TOP nátierky na bagetky – na desiatu, rýchlu večeru aj občerstvenie pre hostí

nátierky na bagetky

Nátierky na bagetky patria k tým receptom, ktoré nikdy nesklamú – či už chystáte rýchlu večeru, víkendové pohostenie pre návštevu alebo chcete potešiť seba niečím chutným a jednoduchým. Kombinácia jemného pečiva a krémovej nátierky má jednoducho niečo do seba – výsledok je rýchly, variabilný a vždy vítaný.

V tomto článku vám prinášame výber 15 najchutnejších nátierok, ktoré si zamilujete už po prvom súste. Každá z nich má svoju jedinečnú chuť – od pikantnej cez sviežu až po sýtu a tradičnú. Stačí si vybrať podľa nálady alebo obsahu chladničky.

Reklama

Recepty na najchutnejšie nátierky na bagetky:

1. Bryndzová nátierka

Ingrediencie:

  • 200 g jemnej bryndze

  • 100 g masla (mäkkého)

  • 1 malá červená cibuľa (najemno nakrájaná)

  • 1 ČL mletej sladkej papriky

  • ½ ČL mletej rasce

  • 1 PL smotany na zjemnenie (voliteľné)

  • čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)

  • pažítka alebo jarná cibuľka na posypanie

Postup: Bryndzu a maslo nechajte chvíľu pri izbovej teplote, aby sa dobre spojili. Potom ich v miske vymiešajte dohladka ručne alebo mixérom. Pridajte sladkú papriku, rascu, najemno nakrájanú cibuľku a prípadne smotanu, ak chcete nátierku jemnejšiu. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením. Pred podávaním nechajte aspoň 30 minút odstáť v chladničke, chute sa tak krásne prepoja. Podávajte s čerstvými bagetkami a posypte nasekanou pažítkou.

2. Avokádová nátierka s jalapeno papričkami

Ingrediencie:

  • 2 zrelé avokáda

  • 1 menšia červená cibuľa

  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)

  • 1 PL limetkovej alebo citrónovej šťavy

  • 1 menšia jalapeño paprička (bez semienok, nasekaná nadrobno)

  • 2 PL nasekaného koriandra (alebo petržlenovej vňate)

  • 1 PL olivového oleja

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Avokáda rozrežte, vyberte dužinu a roztlačte vidličkou. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, limetkovú šťavu, nasekanú jalapeño a koriander. Všetko dobre premiešajte a zjemnite olivovým olejom. Dochuťte soľou a korením. Nátierku ihneď podávajte alebo ju skladujte prikrytú fóliou (tak, aby sa fólia dotýkala povrchu), aby nezhnedla. Ideálna na chrumkavé bagetky alebo ako dip k zelenine.

Vajíčková nátierka
Freepik

3. Vajíčková nátierka

Ingrediencie:

  • 5 vajec natvrdo

  • 100 g mäkkého masla

  • 1 ČL plnotučnej horčice

  • 2 PL majonézy (alebo bieleho jogurtu)

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

  • pažítka alebo jarná cibuľka na ozdobu

Postup: Uvarené vajíčka ošúpte a nastrúhajte najemno alebo roztlačte vidličkou. Pridajte maslo, horčicu a majonézu. Dobre premiešajte, aby vznikla hladká a krémová konzistencia. Dochutíte soľou a korením. Pred podávaním nátierku nechajte chvíľu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Podávajte na čerstvom pečive a ozdobte sekanou pažítkou.

4. Tvarohová nátierka so sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 250 g jemného tvarohu (ideálne hrudkovitého)

  • 50 g sušených paradajok v oleji (nasekané nadrobno)

  • 1–2 PL olivového oleja (z paradajok)

  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)

  • hrsť čerstvej bazalky alebo rukoly (nasekanej)

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup: Tvaroh dajte do misky a premiešajte s olivovým olejom, aby bol krémovejší. Pridajte nadrobno nasekané sušené paradajky, cesnak, bylinky a premiešajte. Dochutíte soľou a korením podľa chuti. Tvarohová nátierka je výborná k chrumkavej bagetke, no hodí sa aj ako plnka do wrapov alebo ako dip ku grilovanej zelenine.

Reklama

5. Tuniaková nátierka s olivami

Ingrediencie:

  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (alebo v oleji), dobre scedená

  • 100 g krémového syra (napr. Lučina, Philadelphia)

  • 1 PL majonézy (voliteľné, pre bohatšiu chuť)

  • 8–10 zelených alebo čiernych olív (nasekaných nadrobno)

  • 1 menšia šalotka alebo červená cibuľa (najemno)

  • 1 ČL citrónovej šťavy

  • čerstvo mleté korenie, prípadne bylinky (napr. petržlen)

Postup: Tuniaka dôkladne sceďte a rozmiešajte s krémovým syrom a majonézou do hladkej nátierky. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, olivy, citrónovú šťavu a dochuťte korením. Premiešajte a nechajte pred podávaním chvíľu odstáť. Skvelo chutí na celozrnných bagetkách, ozdobená lístkom rukoly či kolieskom uhorky.

Cesnaková nátierka
Freepik

6. Cesnaková nátierka

Ingrediencie:

  • 150 g majonézy alebo gréckeho jogurtu

  • 100 g strúhaného tvrdého syra (napr. eidam, gouda)

  • 2–3 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)

  • štipka soli a mleté čierne korenie

  • voliteľne: 1 natvrdo uvarené vajce (pre zjemnenie)

  • čerstvá pažítka na ozdobu

Postup: Tvrdý syr nastrúhajte najemno. V miske ho zmiešajte s majonézou alebo jogurtom a pridajte pretlačený cesnak. Dochutíte soľou a korením, podľa potreby aj vajíčkom rozotretým vidličkou. Dobre premiešajte a nechajte odstáť v chlade aspoň 30 minút. Podávajte s bagetkou, čerstvým chlebom alebo ako prílohu ku grilovaným mäsám.

7. Cviklová nátierka s krémovým syrom

Ingrediencie:

  • 1 menšia uvarená alebo pečená cvikla (cca 150 g)

  • 150 g krémového syra (napr. Lučina, Philadelphia)

  • 1 ČL chrenu (voliteľné, pre pikantnosť)

  • 1 PL citrónovej šťavy

  • soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti

Postup: Cviklu nastrúhajte najemno (alebo rozmixujte) a zmiešajte s krémovým syrom. Pridajte citrónovú šťavu a podľa chuti trošku chrenu, ktorý krásne zvýrazní chuť cvikly. Dochutíte soľou a korením. Táto nátierka má nielen krásnu sýtoružovú farbu, ale aj sviežu chuť – ideálna je ku celozrnnej bagetke alebo ako základ pod plátky syra či vajíčka.

8. Mrkvová nátierka s údeným syrom

Ingrediencie:

  • 2 väčšie mrkvy (nastrúhané a jemne podusené alebo uvarené do mäkka)

  • 100 g nastrúhaného údeného syra (napr. oštiepok)

  • 2 PL masla alebo olivového oleja

  • 1 ČL horčice

  • soľ, korenie podľa chuti

  • voliteľne: štipka muškátového orieška alebo kurkumy

Postup: Mrkvu krátko poduste na masle alebo uvarte, aby bola mäkká, no nie rozvarená. Po vychladnutí ju nastrúhajte alebo roztlačte. Pridajte strúhaný údený syr, horčicu, trochu korenia a všetko premiešajte do hladkej nátierky. Výborne chutí teplá aj studená, ozdobená semienkami alebo lístkami petržlenu.

9. Nivová nátierka

Ingrediencie:

  • 100 g nivy alebo iného modrého syra s ušľachtilou plesňou

  • 100 g masla izbovej teploty

  • 100 g smotanového syra (napr. Lučina alebo Philadelphia)

  • 1–2 strúčiky cesnaku (voliteľné)

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • trošku smotany na zjemnenie (ak je nátierka príliš hustá)

Postup: Nivu rozdrobte a spojte s maslom a smotanovým syrom – ideálne mixérom alebo vidličkou. Dochutíte korením a prípadne pretlačeným cesnakom, ktorý dodá pikantnosť. Môžete pridať trochu smotany, aby bola nátierka ľahšie natierateľná. Podávajte s hroznom, orechmi alebo opečenými bagetkami – ideálna na večerné pohostenie.

10. Oškvarková nátierka

Ingrediencie:

  • 200 g jemne mletých domácich oškvarkov

  • 1 menšia cibuľa

  • 1 vajce natvrdo

  • 1 PL plnotučnej horčice

  • 1/2 ČL sušeného majoránu

  • štipka údenej papriky (voliteľne)

  • 1 PL bravčovej masti (ak treba upraviť konzistenciu)

  • čerstvý mletý čierny korenie

  • kvapka citrónovej šťavy na oživenie chuti

Postup: Cibuľu nasekajte nadrobno a krátko orestujte na sucho – len kým stratí ostrosť. Vajíčko postrúhajte najemno a premiešajte s mletými oškvarkami. Pridajte horčicu, prevoňajte zmes majoránom, jemne zafarbite údenou paprikou a všetko spojte. Pre sviežejší nádych môžete zakvapnúť citrónom, ktorý zároveň zjemní mastnú chuť. Konzistenciu doladíte masťou – nátierka má byť vláčna, nie príliš tuhá. Nechajte v chlade odležať aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.

11. Salámová nátierka

Ingrediencie:

  • 150 g kvalitnej suchej salámy

  • 80 g masla izbovej teploty

  • 2 PL taveného syra alebo smotanového syra (napr. Lučina, Cream Cheese)

  • 1 PL plnotučnej horčice

  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky

  • štipka mletého čierneho korenia

  • 1 menší strúčik cesnaku (voliteľne)

Postup: Salámu nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra spolu s maslom, taveným syrom a horčicou. Mixujte do hladkej konzistencie – ak je zmes príliš hustá, môžete pridať ešte trochu masla alebo lyžičku smotany. Pridajte koreniny a cesnak podľa chuti a ešte krátko premixujte, aby sa všetko rovnomerne spojilo.

Nátierku nechajte v chladničke odležať aspoň 30 minút, aby sa chute rozvinuli. Podávajte ju ako hladký, jemný krém – skvelý na bagetky, jednohubky aj toastové chleby.

12. Cottage cheese nátierka

Ingrediencie:

  • 200 g cottage cheese (hrudkovitý tvaroh)

  • 1 PL gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany

  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)

  • 1/2 uhorky nastrúhanej nahrubo

  • 1/2 ČL sušeného kôpru alebo čerstvý nasekaný

  • štipka soli

  • čerstvo mleté korenie

  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: Uhorku nechajte chvíľu postáť a vytlačte z nej prebytočnú šťavu. Cottage cheese premiešajte s jogurtom a cesnakom, pridajte uhorku, kôpor, korenie a citrónovú šťavu. Dochuťte podľa seba a dobre premiešajte. Servírujte vychladené – ideálne na celozrnné bagetky alebo krekry.

Chrenová nátierka
Freepik

13. Chrenová nátierka

Ingrediencie:

  • 200 g jemného smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia)

  • 2–3 PL strúhaného sterilizovaného chrenu (alebo čerstvého – podľa intenzity)

  • 1 menšia kyslá smotana (cca 150 g)

  • 1 ČL plnotučnej horčice

  • soľ a biele korenie podľa chuti

  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: V miske zmiešajte smotanový syr so smotanou, pridajte horčicu, chren a dobre premiešajte. Ochutnajte – podľa chuti osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou, ktorá zvýrazní celkovú sviežosť. Nátierku nechajte aspoň 20 minút odstáť v chlade, aby sa chute spojili. Výborne sa hodí na tmavý chlieb či bagetky a ladí aj s vajíčkom navrchu.

14. Lososová nátierka z údeného lososa s kôprom

Ingrediencie:

  • 150 g údeného lososa

  • 100 g smotanového syra (cream cheese)

  • 1–2 PL kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu

  • čerstvo mletý čierny korenie

  • hrsť nasekaného čerstvého kôpru

  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: Lososa nakrájajte na menšie kúsky a spolu s ostatnými surovinami vložte do mixéra. Mixujte do krémova – v závislosti od chuti môžete nechať pár kúskov lososa aj nahrubo. Dochuťte korením a citrónovou šťavou, primiešajte kôpor a nechajte v chlade chvíľu odležať. Táto nátierka je elegantnou voľbou aj na slávnostnejšie príležitosti – podávaná na toastoch alebo mini bagetkách.

15. Baklažánová nátierka

Ingrediencie:

  • 1 veľký baklažán

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 PL tahini pasty (alebo bieleho sezamu) – voliteľne

  • 1 ČL citrónovej šťavy

  • mleté čierne korenie

  • soľ

  • štipka rímskej rasce (voliteľne)

Postup: Baklažán prepichajte vidličkou a pečte v rúre na 200 °C asi 30 minút, kým zmäkne a jeho šupka sa zvráskavie. Nechajte trochu vychladnúť, vydlabte dužinu a rozmixujte ju spolu s cesnakom, olivovým olejom, citrónovou šťavou a dochucovadlami. Ak použijete tahini, nátierka získa autentický „baba ghanoush“ nádych. Výborne chutí natretá na pita chlebe alebo opečenej bagetke.

Reklama

Kreatívne, chutne a bez zbytočnej námahy

Či už dávate prednosť tradičným surovinám alebo radi skúšate nové chute, nátierky ponúkajú nekonečné možnosti, ako si pochutnať jednoducho a bez stresu. Stačí pár čerstvých ingrediencií a pár minút v kuchyni – výsledok poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Hrajte sa s kombináciami, dolaďte chute podľa seba a premeňte aj obyčajné bagetky na skvelý zážitok. Pretože dobré jedlo patrí ku každému dňu – bez ohľadu na príležitosť.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE