Recept na škoricové slimáčiky: Voňavé a mäkučké ako obláčik

Recept na škoricové slimáky

Škoricové slimáčiky patria medzi tie dezerty, ktorým len tak hocikto neodolá. Ich vôňa okamžite naplní celý dom, a keď sa zahryznete do nadýchaného koláčika, budete ho chcieť znova a znova. Až kým neostane tanier prázdny. Poďme si spolu upiecť škoricové slimáčiky, vláčne a voňavé, presne také, ako ich máte radi.

Ingrediencie na škoricové slimáky

Cesto na škoricové slimáky:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého droždia)
  • 2 vajcia
  • 80 g masla (rozpusteného)
  • štipka soli

Plnka na škoricové slimáky:

  • 100 g masla (mäkkého)
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 PL mletej škorice

Poleva na škoricové slimáky (voliteľné):

  • 120 g krémového syra (napr. mascarpone alebo Philadelphia)
  • 60 g masla (mäkkého)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Odporúčame: Posilnite svoju imunitu, food processor vám pripraví najlepšie chutné šťavy

škoricové koláčiky
Depositphotos

Postup na škoricové slimáky:

1. Príprava cesta:

  • Ak používate sušené droždie, zmiešajte ho s 1 lyžicou cukru a vlažným mliekom. Nechajte 5-10 minút postáť, kým sa nevytvoria bublinky.
  • Ak používate čerstvé droždie, najprv ho rozdrobte do vlažného mlieka zmiešaného s cukrom a nechajte ho nakysnúť.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a štipku soli. Pridajte vajcia, rozpustené maslo a kvások. Dôkladne premiešajte a vymieste hladké, elastické cesto. Ak je príliš lepkavé, pridajte trochu múky, ale snažte sa, aby zostalo čo najjemnejšie. Radšej redšie ako husté.
  • Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte ho na teplom mieste relaxovať (kysnúť) približne 1 až 1,5 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Šikovné gazdiné už vedia, že keď sa dá cesto z misy na útek, je pripravené na spracovanie.

2. Príprava plnky:

Zmiešajte mäkké maslo s hnedým cukrom a škoricou, kým nevznikne hladká, voňavá zmes.

3. Tvarovanie slimáčikov:

Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 0,5 cm. Čím väčší obdĺžnik, tým viac slimáčikov získate. Na vyvaľkané cesto rovnomerne rozotrite škoricovú plnku, mala by pokryť celú plochu, aby bol každý slimáčik dostatočne škoricový.

Cesto začnite rolovať z dlhšej strany, vytvoríte tak pekný, pevný valček. Následne ho ostrým nožom narežte na slimáčiky s hrúbkou približne 2-3 cm. Slimáčiky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie alebo do vymastenej zapekacej formy. Nechajte ich ešte 20-30 minút kysnúť, aby boli pekne nadýchané. Je náročné tak dlho čakať, ale budú vám o to viac chutiť!

4. Pečenie:

Predhrejte rúru na 180 °C. Slimáčiky pečte 20-25 minút, alebo kým nezískajú zlatistú farbu. Ak chcete, aby zostali ešte mäkšie, prikryte ich počas pečenia alobalom.

5. Poleva (voliteľné, ale lahodné!):

Zmiešajte krémový syr, mäkké maslo, práškový cukor a vanilkový extrakt, až kým nevznikne hladká krémová zmes. Keď slimáčiky mierne vychladnú (aby poleva nezmizla, ale jemne sa roztopila), natrite na ne pripravenú polevu. Slimáčiky budú ešte voňavejšie a jemnejšie.

Tipy pre dokonalé škoricové slimáčiky:

Slimáčiky sú najlepšie čerstvé, ale môžete ich uskladniť v uzavretej nádobe a ohriať v mikrovlnke alebo rúre, aby opäť získali svoju mäkkosť.

Ak chcete experimentovať, môžete pridať do plnky nasekané orechy, hrozienka alebo aj kúsky čokolády. Ak pečiete slimáčiky pre viacero ľudí, pripravte ich radšej z dvojnásobnej dávky. 

Voňavé a nadýchané slimáčiky sú ideálne na raňajky, ku káve alebo ako dezert. Nechajte sa očariť vôňou škorice a doprajte si chvíľku pohody s týmto sladkým pokušením.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE