Nátierky na bagetky patria k tým receptom, ktoré nikdy nesklamú – či už chystáte rýchlu večeru, víkendové pohostenie pre návštevu alebo chcete potešiť seba niečím chutným a jednoduchým. Kombinácia jemného pečiva a krémovej nátierky má jednoducho niečo do seba – výsledok je rýchly, variabilný a vždy vítaný.
V tomto článku vám prinášame výber 15 najchutnejších nátierok, ktoré si zamilujete už po prvom súste. Každá z nich má svoju jedinečnú chuť – od pikantnej cez sviežu až po sýtu a tradičnú. Stačí si vybrať podľa nálady alebo obsahu chladničky.
Recepty na najchutnejšie nátierky na bagetky:
1. Bryndzová nátierka
Ingrediencie:
200 g jemnej bryndze
100 g masla (mäkkého)
1 malá červená cibuľa (najemno nakrájaná)
1 ČL mletej sladkej papriky
½ ČL mletej rasce
1 PL smotany na zjemnenie (voliteľné)
čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
pažítka alebo jarná cibuľka na posypanie
Postup: Bryndzu a maslo nechajte chvíľu pri izbovej teplote, aby sa dobre spojili. Potom ich v miske vymiešajte dohladka ručne alebo mixérom. Pridajte sladkú papriku, rascu, najemno nakrájanú cibuľku a prípadne smotanu, ak chcete nátierku jemnejšiu. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením. Pred podávaním nechajte aspoň 30 minút odstáť v chladničke, chute sa tak krásne prepoja. Podávajte s čerstvými bagetkami a posypte nasekanou pažítkou.
2. Avokádová nátierka s jalapeno papričkami
Ingrediencie:
2 zrelé avokáda
1 menšia červená cibuľa
1 strúčik cesnaku (pretlačený)
1 PL limetkovej alebo citrónovej šťavy
1 menšia jalapeño paprička (bez semienok, nasekaná nadrobno)
2 PL nasekaného koriandra (alebo petržlenovej vňate)
1 PL olivového oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Avokáda rozrežte, vyberte dužinu a roztlačte vidličkou. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, cesnak, limetkovú šťavu, nasekanú jalapeño a koriander. Všetko dobre premiešajte a zjemnite olivovým olejom. Dochuťte soľou a korením. Nátierku ihneď podávajte alebo ju skladujte prikrytú fóliou (tak, aby sa fólia dotýkala povrchu), aby nezhnedla. Ideálna na chrumkavé bagetky alebo ako dip k zelenine.
Freepik3. Vajíčková nátierka
Ingrediencie:
5 vajec natvrdo
100 g mäkkého masla
1 ČL plnotučnej horčice
2 PL majonézy (alebo bieleho jogurtu)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
pažítka alebo jarná cibuľka na ozdobu
Postup: Uvarené vajíčka ošúpte a nastrúhajte najemno alebo roztlačte vidličkou. Pridajte maslo, horčicu a majonézu. Dobre premiešajte, aby vznikla hladká a krémová konzistencia. Dochutíte soľou a korením. Pred podávaním nátierku nechajte chvíľu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Podávajte na čerstvom pečive a ozdobte sekanou pažítkou.
4. Tvarohová nátierka so sušenými paradajkami
Ingrediencie:
250 g jemného tvarohu (ideálne hrudkovitého)
50 g sušených paradajok v oleji (nasekané nadrobno)
1–2 PL olivového oleja (z paradajok)
1 strúčik cesnaku (pretlačený)
hrsť čerstvej bazalky alebo rukoly (nasekanej)
soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup: Tvaroh dajte do misky a premiešajte s olivovým olejom, aby bol krémovejší. Pridajte nadrobno nasekané sušené paradajky, cesnak, bylinky a premiešajte. Dochutíte soľou a korením podľa chuti. Tvarohová nátierka je výborná k chrumkavej bagetke, no hodí sa aj ako plnka do wrapov alebo ako dip ku grilovanej zelenine.
5. Tuniaková nátierka s olivami
Ingrediencie:
1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (alebo v oleji), dobre scedená
100 g krémového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
1 PL majonézy (voliteľné, pre bohatšiu chuť)
8–10 zelených alebo čiernych olív (nasekaných nadrobno)
1 menšia šalotka alebo červená cibuľa (najemno)
1 ČL citrónovej šťavy
čerstvo mleté korenie, prípadne bylinky (napr. petržlen)
Postup: Tuniaka dôkladne sceďte a rozmiešajte s krémovým syrom a majonézou do hladkej nátierky. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, olivy, citrónovú šťavu a dochuťte korením. Premiešajte a nechajte pred podávaním chvíľu odstáť. Skvelo chutí na celozrnných bagetkách, ozdobená lístkom rukoly či kolieskom uhorky.
Freepik6. Cesnaková nátierka
Ingrediencie:
150 g majonézy alebo gréckeho jogurtu
100 g strúhaného tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
2–3 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
štipka soli a mleté čierne korenie
voliteľne: 1 natvrdo uvarené vajce (pre zjemnenie)
čerstvá pažítka na ozdobu
Postup: Tvrdý syr nastrúhajte najemno. V miske ho zmiešajte s majonézou alebo jogurtom a pridajte pretlačený cesnak. Dochutíte soľou a korením, podľa potreby aj vajíčkom rozotretým vidličkou. Dobre premiešajte a nechajte odstáť v chlade aspoň 30 minút. Podávajte s bagetkou, čerstvým chlebom alebo ako prílohu ku grilovaným mäsám.
7. Cviklová nátierka s krémovým syrom
Ingrediencie:
1 menšia uvarená alebo pečená cvikla (cca 150 g)
150 g krémového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
1 ČL chrenu (voliteľné, pre pikantnosť)
1 PL citrónovej šťavy
soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup: Cviklu nastrúhajte najemno (alebo rozmixujte) a zmiešajte s krémovým syrom. Pridajte citrónovú šťavu a podľa chuti trošku chrenu, ktorý krásne zvýrazní chuť cvikly. Dochutíte soľou a korením. Táto nátierka má nielen krásnu sýtoružovú farbu, ale aj sviežu chuť – ideálna je ku celozrnnej bagetke alebo ako základ pod plátky syra či vajíčka.
8. Mrkvová nátierka s údeným syrom
Ingrediencie:
2 väčšie mrkvy (nastrúhané a jemne podusené alebo uvarené do mäkka)
100 g nastrúhaného údeného syra (napr. oštiepok)
2 PL masla alebo olivového oleja
1 ČL horčice
soľ, korenie podľa chuti
voliteľne: štipka muškátového orieška alebo kurkumy
Postup: Mrkvu krátko poduste na masle alebo uvarte, aby bola mäkká, no nie rozvarená. Po vychladnutí ju nastrúhajte alebo roztlačte. Pridajte strúhaný údený syr, horčicu, trochu korenia a všetko premiešajte do hladkej nátierky. Výborne chutí teplá aj studená, ozdobená semienkami alebo lístkami petržlenu.
9. Nivová nátierka
Ingrediencie:
100 g nivy alebo iného modrého syra s ušľachtilou plesňou
100 g masla izbovej teploty
100 g smotanového syra (napr. Lučina alebo Philadelphia)
1–2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
čerstvo mleté čierne korenie
trošku smotany na zjemnenie (ak je nátierka príliš hustá)
Postup: Nivu rozdrobte a spojte s maslom a smotanovým syrom – ideálne mixérom alebo vidličkou. Dochutíte korením a prípadne pretlačeným cesnakom, ktorý dodá pikantnosť. Môžete pridať trochu smotany, aby bola nátierka ľahšie natierateľná. Podávajte s hroznom, orechmi alebo opečenými bagetkami – ideálna na večerné pohostenie.
10. Oškvarková nátierka
Ingrediencie:
200 g jemne mletých domácich oškvarkov
1 menšia cibuľa
1 vajce natvrdo
1 PL plnotučnej horčice
1/2 ČL sušeného majoránu
štipka údenej papriky (voliteľne)
1 PL bravčovej masti (ak treba upraviť konzistenciu)
čerstvý mletý čierny korenie
kvapka citrónovej šťavy na oživenie chuti
Postup: Cibuľu nasekajte nadrobno a krátko orestujte na sucho – len kým stratí ostrosť. Vajíčko postrúhajte najemno a premiešajte s mletými oškvarkami. Pridajte horčicu, prevoňajte zmes majoránom, jemne zafarbite údenou paprikou a všetko spojte. Pre sviežejší nádych môžete zakvapnúť citrónom, ktorý zároveň zjemní mastnú chuť. Konzistenciu doladíte masťou – nátierka má byť vláčna, nie príliš tuhá. Nechajte v chlade odležať aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.
11. Salámová nátierka
Ingrediencie:
150 g kvalitnej suchej salámy
80 g masla izbovej teploty
2 PL taveného syra alebo smotanového syra (napr. Lučina, Cream Cheese)
1 PL plnotučnej horčice
1/2 ČL mletej sladkej papriky
štipka mletého čierneho korenia
1 menší strúčik cesnaku (voliteľne)
Postup: Salámu nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra spolu s maslom, taveným syrom a horčicou. Mixujte do hladkej konzistencie – ak je zmes príliš hustá, môžete pridať ešte trochu masla alebo lyžičku smotany. Pridajte koreniny a cesnak podľa chuti a ešte krátko premixujte, aby sa všetko rovnomerne spojilo.
Nátierku nechajte v chladničke odležať aspoň 30 minút, aby sa chute rozvinuli. Podávajte ju ako hladký, jemný krém – skvelý na bagetky, jednohubky aj toastové chleby.
12. Cottage cheese nátierka
Ingrediencie:
200 g cottage cheese (hrudkovitý tvaroh)
1 PL gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
1/2 uhorky nastrúhanej nahrubo
1/2 ČL sušeného kôpru alebo čerstvý nasekaný
štipka soli
čerstvo mleté korenie
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup: Uhorku nechajte chvíľu postáť a vytlačte z nej prebytočnú šťavu. Cottage cheese premiešajte s jogurtom a cesnakom, pridajte uhorku, kôpor, korenie a citrónovú šťavu. Dochuťte podľa seba a dobre premiešajte. Servírujte vychladené – ideálne na celozrnné bagetky alebo krekry.
Freepik13. Chrenová nátierka
Ingrediencie:
200 g jemného smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
2–3 PL strúhaného sterilizovaného chrenu (alebo čerstvého – podľa intenzity)
1 menšia kyslá smotana (cca 150 g)
1 ČL plnotučnej horčice
soľ a biele korenie podľa chuti
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup: V miske zmiešajte smotanový syr so smotanou, pridajte horčicu, chren a dobre premiešajte. Ochutnajte – podľa chuti osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou, ktorá zvýrazní celkovú sviežosť. Nátierku nechajte aspoň 20 minút odstáť v chlade, aby sa chute spojili. Výborne sa hodí na tmavý chlieb či bagetky a ladí aj s vajíčkom navrchu.
14. Lososová nátierka z údeného lososa s kôprom
Ingrediencie:
150 g údeného lososa
100 g smotanového syra (cream cheese)
1–2 PL kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
čerstvo mletý čierny korenie
hrsť nasekaného čerstvého kôpru
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup: Lososa nakrájajte na menšie kúsky a spolu s ostatnými surovinami vložte do mixéra. Mixujte do krémova – v závislosti od chuti môžete nechať pár kúskov lososa aj nahrubo. Dochuťte korením a citrónovou šťavou, primiešajte kôpor a nechajte v chlade chvíľu odležať. Táto nátierka je elegantnou voľbou aj na slávnostnejšie príležitosti – podávaná na toastoch alebo mini bagetkách.
15. Baklažánová nátierka
Ingrediencie:
1 veľký baklažán
2 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
1 PL tahini pasty (alebo bieleho sezamu) – voliteľne
1 ČL citrónovej šťavy
mleté čierne korenie
soľ
štipka rímskej rasce (voliteľne)
Postup: Baklažán prepichajte vidličkou a pečte v rúre na 200 °C asi 30 minút, kým zmäkne a jeho šupka sa zvráskavie. Nechajte trochu vychladnúť, vydlabte dužinu a rozmixujte ju spolu s cesnakom, olivovým olejom, citrónovou šťavou a dochucovadlami. Ak použijete tahini, nátierka získa autentický „baba ghanoush“ nádych. Výborne chutí natretá na pita chlebe alebo opečenej bagetke.
Kreatívne, chutne a bez zbytočnej námahy
Či už dávate prednosť tradičným surovinám alebo radi skúšate nové chute, nátierky ponúkajú nekonečné možnosti, ako si pochutnať jednoducho a bez stresu. Stačí pár čerstvých ingrediencií a pár minút v kuchyni – výsledok poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Hrajte sa s kombináciami, dolaďte chute podľa seba a premeňte aj obyčajné bagetky na skvelý zážitok. Pretože dobré jedlo patrí ku každému dňu – bez ohľadu na príležitosť.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik