Skvelé grilovacie triky: Takto dosiahnete dokonalé mäso na grile!

grilovacie triky

Grilovanie je v lete veľmi obľúbenou aktivitou, a to nielen kvôli chutnému jedlu, ale aj pre atmosféru, ktorú vytvára. Keď sa dni predlžujú a teploty stúpajú, veľa ľudí sa stretáva s rodinou a priateľmi vonku, aby si vychutnali spoločné chvíle pri grile a pri dobrom jedle.

Grilovanie ponúka širokú paletu možností – od klasických párkov, cez šťavnaté hamburgery, až po rôzne druhy zeleniny a rýb. Každý si môže vybrať, čo má najradšej, a tak je to skvelý spôsob, ako uspokojiť chuťové poháriky všetkých prítomných. Okrem toho, grilovanie je aj príležitosťou na experimentovanie s marinádami a prílohami, čo môže pridať ešte viac kreativity do vychutnávania jedla.

Grilovanie a výber mäsa na gril

Grilovanie je obľúbenou činnosťou mnohých ľudí, najmä počas teplých mesiacov. Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať jedlo na čerstvom vzduchu a stráviť čas s rodinou a priateľmi. Pri grilovaní je jedným z najdôležitejších aspektov výber mäsa, ktoré plánujeme pripraviť.

Výber mäsa na gril

1. Hovädzie mäso

Hovädzie mäso je veľmi populárne na grilovanie, najmä pre svoje šťavnaté a plné chute. Na grilovanie sú najvhodnejšie časti ako steak (napríklad ribeye, t-bone alebo sirloin) a hamburgere. Pri výbere hovädzieho mäsa je dobré zamerať sa na kvalitu, ideálne mäso s mramorovaním, ktoré zabezpečuje lepšiu chuť a šťavnatosť.

2. Bravčové mäso

Bravčové je ďalšou skvelou voľbou pre grilovanie. Bravčové rebierka, kotlety alebo marinované fajitas sú nesmierne obľúbené. Bravčové mäso je variabilné a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov – s rôznymi marinádami alebo omáčkami.

3. Kuracie mäso

Kuracie mäso je veľmi obľúbené kvôli svojej univerzálnosti a rýchlej príprave. Vhodné sú kuracie prsia, stehná, ale aj krídelká. Je dôležité marinovať kuracie mäso pred grilovaním, aby bolo šťavnaté a chutné. Môžete použiť rôzne bylinky, citrónovú šťavu či jogurtové marinády.

4. Ryby a morské plody

Grilovanie rýb alebo morských plodov je zdravou alternatívou, ktorá vytvára rýchle a lahodné jedlá. Skvelé sú losos, tuniak, krevety či chobotnice. Pri grilovaní rýb sa odporúča použiť grilovacie podložky alebo alobal, aby sa ryba neprilepila k roštu.

5. Vegetariánske alternatívy

Nebojte sa experimentovať aj bez mäsa! Grilovanie zeleniny, ako sú papriky, cukety, baklažány alebo šampiňóny, je vynikajúcim spôsobom, ako si pripraviť chutné jedlo. Tofu, tempeh alebo veggie burgery môžu byť chutnými alternatívami k mäsu.

Pri výbere mäsa na gril je dôležité zohľadniť aj spôsob prípravy a marinády. Skúšajte rôzne kombinácie korenín a byliniek, ktoré obohatia chuťový zážitok. Nezabudnite tiež dodržiavať správne grilovacie techniky, aby sa mäso ugrilovalo do zlatista a zostalo šťavnaté.

Odporúčame: Domáce sirupy z ovocia i byliniek - namiešajte si dokonalú chuť podľa vlastných predstáv!

tipy na grilovanie
Depositphotos

Marinovanie mäsa na gril - jahňacina, bravčové mäso, mleté mäso či hovädzie mäso na grilovanie

Marinovanie je skvelý spôsob, ako zlepšiť chuť a jemnosť mäsa, a dá sa to aplikovať na rôzne druhy, ako sú jahňacina, bravčové mäso, mleté mäso a hovädzie mäso.

Marinovanie jahňaciny

Jahňacina je chuťovo výrazná a môže byť trochu tuhá, takže marinovanie je ideálne. Odporúča sa použiť marinádu, ktorá obsahuje kyselinu, napríklad citrónovú šťavu alebo jogurt. Pridajte bylinky ako rozmarín a tymián, rovnako aj cesnak a olivový olej. Marinujte aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.

Marinovanie bravčového mäsa

Bravčové mäso sa dobre hodí na rôzne marinády. Môžete použiť kombináciu sójovej omáčky, medu, cesnaku a zázvoru pre sladko-slanú chuť. Aj tu platí, že čím dlhšie marinujete, tým lepšie. Marinovanie na 2-6 hodín je postačujúce, ale cez noc je lepšie.

Marinovanie mletého mäsa

Mleté mäso, najmä hovädzie a bravčové, sa dá marinovať tak, že doň primiešate marinádu priamo. Použite olivový olej, cesnak, cibuľu, soľ, korenie a možno aj syrové korenie na zvýraznenie chuti. Nechajte marinovať aspoň 30 minút pred grilovaním.

Marinovanie hovädzieho mäsa

Hovädzie mäso, najmä steaky, môžu ťažiť z marinovanie na báze červeného vína, sójovej omáčky a byliniek, ako sú koriander alebo bazalka. Tieto prísady dodajú masu hĺbku chuti. Hovädzie mäso marinujte aspoň 1-4 hodiny, no ideálne je nechať ho marinovať cez noc pre lepší efekt.

Záverečné tipy

  • Pri marinovaní sa snažte vyhnúť veľmi kyslým ingredienciám pri marínovaní mäsa na dlhšiu dobu, pretože môžu poškodiť textúru mäsa.

  • Pamätajte, že marinované mäso je lepšie grilovať na miernom ohni, aby sa správne prepieklo a aby nezhorilo.

  • Pred grilovaním je dobré nechať marinované mäso chvíľu odpočívať pri izbovej teplote.

Správna príprava mäsa je kľúčová - ako mať grilované mäso šťavnaté a jemné?

Správna príprava mäsa je skutočne kľúčová, ak chceme dosiahnuť šťavnaté a jemné grilované mäso. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu:

  1. Výber kvalitného mäsa: Kvalitné mäso je základ. Odporúča sa vybrať čerstvé mäso z overeného zdroja. 

  2. Marinovanie: Marináda je skvelý spôsob, ako pridať chuť a vlhkosť. Mäsové marinády by mali obsahovať kyselinu (napr. ocot alebo citrónová šťava), olej a korenie. Kyselina pomáha rozbiť svalové vlákna, čo vedie k jemnejšiemu výsledku.

  3. Teplota mäsa: Pred samotným grilovaním by malo mať mäso izbovú teplotu. Odporúča sa vytiahnuť ho z chladničky asi 30 minút pred grilovaním.

  4. Grilovanie na správnej teplote: Gril by mal byť dobre predhriaty. Vysoká teplota je potrebná na dosiahnutie peknej kôrky, ale po dosiahnutí tejto kôrky je lepšie znížiť teplotu, aby sa mäso pomalšie pieklo a upečené vnútro zostalo šťavnaté.

  5. Značenie a otáčanie: Pri grilovaní je dôležité mäso správne označiť a pravidelne otáčať, aby sa rovnomerne uvarilo a nepokrylo sa príliš veľkým množstvom šťavy.

  6. Odpočinok: Po grilovaní je dôležité nechať mäso chvíľu odpočinúť, zvyčajne 5-10 minút. Týmto spôsobom sa šťavy rozložia rovnomerne, čo znamená, že pri krájaní ostane viac šťavy vo vnútri.

  7. Pokrytie počas grilovania: Ak grilujete hrubšie kusy mäsa, môžete počas grilovania zakryť gril, aby ste vytvorili efekt rúry a podporili rovnomerné prepekanie.

Neprehliadnite: Paradajky - čo s nimi? Máme TOP tipy a rady na ich spracovanie!

grilovanie mäsa
Depositphotos

TOTO sú skvelé grilovacie triky!

Tu sú skvelé grilovacie triky, ktoré vám pomôžu pripraviť jedlo na grile ako skutočný profesionál:

  1. Predohrev grilu: Pred začatím grilovania je dôležité gril dôkladne predhriať. Tým sa zabezpečí, že jedlo sa neprilepí a dosiahne krásnu kôrku.

  2. Marinovanie: Marinovanie mäsa aspoň niekoľko hodín pred grilovaním zaručí jeho šťavnatosť a bohatú chuť. Môžete použiť olej, ocot, bylinky a korenie.

  3. Použitie drevených dosiek: Grilovanie na drevených doskách (napr. z cédra alebo javoru) dodá jedlu unikátne arómy. Stačí dosku na niekoľko hodín namočiť a potom položiť na gril s rybou alebo zeleninou.

  4. Príprava zeleniny: Na grile môžete grilovať aj zeleninu. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi a vytvárať grilované špízy. Zeleninu môžete marinovať alebo posypať korením pred grilovaním.

  5. Fóliové balíčky: Zabaľte jedlo do alobalu, aby ste zachovali jeho šťavnatosť. Môžete do balíčka pridať aj bylinky a citrusy na zvýraznenie chuti.

  6. Kontrola teplôt: Použite teplomer na mäso, aby ste zabezpečili, že bude dôkladne prepečené, ale nie vysušené. Rôzne druhy mäsa vyžadujú rôzne teploty.

  7. Otočte len raz: Aby ste dosiahli rovnomerné grilovanie, snažte sa mäso či zeleninu otočiť len raz. To pomôže získať peknú kôrku.

  8. Použitie medu alebo glazúry: Na konci grilovania môžete potrieť jedlo medom alebo glazúrou, aby dostalo lesklý povrch a sladkú chuť.

  9. Grilovanie na nepriamu teplotu: Pre väčšie kusy mäsa možno používať nepriamu teplotu – mäso položte na okraj grilu a nechajte ho „piecť“ pomaly, čo zabezpečí, že bude šťavnaté a dôkladne prepečené.

  10. Kreatívne kombinácie: Nebojte sa kombinovať rôzne prísady a chute. Napríklad, pridajte do marinády trochu ovocnej šťavy alebo korenia, ktoré ste doteraz nikdy nevyskúšali.

TIP REDAKCIE - ako dosiahnuť šťavnaté a jemné mäso s použitím ľadu?

Pred grilovaním vložte do vnútra kuracieho alebo hovädzieho mäsa kocky ľadu. Keďže ľad sa pri grilovaní postupne roztopí, uvoľní vodu, ktorá pomôže udržať mäso šťavnaté. Tento trik je veľmi efektívny, najmä pri hrubších kusoch mäsa, ktoré potrebujú dlhší čas na prípravu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE