Cesnaková polievka je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá, pretože posilňuje imunitu, pomáha pri prechladnutí a vďaka svojej výraznej chuti má nezameniteľné miesto v tradičnej kuchyni. Ak hľadáte inšpiráciu na nové recepty a chceli by ste rodinu prekvapiť výbornou polievkou, poskytneme vám tri tipy na tie najlepšie cesnačky.
Sila cesnaku v každom strúčiku
Cesnak je známy svojimi antibakteriálnymi, antivírusovými a protizápalovými vlastnosťami. Obsahuje alicín, látku s prirodzenými antibiotickými účinkami, ktorá pomáha bojovať proti infekciám a podporuje obranyschopnosť organizmu. Okrem toho cesnak prispieva k regulácii krvného tlaku, znižuje hladinu cholesterolu a pozitívne ovplyvňuje trávenie.
Vedeli ste, že cesnak sa odporúča konzumovať denne? Pokrájajte si jeden až dva strúčiky cesnaku a zapite ho vodou ako klasickú tabletku. Voda vám pomôže cesnak ľahšie prehltnúť a minimalizuje riziko nepríjemného zápachu. Dôležité je však počúvať svoje telo, pretože príliš veľa cesnaku môže dráždiť žalúdok alebo spôsobiť pálenie záhy. Ak si myslíte, že by ste túto zdravotnú procedúru denne nezvládli, riešením je uvariť si kvalitnú cesnakovú polievku.
Pečený alebo varený cesnak: Ako dosiahnuť tú najlepšiu chuť?
Pri príprave cesnakovej polievky stojíme pred otázkou, či cesnak variť alebo piecť. Pečením cesnak stráca svoju ostrosť a získava jemne sladkastú, orechovú chuť. Takto pripravený cesnak je ideálny do krémových polievok, kde vynikne jeho lahodná, plná aróma. Ak sa rozhodnete variť cesnak priamo v polievke, bude výraznejší a štipľavejší. Intenzívna chuť cesnaku sa najviac prejaví, keď ho pridáte do polievky tesne pred koncom varenia.
Koľko cesnaku je tak akurát?
Cesnaková polievka si žiada dostatok cesnaku, no s množstvom to netreba prehnať. Na liter vývaru sa odporúča 5-7 strúčikov. Ak chcete jemnejšiu chuť, použite menej cesnaku alebo si cesnak pred varením polievky vopred upečte, čím sa jeho chuť zjemní. Vtedy si ho môžete dovoliť do polievky pridať aj viac.
FreepikTri varianty cesnakovej polievky, ktoré si zamilujete
1. Tradičná cesnaková polievka so zemiakmi
Ingrediencie:
- 6 strúčikov cesnaku
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 liter vývaru (alebo bujón)
- soľ, korenie, majorán
- olej a chlieb na krutóny
Postup: Očistený cesnak nasekajte a krátko orestujte na oleji. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a varte domäkka. Polievku ochuťte majoránom, soľou a korením. Ak máte radi krémovú konzistenciu, zemiaky môžete aj rozmixovať. Na záver pridajte opečené chlebové krutóny.
2. Cesnaková polievka so zemiakmi a cícerom
Ingrediencie:
- 6 strúčikov cesnaku
- 3 stredne veľké zemiaky
- 200 g uvareného cíceru (alebo 1 konzerva sterilizovaného cíceru)
- 1 liter vývaru (alebo bujón)
- soľ, korenie, tymian
Postup: Cesnak orestujte, pridajte nakrájané zemiaky a zalejte vývarom. Môžete pridať aj bobkový list. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte cícer a dochuťte korením a tymianom. Zemiaky s cícerom môžete rozmixovať dohladka alebo aspoň čiastočne, aby sa polievka zahustila. Nezabudnite predtým vytiahnuť bobkový list. Polievka je sýta a výživná a majú ju radi aj najmenší stravníci.
3. Krémová cesnaková polievka so smotanou
Ingrediencie:
- 7 strúčikov cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 liter vývaru (alebo bujón)
- 200 ml smotany na varenie
- soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup: Cesnak orestujte, pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zalejte ich vývarom. Uvarte ich domäkka, rozmixujte tyčovým mixérom a prilejte smotanu. Dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška.
Triky, vďaka ktorým bude vaša cesnaková polievka vždy chutiť trochu inak
- Ak cesnak opražíte, získa polievka intenzívnejšiu chuť: Skúste cesnak pred pridaním do polievky pomaly pražiť na masle, čím zvýrazníte jeho arómu.
- Pridajte bylinky: Majorán, tymian alebo rozmarín skvele doplnia chuť cesnaku.
- Extra krémová textúra: Ak chcete bohatšiu polievku, pridajte do zmesi kúsok masla alebo lyžicu kyslej smotany.
- Krutóny na viac spôsobov: Dochuťte ich cesnakovým olejom alebo bylinkami a sledujte, čo to spraví s chuťou polievky.
- Zdravšia verzia: Namiesto smotany môžete použiť rastlinné alternatívy ako kokosové mlieko.
Cesnaková polievka je univerzálna, zdravá a variabilná. Či už si ju pripravíte v tradičnej, alebo krémovej verzii, vždy vám poskytne nielen gurmánsky zážitok, ale aj zdravotné benefity. Je veľmi pravdepodobné, že si každý vypýta aj dupľu, preto ju radšej varte vo väčšom hrnci. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: Freepik