Recepty na tvarohové nátierky – skvelá voľba na raňajky, desiatu aj ľahkú večeru

recepty na tvarohové nátierky

Tvarohové nátierky sú skvelou voľbou na raňajky, desiatu či ľahkú večeru. Vždy keď dostanete chuť na zdravé a chutné jedlo, pripravte si sladké alebo slané nátierky z tvarohu. Tvaroh je bohatý na bielkoviny, vápnik a je výborne stráviteľný, a ak použijete celozrnné druhy pečiva, pochutíte si bez výčitiek svedomia.

Klasická tvarohová nátierka s pažítkou a reďkovkou

Táto slaná nátierka je plná sviežich chutí a vďaka reďkovke a pažítke má príjemne pikantný nádych. Najviac vám bude chutiť na jar, keď máte poruke sezónnu zeleninu a bylinky.

Ingrediencie:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 zväzok pažítky
  • 5-6 reďkoviek
  • 1 lyžica kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Tvaroh premiešajte s kyslou smotanou alebo jogurtom do krémovej konzistencie. Reďkovky umyte a nastrúhajte nahrubo, pažítku nakrájajte nadrobno. Pridajte ich k tvarohu, ochuťte soľou a korením. Dôkladne premiešajte a podávajte s čerstvým chlebom alebo krekrami. Táto nátierka je ideálna na chlebík alebo celozrnné pečivo a dodá vám energiu na celý deň.

Cesnakovo-syrová tvarohová nátierka

Máte radi výraznejšie chute? Táto nátierka je krémová a jemne pikantná, vďaka čomu sa hodí ako dip k zelenine alebo chrumkavému chlebu. Vynikne aj s hroznom. Nakrájajte si rožok na kolieska, natrite ho tvarohovou zmesou, pridajte bobuľku hrozna a prepichnite špáradlom. Vzniknú vám fantastické drobné chuťovky.

Ingrediencie:

  • 200 g tvarohu
  • 50 g strúhaného tvrdého syra (napr. eidam alebo čedar)
  • 1-2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 2 lyžice bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
  • soľ, čierne korenie

Postup: V miske zmiešajte tvaroh s jogurtom alebo smotanou. Pridajte strúhaný syr a pretlačený cesnak. Ochuťte soľou a korením a dôkladne premiešajte. Podávajte s čerstvou zeleninou, pečivom alebo ako náplň do wrapov. Tento typ nátierky je skvelý na párty, ale rovnako dobre poslúži aj ako rýchla desiata.

Odporúčame: Ako chutne pripraviť lososa: Tipy na prípravu a rýchle recepty

Sladká tvarohová nátierka s medom a ovocím

Keď máte chuť na niečo sladké, táto tvarohová nátierka je výbornou voľbou na raňajky. Ak do nátierky pridáte med alebo ovocie, dodáte jej prirodzenú sladkosť a vitamíny. 

Ingrediencie:

  • 200 g jemného tvarohu
  • 2-3 lyžice medu (podľa chuti)
  • ovocie podľa chuti (jahody, banán, čučoriedky alebo sezónne ovocie)
  • štipka škorice alebo vanilkový extrakt (voliteľné)

Postup: Tvaroh oslaďte medom a dobre premiešajte. Ovocie nakrájajte na malé kúsky a zamiešajte do tvarohu alebo ho použite ako ozdobu. Ak chcete pridať extra arómu, posypte štipkou škorice alebo pridajte niekoľko kvapiek vanilkového extraktu. Táto nátierka je ideálna na pečivo, ale aj samotná, v kombinácii s orechmi a ovsenými vločkami.

Odporúčame: Recepty na jablkový koláč: Ani jedno jablko nazmar!

Tvarohová nátierka s avokádom
Depositphotos

Tvarohová nátierka s avokádom a limetkou

Avokádo v kombinácii s tvarohom vytvára jemnú, krémovú konzistenciu a osviežujúcu chuť, ktorá poteší najmä počas letných dní. Táto nátierka je bohatá na zdravé tuky a vitamíny.

Ingrediencie:

  • 200 g tvarohu
  • 1 zrelé avokádo
  • šťava z polovice limetky (alebo citróna)
  • soľ, čierne korenie
  • čerstvé bylinky (napr. koriander alebo petržlen)

Postup: Avokádo rozpučte vidličkou a pridajte k tvarohu. Vytlačte šťavu z limetky a pridajte do zmesi, čo dodá nátierke svieži nádych. Ochuťte soľou, korením a nakoniec pridajte čerstvé bylinky podľa chuti. Podávajte na tmavom pečive alebo ako dip k zeleninovým tyčinkám. Táto nátierka je osviežujúca a výživná, ideálna na zdravú desiatu či ľahkú večeru.

Odporúčame: Strašia vás vysoké ceny masla? Tu je návod, ako si vyrobiť maslo doma

Špenátovo-tvarohová nátierka s vlašskými orechmi

Nátierka s vlašskými orechmi poteší všetkých priaznivcov zelenej listovej zeleniny a výživných chutí. Obsahuje veľa minerálov, antioxidantov a zdravých tukov.

Ingrediencie:

  • 200 g tvarohu
  • 1 hrnček čerstvého špenátu
  • hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a čierne korenie 

Postup: Špenát krátko sparte vo vriacej vode (stačí 1-2 minúty), potom ho sceďte a nechajte vychladnúť. Následne ho nakrájajte nadrobno a zmiešajte s tvarohom. Pridajte olivový olej, nasekané orechy a dochuťte soľou a korením. Podávajte na celozrnnom pečive alebo s krekrami. Táto nátierka je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, pričom orechy jej dodávajú príjemnú chrumkavosť.

Tvarohové nátierky na každý deň

Tvarohové nátierky sa jednoducho pripravujú a dajú sa prispôsobiť aj tým najnáročnejším stravníkom. Či už máte radi sladké, svieže, alebo pikantné chute, tvaroh je vďačnou surovinou, ktorá vám pomôže vytvoriť vyvážené a chutné jedlo. Stačí pridať obľúbené ingrediencie a máte výživnú nátierku, ktorá vás zasýti a dodá vám potrebné živiny na celý deň.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE