Ako na chutné domáce klobásy. Prezradíme vám tipy, ako ich pripraviť v pohodlí domova

ako pripraviť domáce klobásy

V súčasnej dobe sa čoraz viac ľudí vracia k tradíciám a jednou z nich je práve domáca zabíjačka. Výroba domácich klobás je pritom tradičnou aktivitou, ktorá prináša nielen skvelé chute, ale aj možnosť stráviť čas s rodinou a priateľmi. V tomto článku vám prezradíme, ako si môžete pripraviť chutné domáce klobásky v pohodlí vášho domova.

Tip pre vás: Skvelé grilovacie triky: Takto dosiahnete dokonalé mäso na grile!

Vráťme sa späť k tradíciám - domáca zabíjačka 

V minulosti existovali rôzne receptúry na domáce klobásy a každý ich robil podľa svojich osvedčených postupov. Recepty sa dedili z generácie na generáciu a často sa mierne odlišovali podľa regiónu. Predstavíme vám zaručenú receptúru, ktorou nič nepokazíte a ktorá vám umožní vychutnať si autentické domáce klobásy.

Čo všetko potrebujeme na prípravu kvalitných domácich klobás?

Chuť klobás najviac ovplyvňuje korenie, ktoré do nich dávate, ale existuje zopár ingrediencií, ktoré by nemali nikdy chýbať: 

  • Mäso (najčastejšie bravčové alebo divina)

  • Soľ

  • Mletá červená paprika

  • Čierne mleté korenie

  • Cesnak

  • Štipľavá paprika (ak chcete štipľavé klobásy)

Neprehliadnite: Ako pripraviť vyprážané ryby, aby boli nádherne chrumkavé a menej mastné?

Výroba domácich klobás
Depositphotos

Príprava mäsa a plnenie čriev

Príprava mäsa:

  1. Krájanie mäsa: Mäso nakrájajte na menšie kúsky. Je dôležité, aby mäso obsahovalo správny podiel tuku, pretože ten zabezpečí šťavnatosť klobás.

  2. Dochutenie zmesi: Na každý kilogram mäsa pridajte 20 gramov soli. Pridajte mletú červenú papriku, čierne korenie a štipľavú papriku podľa chuti.

  3. Miešanie zmesi: Zmes premiešajte rukou, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili. Miešanie rukou zabezpečí, že zmes bude dôkladne premiešaná.

Plnenie čriev:

  1. Príprava čriev: Bravčové črevá dobre premyte, aby nepáchli a odstránili sa baktérie. Črevá nechajte namočené v studenej vode, až kým ich budete potrebovať.

  2. Plnenie klobás: Premiešané mäso je pripravené na plnenie. Použite plničku klobás, ktorá vám uľahčí tento proces. Plničku naplňte pripravenou zmesou a začnite plniť črevá.

Prezradíme vám zopár tipov a trikov na prípravu domácich klobás

Základný recept nájdete hneď, ale existuje niekoľko vecí, na ktoré by ste si mali dať pri príprave klobás pozor:

  • Správny podiel tuku: Mäso musí mať správny podiel tuku, aby klobásy neboli suché. Ideálny pomer je 70 % mäsa a 30 % tuku.

  • Odležanie zmesi: Zmes je potrebné nechať odstáť na chladnom mieste aspoň 24 hodín, aby sa chute prepojili a zmes získala správnu konzistenciu.

  • Výber nadstavca: Pri plnení klobás je dôležitý výber správneho nadstavca na plničku. Nadstavec by mal byť prispôsobený veľkosti čriev, ktoré používate.

  • Čistenie čriev: Na naplnenie sa používajú bravčové črevá, ktoré je potrebné dôkladne premyť. Tým sa zabezpečí, že nepáchnu a neostanú v nich baktérie, ktoré by mohli ovplyvniť chuť a kvalitu klobás.

Pozri si aj: Tekvicová polievka aj v lete? Výborne si pochutnáte!

Plnička klobás
Depositphotos

Plnička klobás - najlepší pomocník pri príprave domácich klobás

Plnička klobás je neoceniteľným pomocníkom pri príprave domácich klobás. Umožňuje rýchle a efektívne plnenie čriev, čo výrazne uľahčuje celý proces. Plničky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a prevedeniach, takže si môžete vybrať tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Používanie plničky je jednoduché: naplníte ju pripravenou mäsovou zmesou, pripevníte črevo na nadstavec a pomaly napĺňate klobásy. Tento nástroj nielenže šetrí čas, ale aj zaisťuje, že klobásy budú rovnomerne naplnené a správne tvarované.

Príprava domácich klobás môže byť skvelým spôsobom, ako sa vrátiť k tradičným hodnotám a vychutnať si autentické chute. Hoci tento kulinársky zážitok vyžaduje čas a úsilie, výsledok stojí za to. S našimi tipmi a trikmi bude vaša domáca výroba klobás úspešná a budete môcť hrdo servírovať vlastnoručne vyrobené lahôdky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE