Najstaršie európske hotely, v ktorých stojí za to sa ubytovať

Najstaršie európske hotely

Starý neznamená vždy zastaralý alebo horší než nový. Čo dokazujú tieto európske hotely, ktoré sídlia aj vo viac ako tisíc rokov starých budovách. Zistite, kde na vás naozaj dýchne duch minulosti a kde sa zároveň oplatí si rezervovať izbu.

Tip pre vás: Prečo pobyt v Piešťanoch?

Zum Roten Bären vo Freiburgu

Prvý na našom zozname je hotel v nemeckej spolkovej republike Bádensko-Württembersko, ktorý s menšími prestávkami funguje ako ubytovacie zariadenie už od roku 1120! Za tú dobu samozrejme prešiel mnohými rekonštrukciami, avšak vonkajšie múry a pivnice sú i dnes stále tie pôvodné z 12. storočia. „U červeného medveďa“ (ako znie preklad názvu) nie sú izby príliš drahé a tiež sa tam dá za rozumné peniaze najesť. Stojí priamo v historickom centre tohto nemeckého mestečka kúsok od Schwabentor – stredovekej mestskej brány. Táto asi najvýznamnejšia miestna pamiatka bola navrhnutá na status svetového dedičstva – pritom bola postavená o viac než sto rokov neskôr ako samotný hotel U červeného medveďa!

Antico Albergo del Sole al Pantheon v Ríme

Prvé historické zmienky o tomto hoteli pochádzajú z roku 1497. Stojí hneď vedľa Pantheonu, starovekého chrámu zasväteného bohom. Ten patrí medzi najvýznamnejšie antické pamiatky, preto je poloha hotelu s tak trochu krkolomným názvom skutočne exkluzívna. Na prvý pohlaď nie je hotel nijak výrazný a je dosť možné, že by ste okolo neho prešli bez povšimnutia. Ale to by bola veľká škoda, pretože vo vnútri je naozaj štýlový. Izby sú zariadené jednoducho, ale luxusne  – čalúnené postele sa skvele hodia k nábytku z kameňa alebo kvalitného dreva. Keď budete mať šťastie, bude mať vaša izba balkón s výhľadom priamo na Pantheon!

Odporúčame aj: Turecko: Destinácia, v ktorej si môžete užívať príjemný relax po celý rok

Pantheon v Ríme Depositphotos

The Mozart v Prahe

Tento hotel stojí na nábreží rieky Vltava jen pár desiatok metrov od Karlovho mostu, druhého najstaršieho mostu v Českej republike. Nachádza sa v tzv. Pachtovom paláci, budove pomenovanej po grófovi Pachtovi, ktorý ju nechal v roku 1765 postaviť. Zvonku nie je The Mozart nijak nápadný, to hlavné ale nájdete vo vnútri. Prejdete totiž do priestranného a magického dvora, ktorý by ste v centre Prahy vôbec nečakali. Ten vyzerá magicky hlavne v tme, keď je osvetlený. Niektoré izby a apartmány majú na stenách pôvodné fresky z druhej polovice 18. storočia a výhľad na Karlov most, historickú štvrť Malá strana a na Pražský hrad. Každá izba je zariadená inak a nábytok v nich bol vyrobený na mieru tak, aby sedel do historickej budovy a pritom ponúkal pohodlie.

Pest-Buda v Budapešti

História hotela v hradnej štvrti Budinského hradu siaha do roku 1696, kedy sa v ňom ubytovali prví hostia. Teraz ide o luxusné rodinné ubytovanie len s jedenástimi izbami. Ale za to skutočne štýlovými – steny sú obložené drevom, v kúpeľniach masívne drevo kontrastuje s moderným kameňom. Pri prestavbe sa dokonale podarilo skĺbiť čaro histórie a pohodlie dneška – napríklad na schodisku môžete obdivovať odhalené murivo na stropných oblúkoch a zároveň supermoderné osvetlenie, ktoré z neho visí. Interiéry sú štýlové, originálne, ale pritom nepokračujú hranicu gýču.

Neprehliadnite: Cestovanie bez emisií: Tipy na výlet za pamiatkami UNESCO

Depositphotos

Raffels Europejski vo Varšave

Tento symbol poľskej metropoly bol postavený v roku 1857 a vo svojej dobe patril medzi jeden z najluxusnejších hotelov v celej Európe. Počas druhej svetovej vojny sa stal sídlom Wehrmachtu (nemeckej armády) a počas varšavského povstania a následného úteku nemeckých vojakov utrpel značné škody. V 50. rokoch ale prešiel nákladnou rekonštrukciou a Európský hotel, ako sa dá jeho názov doslovne preložiť, je od tej doby zase vyhľadávaným miestom pre turistov. Okrem draho zariadených izieb si hostia môžu užiť relaxovanie vo wellness alebo nakupovanie v luxusnom obchodnom centre. Zároveň je v samom srdci Varšavy, hneď pri Kráľovskej ceste, na ktorej nájdete tie najkrajšie a najdôležitejšie pamiatky.

Zdroj úvodnej fotky: shutterstock.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE