolínec je ukážkou zachovalej ľudovej architektúry na Slovensku. Nachádza sa v srdci Veľkej Fatry a očarí návštevníkov svojimi 45 drevenicami z 18. storočia.

Domy sú postavené v typickom štýle s bielymi fasádami, drevenými šindľami a bránkami. Okrem domov tu nájdete aj kostol a drevené zvonice, ktoré dokresľujú malebnú atmosféru dediny.

Vlkolínec nie je len múzeum pod holým nebom, ale dedina, kde dodnes žije cca 30 obyvateľov. Môžete sa tak prejsť po úzkych uličkách, nahliadnuť do tradičných domov a zažiť (teraz už o niečo menej) autentický život na slovenskej dedine.

Extra tip:

Elektrické autá sú na cestovanie po hornatejších regiónoch Slovenska ideálne (či už ide o SUV alebo iný typ). Kým spaľovací motor sa do kopca trápi kvôli vysokej záťaži, hučí a produkuje veľa emisií. Elektromotor má vysoký krútiaci moment a teda aj silu od najnižších otáčok, navyše je tichý.

Neprehliadnite aj: Turecko: Destinácia, v ktorej si môžete užívať príjemný relax po celý rok

Elektrické auto KIA Kia

2. Spišský hrad: impozantná historická pevnosť

Spišský hrad je najrozsiahlejším hradným komplexom v strednej Európe. Kedysi bol sídlom uhorských kráľov a dodnes uchvacuje svojou majestátnosťou a rozlohou. Hradná pevnosť sa týči nad obcou  Spišské Podhradie a ponúka úchvatný výhľad na okolitú krajinu.

V areáli nájdete hradné múzeum, kaplnku svätej Alžbety Uhorskej, hradnú studňu a ďalšie historické objekty. Na Spišský hrad každoročne zavítajú tisícky turistov z celého sveta.

Extra tip:

V neďalekej obci Baldovce si môžete nabrať minerálnu vodu priamo z prameňa. Je prirodzene perlivá a bohatá na železo.

3. Banská Štiavnica: mesto s bohatou baníckou históriou a pamiatkami aj v okolí

Banská Štiavnica bola v minulosti významným centrom baníctva a hutníctva. Mesto si dodnes zachovalo svoje historické centrum s malebnými uličkami, meštianskymi domami a kostolmi.

Pamiatok je požehnane – za všetky napríklad Stará radnica, Banské múzeum či Kalvária. Ak vás láka skôr technika, v užšom i širšom okolí Banskej Štiavnice si prídete na svoje.

Nájdete tu totiž množstvo pamiatok z obdobia baníctva, ako napríklad tajchy a zbytky banskej infraštruktúry. Banská Štiavnica je okrem historického dedičstva známa aj krásnou prírodou, malebnou okolitou krajinou či vrchom Sitno s rozhľadňou.

Extra tip:

Príroda v okolí Banskej Štiavnice ponúka mnoho príležitostí. Ideálne na cestovanie po tomto regióne sú SUV autá.

Odporúčame aj: Dokonalý výhľad na Kriváň a zážitky v sedle

Banská Štiavnica Depositphotos

4. Drevené kostolíky: unikátne sakrálne stavby

Drevené kostolíky na Slovensku sú unikátnymi pamiatkami sakrálnej architektúry. Boli postavené z dreva – bez použitia klincov. Návštevníkov dodnes fascinujú svojou precíznou konštrukciou a bohatou výzdobou.

Kedysi ich bolo vyše 300, dodnes sa však zachovalo iba 60. Zápis do zoznamu UNESCO si vyslúžilo 8 z nich: gréckokatolícke kostolíky v obciach Ruská Bystrá, Ladomirová a Bodružal, rímskokatolícke chrámy v Tvrdošíne a Hervartove pri Bardejove a evanjelické kostoly v Kežmarku, Hronseku a Leštinách.

Drevené kostolíky sú svedectvom zručnosti a umenia slovenských majstrov. Zároveň odzrkadľujú hlbokú vieru a tradície tamojších ľudí.

Extra tip:

Tieto kostolíky sú roztrúsené po celom Slovensku, ale vzdialenosti sa nemusíte báť. Moderné elektrické rodinné autá Kia majú totiž vo výbave plánovač trás prispôsobený pre elektromobily. Cestu vám naplánuje tak, že nikdy neostanete na kraji cesty s vybitou batériou. Problém nemá ani so zmenou trasy na poslednú chvíľu. Ukáže vám, koľko cca bude trvať nabíjanie a prepočíta čas cesty s ohľadom na minúty strávené na nabíjačke.

5. Karpatské Bukové pralesy: nedotknuté ľudskou činnosťou

Karpatské Bukové pralesy sa rozprestierajú na území Slovenska a Ukrajiny a predstavujú rozsiahle lesné komplexy s prevahou buka lesného. Tieto lesy sú výnimočné svojou zachovalosťou a biodiverzitou. Od roku 2007 sú zapísané aj do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Na Slovensku sa Karpatské Bukové pralesy nachádzajú v Národnom parku Poloniny – konkrétne ide o lokality národných prírodných rezervácií Stužica, Havešová, Rožok a Vihorlat.

Pralesy sú dôležité pre ochranu klímy a biodiverzity. Nájdete tu stromy s majestátnymi rozmermi – buky staré 200 až 250 rokov (najhrubší s obvodom kmeňa 322 cm) či dokonca 400-ročné jedle, najväčšia s obvodom kmeňa až 392 cm.

V niektorých z pralesov značené turistické chodníky.


Zdroje:

https://travelking.sk/blog/objavte-to-naj-zo-slovenska-8-najuzasnejsich-pamiatok-unesco-ake-inde-vo-svete-nenajdete  

https://www.nppoloniny.sk/unesco-karpatske-bukove-pralesy/

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE