Prečo pobyt v Piešťanoch?

Kúpele na Slovensku sa pýšia svojou dlhou históriou a vynikajúcimi výsledkami v liečbe pohybového aparátu. Slovensko disponuje bohatstvom prírodných zdrojov s liečivými účinkami, pričom poznáme približne 1500 prameňov s terapeutickými vlastnosťami. Prítomnosť termálnych prameňov a minerálnych vôd je jedným z kľúčových faktorov pri liečení pohybového aparátu, čo robí kúpele na Slovensku optimálnym miestom pre tých, ktorí bojujú so zdravotnými problémami. 

Nezriedka sa stretávame s ochoreniami pohybového aparátu ako artróza, reumatizmus či osteoporóza u starších obyvateľov. Často práve vyhľadávaný pobyt pre seniorov Piešťany je to čo môže ulaviť od problémov, ktoré Vás trápia.

História kúpeľníctva siaha až do antiky a vždy stála na základnom princípe - liečbe pomocou minerálnych vôd. Aj keď prvé známky kúpeľníctva siahajú do antických čias (3000 rokov pred n.l.), málo ľudí vie, že Číňania, Egypťania alebo Rimania boli medzi prvými, ktorí využívali termálne kúpele.

Žiadna staroveká kultúra nepochybovala o blahodárnych účinkoch niektorých vôd. Francúzsko zažilo svoj zlatý vek kúpeľníctva v 19. storočí; termálne centrá sa v tomto období rýchlo rozvíjali a v roku 1885 privítali viac ako 120 000 klientov.

Skromné začiatky kúpeľníctva na Slovensku možno datovať do 15. storočia. Predpokladá sa, že liečebné kúpele sa začali v niektorých termálnych prameňoch, no iba počas letných mesiacov. Liečba a kúpanie prebiehalo pod holým nebom v malých bazénikoch, vykopaných jamách alebo drevených kadiach.

Kúpele PiešťanyLukáš Kulla

Aké sú vedecké poznatky o účinkoch kúpeľníctva?

V priebehu posledných desaťročí sa uskutočnili vedecké štúdie zamerané na prospešné účinky kúpeľníctva a ich výsledky boli zverejnené. Bolo dokázané, že kúrové pobyty môžu mať trojaký pozitívny vplyv:

  1. Významné zmiernenie symptómov
  2. Celkové zlepšenie zdravotného stavu
  3. Redukciu potreby užívania liekov

Napríklad viaceré klinické skúšky preukázali, že pri chronickej lumbalgií (dlhotrvajúcej bolesti dolnej chrbtice) kúpeľná terapia významne znížila bolesti, obnovila pohyblivosť dolnej časti chrbta a zlepšila kvalitu života. Taktiež sa ukázalo, že po absolvovaní liečby pacienti výrazne znížili užívanie analgetík. Odborníci na medicínu jednoznačne odporúčajú využívanie termálnych kúpeľov pri liečbe tohto chronického ochorenia.

Populárne procedúry v kúpeľoch

Kúpele na Slovensku disponujú bohatou ponukou procedúr a terapií zameraných na liečbu pohybového aparátu. Okrem ich terapeutických účinkov ponúkajú aj možnosti relaxácie a duševného oddychu. Tu je prehľad niektorých z najobľúbenejších:

Kúpeľná terapia

Jednou z preferovaných procedúr je kúpeľná terapia, ktorá zahŕňa ponorenie do termálnych prameňov a minerálnych vôd, ktoré majú výrazné liečivé účinky na pokožku, kosti a kĺby.

Tento postup je mimoriadne účinný pri liečbe ochorení kĺbov, reumatických a zápalových stavov, ako aj pri podpore krvného obehu. Okrem toho kúpeľná terapia zahŕňa rôzne techniky, ako sú perličkové kúpele, masážne sprchy, kontrastné kúpele (striedanie teplej a studenej vody) a iné.

Tip: Bojíte sa bolestí kĺbov? Okrem kúpeľnej terapie môžete tiež zvážiť vhodnú výživu pre kĺby.

Liečba fyzioterapeutom

Ďalšou výborne účinnou metódou je liečba fyzioterapeutom, ktorá zahrňuje rôzne formy cvičení a manipulácií, ktoré sú zamerané na posilnenie svalov a zlepšenie pohyblivosti kĺbov. Tento typ terapie sa často využíva pri ochoreniach chrbtice, krčnej oblasti a pri rehabilitácii po operáciách kĺbov.

Liečba s fyzioterapeútomDepositphotos

Elektroterapia

Elektroterapia a magnetická terapia sú tiež obľúbenými procedúrami v kúpeľoch na Slovensku. Elektroterapia sa zameriava na aplikáciu nízkofrekvenčného prúdu na postihnuté oblasti, čo pomáha zmierniť bolesť a zlepšiť krvný obeh. Taktiež je účinná pri zlepšovaní svalového napätia a boji proti svalovému skracovaniu.

Magnetická terapia spočíva vo vystavení postihnutých oblastí magnetickému poľu, ktoré má protizápalové a regeneračné účinky. Elektromagnetické vlny majú potenciál aktivovať bunky a podporovať proces hojenia, hoci ich účinnosť nie je úplne preukázaná. Avšak, magnety pripojené k striedavému prúdu, ktoré sú silnejšie a často používané v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach, boli spoľahlivo preukázané v podpore hojenia určitých typov zlomenín a v tlmení symptómov artrózy.

Bahenná terapia

Masáže a aplikácia liečivých bahien sú ďalšími terapeutickými postupmi, ktoré uvoľňujú svaly a zlepšujú prekrvenie, čo vedie k zvýšeniu krvného obehu. Významne pomáhajú pri liečbe artrózy a osteoporózy tým, že zmiernia bolesti a zlepšia pohyblivosť. Liečivé bahno má dezinfekčné, regeneračné a kozmetické účinky.

Efektivita kúpeľníctva nezávisí len na blahodárnych účinkoch vôd. Termálna liečba zahŕňa niekoľko dôležitých aspektov:

  • pacient preruší kontakt s každodenným prostredím,
  • využíva odborné dietetické poradenstvo,
  • absolvuje kinezioterapiu,
  • relaxuje a oddychuje,
  • má možnosť komunikovať s ďalšími pacientmi trpiacimi podobnými ochoreniami.

Piešťany a okolieLukáš Kulla

Kúpeľné destinácie na Slovensku

Rozvoj moderného slovenského kúpeľníctva bol ovplyvnený mnohými osobnosťami, predovšetkým lekármi, odborníkmi v oblasti balneológie a ďalšími špecialistami, ktorí mali významný prínos do tejto oblasti.

Prírodné liečivé zdroje tvoria základný pilier kúpeľnej terapie. Slovensko disponuje dvoma hlavnými typmi termálnych a minerálnych vôd: termálnymi (termálnymi prameňmi) a uhličitými (kyselkami).

Slovenské kúpele poskytujú širokú škálu minerálnych vôd. Pri liečbe ochorení pohybového aparátu sa najčastejšie využívajú sírne, sírnaté a sulfátové vody. Pripravte si kufor a cestovnú lekárničku a vyrazme objavovať tie NAJ.

Kúpeľné miesto Piešťany


Najprestížnejšie sú termálne kúpele v Piešťanoch, ktoré sa tešia dlhej histórii a považujú sa za jedny z najlepších miest na liečbu pohybových ochorení.

Svetoznáme liečebné kúpele Piešťany sa rozprestierajú na juhozápadnom Slovensku, v severnom konci Podunajskej nížiny, v údolí rieky Váh, v nadmorskej výške 162 m, asi 80 km od hlavného mesta Bratislavy.

Piešťanské kúpele sú najslávnejším slovenským zariadením zameraným na liečbu pacientov s ochoreniami pohybového aparátu. Vďaka výnimočnej kvalite prírodných liečivých zdrojov, širokej ponuke zdravotných služieb a komplexnej starostlivosti patria medzi popredné európske liečebné kúpele zamerané na ochorenia reumatického charakteru.

V Piešťanoch sa nachádza najväčšie liečebné kúpeľné stredisko na Slovensku s modernými zariadeniami a viac ako 40 rôznymi typmi procedúr. Medzi najpoužívanejšie patria:

  • funkčná rehabilitácia,
  • terapia manipuláciou,
  • diétna starostlivosť,
  • balneoterapia s využitím liečivých vlastností sírneho bahna.

Piešťany prírodaLukáš Kulla

Aké ochorenia sa v Piešťanoch liečia?

Piešťanské kúpele sú špecializované na liečbu ochorení pohybového aparátu. Liečivá voda a bahno pomáhajú pri zvládaní degeneratívnych a reumatických ochorení. Osvedčili sa pri liečbe reumatoidnej artritídy, Bechtererovej choroby, rôznych formách artritídy a artrózy, ako aj pri rehabilitácii po operáciách a úrazoch pohybového aparátu.

Ponuka zábavy a kultúrneho vyžitia v Piešťanoch je nesmierne bohatá. Môžete si užiť relaxáciu pri termálnych jazierkach na Kúpeľnom ostrove, prechádzku po Kolonádovom moste či zaznamenať fotografie so slávnou sochou barlolámača - symbolom mesta.

Počas romantických prechádzok parkami môžete navštíviť aj Balneologické múzeum a v Dome umenia Piešťany si môžete pozrieť divadelné predstavenia, koncerty a festivaly. Nezabudnite si užiť zábavu v Termálnom kúpalisku Eva a nezabudnite si so sebou vziať plavky. V okolí Piešťan sú tiež rôzne zaujímavé miesta na výlety, ako sú Čachtický hrad, hrad Beckov alebo vodná nádrž Sĺňava.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE