Paradajková polievka je ako pesnička z detstva – poznáme ju všetci, no každému znie trošku inak. Niekto ju má rád úplne hladkú a jemnú, iný si do nej rád hodí cestoviny, ryžu alebo aspoň kopu syra. A sú takí, ktorí do nej dajú štipku škorice a spravia si z jedenia zážitok. Hovoríme, samozrejme, z vlastnej skúsenosti – aj náš redakčný hrniec už zažil svoj veľký paradajkový moment.
Poďme sa teda pozrieť na rôzne verzie paradajkovej polievky – vrátane talianskej paradajkovej polievky, variantu z čerstvých paradajok, rýchlej verzie z pretlaku aj tej s cestovinou. A pridáme aj osvedčený domáci recept, ktorý si možno zamilujete rovnako ako my.
Paradajková polievka z paradajok – klasika, ktorá vonia letom
Ak máte čerstvé paradajky – najlepšie zo záhrady alebo trhu – neváhajte. Práve z nich je paradajková polievka najvoňavejšia, plná farby, chuti a vitamínov. Stačí ich nakrojiť, zaliať vodou, pridať soľ, cibuľku, bylinky a nechať rozvariť.
Potom všetko rozmixujete, prepasírujete (ak treba) a dochuťte podľa seba. Takáto paradajková polievka z paradajok je výborná s čerstvou bazalkou, kvapkou olivového oleja a opečeným chlebíkom.
Ingrediencie:
- 800 g zrelých paradajok
- 1 cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 500 ml zeleninového vývaru
- soľ, čierne korenie podľa chuti
- pár lístkov čerstvej bazalky
- 1 ČL cukru (ak sú paradajky veľmi kyslé)
Postup:
- Paradajky narežte do kríža, sparte horúcou vodou a ošúpte. Nakrájajte ich na kúsky.
- Na olivovom oleji orestujte cibuľku, pridajte nasekaný cesnak.
- Pridajte paradajky a duste asi 10 minút.
- Zalejte vývarom, dochuťte a varte ešte 15 minút.
- Rozmixujte, prípadne prepasírujte. Servírujte s bazalkou.
Talianska paradajková polievka
Talianska paradajková polievka má hrejivý charakter a jednoduché, no silné chute. Základ tvorí kvalitný olivový olej, cibuľka, cesnak, lúpané paradajky (často z konzervy – pokojne tie San Marzano), bylinky ako oregano či tymian a vývar.
Podáva sa s chrumkavými krutónmi alebo bagetkou, posypaná parmezánom. Mnohí Taliani do nej ešte na záver pridávajú maslo, ktoré jej dodá hladkosť.
Ingrediencie:
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 800 g lúpaných paradajok z konzervy
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL tymianu
- 1 ČL cukru
- 1 PL masla
- soľ, čierne korenie
- parmezán a krutóny na podávanie
Postup:
- Na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte paradajky, vývar, cukor, bylinky a soľ.
- Varte 20 – 25 minút, potom rozmixujte.
- Na záver pridajte maslo a premiešajte. Podávajte s parmezánom a krutónmi.
Paradajková polievka z pretlaku – rýchla a poctivá
Kto má doma paradajkový pretlak (alebo rajčinové pyré), má vyhraté. Paradajková polievka z pretlaku je ideálna, keď nemáme veľa času, no chceme si dopriať niečo teplé a výživné.
Pretlak osmažíme na cibuľke, zalejeme vývarom (alebo vodou s bujónom), pridáme soľ, cukor a bylinky. Nezabudnite na štipku smotany alebo lyžicu masla na zjemnenie. A keď to celé dochutíte troškou balsamica, budete prekvapení, akú hĺbku chuti dokáže taká jednoduchá polievka získať.
Ingrediencie:
- 2 PL oleja
- 1 cibuľa
- 140 g paradajkového pretlaku (malá konzerva)
- 700 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- ½ ČL sušeného oregana
- 1 PL smotany alebo lyžica masla
Postup:
- Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte pretlak a krátko opražte.
- Zalejte vodou/vývarom, pridajte koreniny, cukor, soľ.
- Povarte 10 – 15 minút. Na záver vmiešajte smotanu alebo maslo.
Paradajková polievka s cestovinou
Malé kolienka, písmenká, mušličky – paradajková polievka s cestovinou je u detí takmer vždy výhra. A popravde, aj dospelí si ju často dajú s radosťou. Do hotovej polievky stačí pridať uvarené cestoviny a nechať ešte chvíľku prevrieť.
Ak ich uvaríte zvlášť a do taniera pridáte až pri podávaní, nerozvaria sa. Pridajte parmezán alebo trošku smotany a máte jedlo, ktoré zasýti aj pohladí.
Ingrediencie:
- 2 PL oleja
- 1 cibuľa
- 400 g lúpaných paradajok (z konzervy alebo čerstvé)
- 500 ml vývaru
- 100 g malých cestovín (napr. kolienka)
- soľ, cukor, čierne korenie
- strúhaný syr na podávanie
Postup:
- Na oleji opražte cibuľku, pridajte paradajky a vývar.
- Dochuťte a varte ešte 15 minút. Potom rozmixujete.
- Pridajte uvarené cestoviny alebo ich varte v polievke posledných 8 – 10 minút.
- Podávajte s kopčekom syra.
Paradajkovo-mrkvová polievka
Tento recept je jednoduchý, krásne voňavý a má všetko: sladkosť, kyslosť, štipku korenia i poriadnu dávku lásky. Polievka je nielen chutná, ale aj výživná, sýta a farebne krásna – vďaka mrkve získava jemný sladkastý tón a hustotu.
Ingrediencie:
- 2 PL oleja
- 1 cibuľa
- 4 veľké mrkvy
- 2 ČL soli
- 3 PL cukru
- štipka mletej škorice a mletého čierneho korenia
- 700 ml domáceho paradajkového pretlaku
- 1 l vody
- hrsť ovsených vločiek alebo ryže
- 50 g strúhaného syra (napr. gouda, eidam) na posypanie
Postup:
- Na troške oleja opražte nadrobno nakrájanú cibuľku a nastrúhanú/nakrájanú očistenú mrkvu.
- Zasypte soľou, cukrom a štipkou škorice a mletého čierneho korenia – nebojte sa, výsledok prekvapí.
- Nechajte karamelizovať, až kým mrkva trochu nezmäkne.
- Zalejte domácim paradajkovým pretlakom, pridajte vodu.
- Varte, kým mrkva nezmäkne, potom rozmixujte.
- Na záver pridajte trocha ryže alebo hrsť ovsených vločiek.
- Podávajte so strúhaným syrom.
Obmeny a vylepšenia paradajkovej polievky
Paradajková polievka je vďačný základ na experimenty. Tu je pár tipov, ktoré ju posunú o úroveň vyššie:
- Pečené paradajky: Ak máte čas, upečte paradajky v rúre s cesnakom a olivovým olejom predtým, než z nich spravíte polievku. Chuť bude hlbšia a sladšia.
- Čili a zázvor: Trocha štipľavej papriky alebo štipka čerstvého zázvoru urobia s polievkou divy.
- Kokosové mlieko: Ak chcete vegánsku krémovú verziu, skúste namiesto smotany do paradajkovej polievky pridať kokosové mlieko.
- Bazalka a mozzarella: Paradajky a bazalka patria k sebe. Pridajte do polievky lístočky čerstvej bazalky a zopár kociek mozzarelly tesne pred podávaním – budete sa cítiť ako v trattorii v Toskánsku.
Paradajková polievka – viac než len spomienka
Či už paradajkovú polievku robíte podľa babičky, internetu, alebo podľa seba, má schopnosť prepojiť nás s domovom, pokojom a vôňami detstva. Nie je len teplým jedlom – je to naše hrejivé objatie. A práve preto si zaslúži svoje čestné miesto v každej kuchyni.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik