Tekvicová polievka aj v lete? Výborne si pochutnáte!

Recept na tekvicovú polievku

Tekvicová polievka aj v lete? Žiadny problém! Stačí, ak smotanu necháte v chladničke, zo záhradky si odtrhnete viac byliniek, a polievka bude skvelá.

Pre každé ročné obdobie sú typické suroviny, ktoré sú práve vtedy ideálne na varenie či pečenie. Hovoríme o sezónnych potravinách. ALE! Čo takto uvariť tekvicovú polievku aj v lete? Pre nás žiadny problém. Fantázii sa medze nekladú a ak na ňu vy a vaša rodina práve dostanete chuť, neexistuje žiadny dôvod na to, aby ste si ju nepripravili aj v týchto horúcich letných dňoch.

Tekvicovú polievku si zvykneme pripravovať pravdepodobne najčastejšie na jeseň a v zime. Avšak tekvica je skvelá surovina na celoročné využitie, a to nielen iba na prípravu polievok. Je vynikajúca napríklad aj do omáčok, na zapekanie, restovanie spolu s mäsom či na pečenie. Správna gazdinká si poradí s každým kúskom, preto nevyhadzujte ani semiačka, ktoré si skúste vysušiť a upiecť. Razom tak budete mať obľúbený a chutný snack k posedeniu s priateľmi alebo len tak, na voľné chvíle popri práci či relaxe.

Odporúčame: Čo s týmto ovocím? Vieme, ako skladovať avokádo správne, keď je rozrezané

tekvica
Shutterstock

Letná tekvicová polievka

Do prípravy tekvicovej polievky v lete zaangažujte aj deti. Čistenie tekvice sa tak môže stať razom zábavou pre vašich malých pomocníkov. A ako tekvicovú polievku v lete trošku "odľahčiť"? Smotanu nechajte v chladničke a namiesto toho si zo záhradky zoberte o to viac byliniek. Ak nakoniec polievku dozdobíte tekvicovými semiačkami a zopár kvapkami tekvicového oleja, vaše servírovanie bude neodolateľné. Záleží na vašej chuti, či k polievke budete podávať aj chlieb alebo opekané krutóny. Nás v redakcii táto ľahšia verzia bez chlebíka, iba s bylinkami, dostala na 100%.

A máme pre vás ešte jeden tip! Na zvýraznenie zeleninovej chuti bez použitia smotany použite o niečo viac koreňovej zeleniny. Chuť polievky bude stále tekvicová, avšak podčiarknutá nezameniteľnou chuťou ďalších skvelých surovín.

Suroviny

  • olivový olej,
  • pór / šalotka / jarná cibuľka,
  • 2 - 3 mrkvy,
  • tekvica hokkaido,
  • zeleninový vývar,
  • soľ + korenie,
  • tekvicové semienka,
  • zmes byliniek podľa chuti,
  • zopár kvapiek tekvicového oleja na dozdobenie a dochutenie.

Postup

Na rozohriatom olivovom oleji dozlatista opečte na drobno nakrájaný pór / šalotku / jarnú cibuľku. Pridajte na kolieska očistenú a nakrájanú mrkvu a opekajte ďalších 5 - 10 minút. Potom k tejto zmesi pridajte na kocky nakrájanú a očistenú tekvicu hokkaido. POZOR - aj so šupkou! V nej sa totiž nachádza najviac vitamínov a telu prospešných látok. Poduste ďalších približne 10 minúť a nakoniec zalejte horúcim vývarom. Keďže sa polievka nebude zahusťovať so smotanou, vývaru pridajte iba toľko, aby polievka po rozmixovaní nebola až príliš riedka.

Nechajte polievku variť zhruba 15 minút a na záver ju rozmixujte ponorným mixérom.

Na dozdobenie použite zmes byliniek podľa chuti, tekvicové semienka a zopár kvapiek tekvicového oleja, ktorý fantasticky zvýrazní chuť polievky. Podľa chuti polievku ešte osoľte a okoreňte. Prajeme vám dobrú chuť!

Neprehliadnite: Ako si zvýšiť sebavedomie? Máme pre teba TOP rady!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE