Vianoce bez zemiakového šalátu si dokáže predstaviť len málokto. Tento tradičný pokrm sa stal neoddeliteľnou súčasťou štedrovečernej tabule. Každá rodina má svoj vlastný recept, ktorý sa prenáša z generácie na generáciu. Niektorí si nedokážu predstaviť šalát bez bohatej dávky majonézy, iní preferujú ľahšie a zdravšie alternatívy. Práve v týchto rozdieloch spočíva čaro vianočného zemiakového šalátu.
Klasický majonézový šalát
Tradičný recept na zemiakový šalát obsahuje zemiaky (varný typ A), mrkvu, petržlen (nemusí byť), cibuľu, sterilizované uhorky, varené vajíčka (voliteľné) a, samozrejme, majonézu. Všetky ingrediencie sa nakrájajú na drobné kocky a zmiešajú sa s majonézou, ktorá jedlu dodáva jemnosť. Tento recept je klasika, ktorú pozná každý, a ak je šalát vhodne dochutený soľou, čiernym korením a nálevom z uhoriek, stáva sa neodolateľným. Najlepšie chutí dobre odležaný v chlade.
Odporúčame: 10 spôsobov, ako si užiť kúzlo zimy v meste: Od klzísk po vianočné trhy
Slovenský cibuľový šalát
Pre tých, ktorí hľadajú jednoduchšiu alternatívu, je ideálnou voľbou slovenský cibuľový šalát v sladkokyslom náleve. Základom sú uvarené zemiaky nakrájané na plátky, ktoré sa zmiešajú s najemno nakrájanou cibuľou. Nálev sa pripravuje z vody, octu, cukru a soli a dodáva šalátu osviežujúcu chuť. Tento šalát je ľahší, menej kalorický a ideálne dopĺňa vyprážané ryby. Môžete doň pridať aj nadrobno nakrájané/nastrúhané kyslé uhorky či aj nálev z uhoriek.
Odporúčame: Syndróm dráždivého čreva dnes postihuje mnoho mladých dospelých. Aké sú príčiny a liečba?
Freepik.comJogurtový šalát ako zdravšia alternatíva
Ak sa chcete vyhnúť majonéze, vyskúšajte jogurtový zemiakový šalát. Namiesto majonézy sa používa biely jogurt alebo kyslá smotana, ktoré jedlu dodajú zdravší charakter. Základ zostáva rovnaký, zemiaky a zelenina, ale konečný výsledok je ľahší a vhodný pre tých, ktorí sa nechcú vzdať zdravého životného štýlu ani počas sviatkov.
Zemiakovo-kapustový šalát
Ak na Vianoce nemáte na sviatočnom stole kapustnicu, ale šošovicovú polievku, ako hlavný chod si môžete pripraviť aj zemiakovo-kapustový šalát. Uvarte si zemiaky v šupke (2 kg), pretlačte ich ako na klasický šalát a zmiešajte ich s nastrúhanou kapustou, cibuľou (3 ks) a kápiou (3 ks). Šalát sa zalieva nálevom pripraveným z octu, cukru a nakladača (1,5 dl octu, 100 g cukru, 1 PL nakladača) a na záver sa pridáva olej (1,5 dl). Už len dobre premiešať.
Zemiakovo-karfiolový šalát
Opäť niečo pre odvážlivcov. Uvarte si v šupke zemiaky, karfiol, nakrájajte ich, pridajte nakrájanú cibuľu a kukuričku. Zeleninu zmiešajte so zálievkou pripravenou z horčice, majonézy a šľahačkovej smotany, dochutenej soľou a mletým čiernym korením.
Odporúčame: Strečing pred cvičením: Viete, ako na to a prečo je to veľmi dôležité?
Variácie zemiakového šalátu s neobyčajnými ingredienciami
Niektorí si radi vianočný zemiakový šalát obohatia o netradičné ingrediencie. Medzi obľúbené patria sterilizovaná kukurica, kápia, varený hrach alebo dokonca nastrúhaný tvrdý syr. Ak chcete, môžete do šalátu pridať ananás či jablko, dodajú mu sladko-kyslý podtón.
Ako si vybrať ten správny šalát
Pri výbere receptu je dôležité brať do úvahy chuťové preferencie vašej rodiny. Ak máte radi tradičné chute, klasický majonézový šalát nikdy nesklame. Jogurtový alebo cibuľový šalát je diétnejší, ale nie je oveľa menej chutný! A ak chcete skúsiť niečo netradičné, vytvorte si vlastný unikátny recept na šalát, ktorý si zamiluje celá vaša rodina.
Nezáleží na tom, ktorý variant si vyberiete, vianočný zemiakový šalát bude vždy symbolizovať rodinnú pohodu a tradície, vďaka ktorým sú tieto sviatky také jedinečné.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com