S olivovým olejom si pripravíte zdravé recepty na obed

Olivový olej poznáme ako skutočný poklad medzi olejmi. Jeho prínos oceňovali mnohé staroveké civilizácie, ktoré okrem iného, považovali tento olej za symbol prosperity a zdravia. 

Jeho blahodárne účinky oceníte aj dnes a to nielen v kuchyni, kde si vďaka nemu rýchlo pripravíte chutné a zdravé recepty na obed, ale aj v oblasti zdravia, kde sa dokonale postará o vašu pokožku!

Nielen liečiteľ, ale aj symbol blahobytu 

Olivový olej bol v histórii často považovaný za symbol mieru, prosperity a zdravia. V biblických príbehoch sa často spomína aj ako symbol blahobytu a požehnania, najmä v oblasti úrody a poľnohospodárstva.

V starovekých civilizáciách Stredozemia ako bolo Grécko, Taliansko, Španielsko a južné časti Francúzska, patril medzi jednu z hlavných zložiek potravy, kde bol dôležitým zdrojom kalórií a zdravých tukov, ktoré pomáhali udržiavať energiu a vitalitu. Tento symbol víťazstva a úspechu bol dokonca hlavnou odmenou pre víťazov olympijských hier v starovekom Grécku..

Pričom starovekí Rimania a Gréci používali tento olej pri rôznych rituáloch a obradoch, ale aj ako liek na rôzne zdravotné problémy napr. na podporu tráviaceho systému alebo pri ochorení kože.

Pozri si aj: Kuchynské roboty uľahčujú život, prezradíme vám ako si vybrať ten správny

Účinky olivového olejaDepositphotos

Viete ako prebieha výroba olivového oleja ?

V minulosti sa olivový olej vyrábal lisovaním olív pomocou ručných lisov alebo kamenných mlynčekov. Dnes sú však používané moderné technológie, ktoré umožňujú efektívnejšiu a kvalitnejšiu výrobu a proces spracovania je rôzny:    

  1. Zber olív z olivovníkov je prvým krokom, ktorý sa obvykle deje v jesenných mesiacoch, keď sú olivy zrelé.

  2. Čistenie a triedenie zabezpečuje, aby sa olivy zbavili nečistôt a listo a následne vytriedili podľa zrelosti a typu. 

  3. Mletie vytvára z olív hrubú pastu, ktorá sa následne lisuje.

  4. Extrakcia oleja sa vykonáva lisovaním alebo extrahovaním pasty, čím sa oddelí olej od pevných častíc masy.     

  5. Separácia a čistenie. Olej sa po lisovaní oddeľuje od vody a pevných častíc pomocou odstredivej sily alebo filtrácie.

  6. Skladovanie: Olivový olej sa potom skladuje v čistých nádržiach alebo fľašiach, aby sa zachovala jeho čerstvosť a kvalita.

Odporúčame aj: Ako si vybrať najvhodnejšiu anti-ageing starostlivosť pre vašu pleť?

Význam v domácej kuchyni

V mnohých krajinách tvorí olivový olej nezastupiteľnú ingredienciu a v posledných rokoch sa stáva čoraz populárnejším aj v slovenskej kuchyni. Jeho význam v našej domácej kuchyni má mnoho prínosov, no práve vďaka jeho špecifickej chuti získavajú aj naše tradičné recepty na hlavné jedlá, či rôzne omáčky a šaláty nezameniteľný kulinársky šmrnc:    

  • Základná ingrediencia. Olivový olej je základným olejom v mnohých kuchyniach po celom     svete. Jeho výrazná chuť a vôňa ho robia jedinečným na     prípravu rôznych druhov jedál.

  • Zdravotné výhody. Olivový olej je považovaný za zdravšiu alternatívu k bežne používaným rafinovaným olejom, keďže je bohatý na zdravé tuky, ako sú mononenasýtené a polynenasýtené tuky. Obsahuje aj antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a celkovej pohode.     

  • Tradičné jedlá s moderným dotykom. Olivový olej obohatí svojou chuťou aj tradičné recepty na slovenské polievky, omáčky, šaláty, či marinované mäso. Dokonca ho oceníte aj pri výrobe domáceho pečiva a dezertov.

Celkovo je olivový olej dôležitou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete nielen pre jeho výnimočnú chuť a zdravotné výhody, ale aj pre jeho historický a symbolický význam.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE