S olivovým olejom si pripravíte zdravé recepty na obed

Zdravý obed s olivovým olejom

Olivový olej poznáme ako skutočný poklad medzi olejmi. Jeho prínos oceňovali mnohé staroveké civilizácie, ktoré okrem iného, považovali tento olej za symbol prosperity a zdravia. 

Jeho blahodárne účinky oceníte aj dnes a to nielen v kuchyni, kde si vďaka nemu rýchlo pripravíte chutné a zdravé recepty na obed, ale aj v oblasti zdravia, kde sa dokonale postará o vašu pokožku!

Reklama

Nielen liečiteľ, ale aj symbol blahobytu 

Olivový olej bol v histórii často považovaný za symbol mieru, prosperity a zdravia. V biblických príbehoch sa často spomína aj ako symbol blahobytu a požehnania, najmä v oblasti úrody a poľnohospodárstva.

V starovekých civilizáciách Stredozemia ako bolo Grécko, Taliansko, Španielsko a južné časti Francúzska, patril medzi jednu z hlavných zložiek potravy, kde bol dôležitým zdrojom kalórií a zdravých tukov, ktoré pomáhali udržiavať energiu a vitalitu. Tento symbol víťazstva a úspechu bol dokonca hlavnou odmenou pre víťazov olympijských hier v starovekom Grécku..

Pričom starovekí Rimania a Gréci používali tento olej pri rôznych rituáloch a obradoch, ale aj ako liek na rôzne zdravotné problémy napr. na podporu tráviaceho systému alebo pri ochorení kože.

Pozri si aj: Kuchynské roboty uľahčujú život, prezradíme vám ako si vybrať ten správny

Účinky olivového oleja
Depositphotos

Viete ako prebieha výroba olivového oleja ?

V minulosti sa olivový olej vyrábal lisovaním olív pomocou ručných lisov alebo kamenných mlynčekov. Dnes sú však používané moderné technológie, ktoré umožňujú efektívnejšiu a kvalitnejšiu výrobu a proces spracovania je rôzny:    

  1. Zber olív z olivovníkov je prvým krokom, ktorý sa obvykle deje v jesenných mesiacoch, keď sú olivy zrelé.

  2. Čistenie a triedenie zabezpečuje, aby sa olivy zbavili nečistôt a listo a následne vytriedili podľa zrelosti a typu. 

  3. Mletie vytvára z olív hrubú pastu, ktorá sa následne lisuje.

  4. Extrakcia oleja sa vykonáva lisovaním alebo extrahovaním pasty, čím sa oddelí olej od pevných častíc masy.     

  5. Separácia a čistenie. Olej sa po lisovaní oddeľuje od vody a pevných častíc pomocou odstredivej sily alebo filtrácie.

  6. Skladovanie: Olivový olej sa potom skladuje v čistých nádržiach alebo fľašiach, aby sa zachovala jeho čerstvosť a kvalita.

Odporúčame aj: Ako si vybrať najvhodnejšiu anti-ageing starostlivosť pre vašu pleť?

Reklama

Význam v domácej kuchyni

V mnohých krajinách tvorí olivový olej nezastupiteľnú ingredienciu a v posledných rokoch sa stáva čoraz populárnejším aj v slovenskej kuchyni. Jeho význam v našej domácej kuchyni má mnoho prínosov, no práve vďaka jeho špecifickej chuti získavajú aj naše tradičné recepty na hlavné jedlá, či rôzne omáčky a šaláty nezameniteľný kulinársky šmrnc:    

  • Základná ingrediencia. Olivový olej je základným olejom v mnohých kuchyniach po celom     svete. Jeho výrazná chuť a vôňa ho robia jedinečným na     prípravu rôznych druhov jedál.

  • Zdravotné výhody. Olivový olej je považovaný za zdravšiu alternatívu k bežne používaným rafinovaným olejom, keďže je bohatý na zdravé tuky, ako sú mononenasýtené a polynenasýtené tuky. Obsahuje aj antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré prispievajú k zdraviu srdca a celkovej pohode.     

  • Tradičné jedlá s moderným dotykom. Olivový olej obohatí svojou chuťou aj tradičné recepty na slovenské polievky, omáčky, šaláty, či marinované mäso. Dokonca ho oceníte aj pri výrobe domáceho pečiva a dezertov.

Celkovo je olivový olej dôležitou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete nielen pre jeho výnimočnú chuť a zdravotné výhody, ale aj pre jeho historický a symbolický význam.

Reklama
0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE