Strašia vás vysoké ceny masla? Tu je návod, ako si vyrobiť maslo doma

ako vyrobiť maslo

Radi si na pečivo natierate kvalitné maslo a používate ho aj do varenia a pečenia? Vysoké ceny tradičného masla nás však mnohokrát dokážu odradiť a my sa prikláňame k lacnejším, no menej chutnejším alternatívam. Ale nemusíme! Výroba domáceho masla je jednoduchá a umožní vám vytvoriť lahodné maslo bez pridaných konzervantov a umelých prísad. Všetko, čo potrebujete, je smotana a trocha trpezlivosti.

Prečo si vyrábať maslo?

Domáce maslo je nielen chutnejšie, ale aj čerstvejšie než väčšina masiel z obchodu. Navyše máte kontrolu nad jeho kvalitou – môžete si vybrať smotanu z farmy alebo dokonca z bio mlieka, ak máte tú možnosť. Maslo, ktoré prejde vašimi rukami, vám určite bude chutiť viac ako to kupované. 

Odporúčame: Význam vitamínu D v zimných mesiacoch: Ako si ho doplniť, keď je nedostatok slnka?

Čo budete potrebovať na domáce maslo

  • Smotana na šľahanie (min. 33 % tuku) – na 250 g masla budete potrebovať približne 500 ml smotany.
  • Mixér – na vyšľahanie masla.
  • Drevená alebo gumová stierka – na vytlačenie prebytočnej tekutiny.
  • Sitko a nádoba – na odkvapkanie a uskladnenie cmaru. 

Odporúčame: Ako udržať rovnováhu medzi prácou a osobným životom – 10 tipov pre vyrovnaný život

domáca výroba masla
Depositphotos

Šľahanie smotany

Vyberte smotanu z chladničky a nechajte ju pri izbovej teplote, aby sa trocha zahriala. Pri izbovej teplote sa smotana šľahá ľahšie, čo urýchli celý proces. Nalejte smotanu do misky alebo kuchynského robota a začnite šľahať na strednej až vyššej rýchlosti. Najprv sa smotana začne meniť na šľahačku. 

Pokračujte v šľahaní, aj keď sa vám bude zdať, že je už hotová. Po chvíli začne smotana žltnúť a oddelí sa tekutina (cmar) od pevných tukových častí. Tukové časti sa začnú zhlukovať do malých hrudiek masla. Celý tento proces trvá asi 5-10 minút, v závislosti od výkonu vášho mixéra.

Precedenie a opláchnutie masla

Keď sa maslo úplne oddelí od cmaru, prelejte zmes cez sitko do nádoby. Tekutina, ktorá sa prefiltruje, je cmar, ktorý môžete uskladniť a použiť na pečenie alebo do smoothie. Maslo zostane v sitku, z ktorého ho môžete jednoducho zozbierať. Opláchnite ho však najskôr v studenej vode, predĺžite mu tak trvanlivosť. Môžete ho jemne stlačiť stierkou alebo rukami, aby ste vytlačili všetok zvyšný cmar. Premývajte ho, kým voda nezostane číra. 

Čo s maslom ďalej

Ak chcete, môžete do masla pridať štipku soli pre lepšiu chuť, prípadne ho môžete dochutiť rôznymi bylinkami, cesnakom, citrónovou kôrou alebo inými prísadami podľa chuti. Maslo potom vytvarujte do tehličky alebo ho vložte do formy, nech je úplne dokonalé. Hotové maslo uložte do nádoby alebo zabaľte do papiera na pečenie. V chladničke vydrží 1-2 týždne (ale dovtedy ho aj tak zjete). Ak chcete maslo uchovať dlhšie, môžete ho aj zamraziť. Nestratí nič zo svojej vône ani chuti. 

Odporúčame: Dostatok bielkovín aj bez mäsa? Tu sú alternatívy!

Prečo je domáce maslo také výnimočné?

Výroba domáceho masla je skvelým spôsobom, ako oživiť tradičné postupy a vychutnať si jedinečnú chuť čerstvého masla. Proces výroby vás navyše spomalí a umožní vám sústrediť sa na detaily a jednoduchosť života. Navyše sa môžete kreatívne vyžiť – či už pri ochucovaní masla, alebo pri jeho servírovaní. 

Výroba domáceho masla je jednoduchá a zvládnete ju aj bez predchádzajúcich skúseností. Pôjde vám to ako po masle. Navyše, keď vystihnete v obchode dobrú akciu na šľahačkovú smotanu, môže byť výroba vlastného masla aj ekonomickejšia.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE