Focaccia je niečo medzi chlebom, pizzou a láskou. Jej kôrka je jemne chrumkavá, vnútro nadýchane mäkučké a vôňa vám rozvibruje nos aj srdce. Tento plochý chlebík pochádza z Ligúrie, konkrétne z oblasti okolo Janova (áno, tam, kde je aj pesto!). Tam sa mu hovorí „fugassa“ a považujú ho takmer za národný poklad.
V minulosti ju piekli vo veľkých kamenných peciach a často bola predjedlom k večeri alebo ju jedli len tak – ako rýchly snack. A hoci sa odtiaľ focaccia rozšírila do celého sveta, ten taliansky duch v nej stále prebýva – olivový olej, rozmarín a jednoduchosť, ktorá chutí božsky.
Focaccia má korene v staroveku
Viete, že focaccia má históriu staršiu ako mnohé európske mestá? Jej pôvod siaha až do čias starovekého Ríma, kde sa piekol jednoduchý plochý chlieb z múky a vody – nazývaný panis focacius. Tento názov pochádza zo slova „focus“, čo v latinčine znamená ohnisko alebo oheň. Piekla sa totiž priamo na žeravých kameňoch či v popolčeku, často ako jedlo pre vojakov a roľníkov.
V jednoduchosti tohto chleba bola sila – zasýtil, vydržal a bol základom každodennej stravy. Postupom času sa z tejto pôvodnej formy začali rodiť regionálne varianty: focaccia z Ligúrie, z Apúlie, sladké aj slané verzie... každá oblasť si recept prispôsobila.
Dnes je focaccia obľúbená nielen u Talianov, ale aj u milovníkov pečenia po celom svete – a aj keď sa už pečie v modernej rúre, stále cíti teplo z pôvodného ohniska.
Recept: Domáca focaccia pre 4 osoby
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky (ideálne typ 00 alebo T650)
- 300 ml vlažnej vody
- 1/2 kocky droždia (alebo 7 g sušeného)
- 1 ČL cukru
- 1,5 ČL soli
- 3 PL olivového oleja (plus extra na potretie)
- Hrubozrnná soľ na posypanie
- Čerstvý rozmarín
Postup prípravy focaccie:
- Do vlažnej vody zamiešajte cukor a droždie. Nechajte 10 minút postáť, kým sa vytvoria bublinky.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, pridajte aktivované droždie a 2 lyžice olivového oleja. Mieste rukou (alebo robotom) aspoň 10 minút, kým bude cesto hladké, pružné a trošku lepkavé.
- Cesto nechajte kysnúť v miske prikryté utierkou alebo fóliou, cca 1 – 1,5 hodiny, kým zdvojnásobí objem.
- Vymastite plech olivovým olejom (cca 20 * 30 cm), preneste cesto a jemne ho roztiahnite rukami. Nevadí, ak sa vám nechce roztiahnuť hneď – nechajte ho 10 minút postáť, potom to pôjde ľahšie.
- Cesto nechajte ešte 30 minút oddychovať. Potom prstami spravte typické „jamky“ po celom povrchu – ako by ste ho chceli pohladiť.
- Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja, posypte hrubou soľou a rozmarínom (rozmrveným medzi prstami pre intenzívnejšiu vôňu).
- Vložte do vyhriatej rúry na 220 °C a pečte cca 20 – 25 minút, kým bude zlatistá a na okrajoch jemne chrumkavá.
- Po vytiahnutí ju nechajte 5 – 10 minút odpočívať. Potom sa zahryznite, zavrite oči a privítajte slnko Talianska vo svojej kuchyni.
Koľko trvá príprava focaccie?
- Príprava: 15 min.
- Kysnutie: 1,5 + 0,5 hod.
- Pečenie: 25 min.
Spolu cca: 2 hodiny 30 minút (väčšina času pasívna)
Vhodné aj na víkendové ráno s kávou! Ak vám niečo zostane (čo je diskutabilné), zabaľte ju do utierky a uchovávajte ju pri izbovej teplote do druhého dňa. Zohrievajte v rúre 5 min. na 160 °C alebo na suchej panvici.
Focaccia: Tipy na obmeny a variácie
Focaccia alla pugliese
Pridajte navrch na polovice prekrojené cherry paradajky, trošku červenej cibule a oregano. Jemne zatlačte do cesta ešte pred pečením. Ideálne letné kombo!
Cesnaková focaccia
Premiešajte olivový olej s prelisovaným cesnakom a tymianom. Týmto „olejčekom“ potrite povrch pred pečením. Výsledok? Aromaterapia.
Syrová focaccia
Pred druhým kysnutím môžete cesto posypať strúhaným syrom – parmezán, mozzarella alebo pecorino sú vítané. Syrová krusta hotová.
Olivová focaccia
Čierne alebo zelené olivy prekrojte na polovicu a jemne vtlačte do cesta. Skvelé najmä k vínku alebo ako snack k filmu.
Ako servírovať focacciu?
- Ako predjedlo – podávajte s miskou olivového oleja a balzamikovým octom na namáčanie.
- Ako prílohu – k polievkam, šalátom alebo k syrovému tanieru.
- Ako základ sendviča – prekrojte ju na polovicu a naplňte syrom, šunkou, rukolou či grilovanou zeleninou.
- Ako snack – zohrejte si ju na druhý deň a pridajte hummus alebo pestovú nátierku.
Focaccia vs. pizza – v čom je rozdiel?
Aj keď na prvý pohľad môžu byť podobné, focaccia a pizza sú dve rozdielne dobroty s vlastným charakterom – ako dvaja súrodenci, čo vyrástli v tej istej kuchyni, ale každý si šiel svojou cestou.
- Cesto: Focaccia má zvyčajne vyšší podiel vody v ceste, takže je po upečení mäkšia, vzdušnejšia a často aj vyššia ako pizza. Pizza má byť tenká, pružná a skôr rozťahaná ako nadýchaná.
- Kysnutie: Focaccia kysne dlhšie a viac – často dvojfázovo. Cieľom je jemná až bublinková štruktúra cesta. Pizza kysne menej a cieli na pružnosť.
- Toppingy: Na focacciu sa dávajú ingrediencie len jemne alebo symbolicky – rozmarín, olivy, cibuľa, syr. Pizza je bohatšia: omáčka, syr, saláma, zelenina – plnohodnotná večera.
- Podávanie: Focaccia sa často podáva ako príloha, snack alebo súčasť antipasti, zatiaľ čo pizza je hlavný chod.
- Chuť: Focaccia je zameraná na chuť samotného cesta a olivového oleja, pizza je o kombinácii surovín.
Focaccia. Kúsok Talianska, ktorý sa nebojí múky na stole, mastných prstov a vône, čo vás vytiahne z postele. Je jednoduchá, ale vo svojej jednoduchosti geniálna. A keď ju raz upečiete, stane sa z nej vaše nové „comfort food“.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos