Focaccia – ani chlieb, ani pizza. Prinášame recept na túto legendárnu taliansku pochúťku

recept na focacciu

Focaccia je niečo medzi chlebom, pizzou a láskou. Jej kôrka je jemne chrumkavá, vnútro nadýchane mäkučké a vôňa vám rozvibruje nos aj srdce. Tento plochý chlebík pochádza z Ligúrie, konkrétne z oblasti okolo Janova (áno, tam, kde je aj pesto!). Tam sa mu hovorí „fugassa“ a považujú ho takmer za národný poklad.

V minulosti ju piekli vo veľkých kamenných peciach a často bola predjedlom k večeri alebo ju jedli len tak – ako rýchly snack. A hoci sa odtiaľ focaccia rozšírila do celého sveta, ten taliansky duch v nej stále prebýva – olivový olej, rozmarín a jednoduchosť, ktorá chutí božsky.

Focaccia má korene v staroveku

Viete, že focaccia má históriu staršiu ako mnohé európske mestá? Jej pôvod siaha až do čias starovekého Ríma, kde sa piekol jednoduchý plochý chlieb z múky a vody – nazývaný panis focacius. Tento názov pochádza zo slova „focus“, čo v latinčine znamená ohnisko alebo oheň. Piekla sa totiž priamo na žeravých kameňoch či v popolčeku, často ako jedlo pre vojakov a roľníkov.

V jednoduchosti tohto chleba bola sila – zasýtil, vydržal a bol základom každodennej stravy. Postupom času sa z tejto pôvodnej formy začali rodiť regionálne varianty: focaccia z Ligúrie, z Apúlie, sladké aj slané verzie... každá oblasť si recept prispôsobila.

Dnes je focaccia obľúbená nielen u Talianov, ale aj u milovníkov pečenia po celom svete – a aj keď sa už pečie v modernej rúre, stále cíti teplo z pôvodného ohniska.

Recept: Domáca focaccia pre 4 osoby

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky (ideálne typ 00 alebo T650)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1/2 kocky droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 1 ČL cukru
  • 1,5 ČL soli
  • 3 PL olivového oleja (plus extra na potretie)
  • Hrubozrnná soľ na posypanie
  • Čerstvý rozmarín

zdobená focaccia
Depositphotos

Postup prípravy focaccie:

  1. Do vlažnej vody zamiešajte cukor a droždie. Nechajte 10 minút postáť, kým sa vytvoria bublinky.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, pridajte aktivované droždie a 2 lyžice olivového oleja. Mieste rukou (alebo robotom) aspoň 10 minút, kým bude cesto hladké, pružné a trošku lepkavé.
  3. Cesto nechajte kysnúť v miske prikryté utierkou alebo fóliou, cca 1 – 1,5 hodiny, kým zdvojnásobí objem.
  4. Vymastite plech olivovým olejom (cca 20 * 30 cm), preneste cesto a jemne ho roztiahnite rukami. Nevadí, ak sa vám nechce roztiahnuť hneď – nechajte ho 10 minút postáť, potom to pôjde ľahšie.
  5. Cesto nechajte ešte 30 minút oddychovať. Potom prstami spravte typické „jamky“ po celom povrchu – ako by ste ho chceli pohladiť.
  6. Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja, posypte hrubou soľou a rozmarínom (rozmrveným medzi prstami pre intenzívnejšiu vôňu).
  7. Vložte do vyhriatej rúry na 220  °C a pečte cca 20 – 25 minút, kým bude zlatistá a na okrajoch jemne chrumkavá.
  8. Po vytiahnutí ju nechajte 5 – 10 minút odpočívať. Potom sa zahryznite, zavrite oči a privítajte slnko Talianska vo svojej kuchyni.

Koľko trvá príprava focaccie?

  • Príprava: 15 min.
  • Kysnutie: 1,5 + 0,5 hod.
  • Pečenie: 25 min.

Spolu cca: 2 hodiny 30 minút (väčšina času pasívna)

Vhodné aj na víkendové ráno s kávou! Ak vám niečo zostane (čo je diskutabilné), zabaľte ju do utierky a uchovávajte ju pri izbovej teplote do druhého dňa. Zohrievajte v rúre 5 min. na 160 °C alebo na suchej panvici.

Focaccia: Tipy na obmeny a variácie

Focaccia alla pugliese

Pridajte navrch na polovice prekrojené cherry paradajky, trošku červenej cibule a oregano. Jemne zatlačte do cesta ešte pred pečením. Ideálne letné kombo!

Cesnaková focaccia

Premiešajte olivový olej s prelisovaným cesnakom a tymianom. Týmto „olejčekom“ potrite povrch pred pečením. Výsledok? Aromaterapia.

Syrová focaccia

Pred druhým kysnutím môžete cesto posypať strúhaným syrom – parmezán, mozzarella alebo pecorino sú vítané. Syrová krusta hotová.

Olivová focaccia

Čierne alebo zelené olivy prekrojte na polovicu a jemne vtlačte do cesta. Skvelé najmä k vínku alebo ako snack k filmu.

Ako servírovať focacciu?

  • Ako predjedlo – podávajte s miskou olivového oleja a balzamikovým octom na namáčanie.
  • Ako prílohu – k polievkam, šalátom alebo k syrovému tanieru.
  • Ako základ sendviča – prekrojte ju na polovicu a naplňte syrom, šunkou, rukolou či grilovanou zeleninou.
  • Ako snack – zohrejte si ju na druhý deň a pridajte hummus alebo pestovú nátierku.

Focaccia vs. pizza – v čom je rozdiel?

Aj keď na prvý pohľad môžu byť podobné, focaccia a pizza sú dve rozdielne dobroty s vlastným charakterom – ako dvaja súrodenci, čo vyrástli v tej istej kuchyni, ale každý si šiel svojou cestou.

  • Cesto: Focaccia má zvyčajne vyšší podiel vody v ceste, takže je po upečení mäkšia, vzdušnejšia a často aj vyššia ako pizza. Pizza má byť tenká, pružná a skôr rozťahaná ako nadýchaná.
  • Kysnutie: Focaccia kysne dlhšie a viac – často dvojfázovo. Cieľom je jemná až bublinková štruktúra cesta. Pizza kysne menej a cieli na pružnosť.
  • Toppingy: Na focacciu sa dávajú ingrediencie len jemne alebo symbolicky – rozmarín, olivy, cibuľa, syr. Pizza je bohatšia: omáčka, syr, saláma, zelenina – plnohodnotná večera.
  • Podávanie: Focaccia sa často podáva ako príloha, snack alebo súčasť antipasti, zatiaľ čo pizza je hlavný chod.
  • Chuť: Focaccia je zameraná na chuť samotného cesta a olivového oleja, pizza je o kombinácii surovín.

Focaccia. Kúsok Talianska, ktorý sa nebojí múky na stole, mastných prstov a vône, čo vás vytiahne z postele. Je jednoduchá, ale vo svojej jednoduchosti geniálna. A keď ju raz upečiete, stane sa z nej vaše nové „comfort food“.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE