Či z obchodu, alebo zo záhradky: Ako zistiť, či je melón zrelý?

ako si overiť zrelosť melóna

Leto bez šťavnatého, sladkého melóna? To si hádam ani nevieme predstaviť. No každému z nás sa už niekedy stalo, že sme až doma zistili, že ten krásny zelený obor vôbec nie je taký, ako sme dúfali. Chuť mdlá, dužina tvrdá alebo naopak – akoby to už melón mal dávno za sebou. Ako sa teda vyhnúť sklamaniu a vybrať si melón, ktorý bude naozaj dozretý a chutný?

Zrelý melón má svoju reč

Pri výbere melóna záleží viac na pozorovaní a počúvaní než na rýchlej intuícii. Či už kupujete v supermarkete, na trhu, pri ceste, alebo sa tešíte úrode melónov z vlastnej záhradky, existujú signály, ktoré nám melón dáva – treba ich len vnímať.

Farba šupky

Najprv sa pozrite na farebnosť šupky. Zrelý melón má sýtu zelenú farbu s dobre viditeľnými pruhmi. Dôležité je aj to, aby mal žltkastý alebo krémový fľak na jednej strane, kde ležal na zemi počas dozrievania. Čím je táto škvrna tmavšia a výraznejšia, tým dlhšie melón zrel na slnku, a tým je sladší.

Tvar melóna

Ďalším znakom je jeho tvar. Zrelý melón je kompaktný, pravidelne oválny alebo guľatý, bez výrazných deformácií. Rovnako by mal pôsobiť „ťažko“ na svoju veľkosť – to značí, že je plný šťavy. Skúste ho tiež poklepať – mal by znieť dutým, rezonujúcim tónom, nie tupým alebo prehnane vysokým.

Stopka melóna

Ak kupujete melón priamo od pestovateľa, pokojne sa opýtajte, kedy bol odtrhnutý. Melóny totiž po odtrhnutí už ďalej nedozrievajú tak ako napríklad banány. Dôležité je zamerať pozornosť aj na stopku melóna – ak je suchá, mierne zatiahnutá dovnútra, je to ďalší znak zrelosti. Naopak, ak je stopka zelená a šťavnatá, melón bol pravdepodobne odtrhnutý priskoro.

Melón z domácej záhradky? Tu buďme ešte opatrnejší

Ak pestujete melóny doma, pri zbere sledujte farbu šupky a spomínanej poľnej škvrny. Skúste sa tiež pozrieť na špirálku (úponok) najbližšie ku stopke – ak je celkom vysušená, je to signál, že melón je pripravený na zber. Melón v záhrade často klame objemom – aj keď vyzerá veľký, ešte nemusí byť zrelý, a preto treba pozorovať aj čas dozrievania (od kvitnutia zvyčajne 30 – 45 dní).

zrelosť melónov
Depositphotos

Zrelosť cukrových melónov

Aj keď sa najčastejšie stretávame s klasickým vodným melónom, svet melónov je bohatší.

Cukrový melón (známy aj ako cantaloupe, gália alebo charentais) má na rozdiel od vodného melóna sieťovitú alebo hladkú žltkastú šupku a oranžovú či bledozelenú dužinu. Pri týchto melónoch je najdôležitejšia vôňa – zrelý cukrový melón vonia výrazne sladko aj cez šupku. Pri jemnom zatlačení na spodnú časť (oproti stopke) by mal trochu povoliť. Šupka by mala byť suchá, bez mäkkých alebo podozrivo tmavých miest.

Zrelosť cukrového melóna sa často kontroluje aj podľa stopky – ak sa oddeľuje prirodzene a bez odporu (nie je násilne odtrhnutá), je melón pripravený na konzumáciu. Tento typ melóna môže po zbere ešte jemne dozrieť, takže ak je tesne pred zrelosťou, oplatí sa nechať ho deň či dva pri izbovej teplote.

Do tejto skupiny patrí aj žltý melón (Yellow Canary), ktorý má hladkú jasne žltú šupku a bledú dužinu. Platia preň veľmi podobné pravidlá ako pre cantaloupe – sledujeme vôňu, pevnosť šupky a celkový vzhľad.

A čo keď už máme doma nezrelý melón?

Niekedy to skrátka nevyjde. Melón môže byť krásny navonok, no po rozkrojení nás čaká svetloružová, tvrdá a chuťovo nevýrazná dužina. V takom prípade, žiaľ, už doma nedozreje. Ak ste melón kúpili v obchode a je zjavne nezrelý alebo nepožívateľný, môžete sa pokúsiť o reklamáciu – najmä ak ho máte krátko po kúpe, uchovaný v pôvodnom stave alebo aspoň s dokladom. Obchody často vychádzajú v ústrety, najmä pri viditeľnom zlyhaní kvality.

No aj nezrelý melón sa dá využiť – ak nie na maškrtenie, tak aspoň kreatívne v kuchyni. Skúste ho nakrájať na menšie kúsky, pokvapkať citrónovou šťavou a posypať trochou cukru – chuť sa tak mierne zvýrazní. Inou možnosťou je pridať ho do smoothie spolu so sladším ovocím alebo použiť ako základ na osviežujúce studené polievky typu gazpacho. Niektorí ľudia ho dokonca nakladajú ako zeleninu – podobne ako uhorky.

Môže nám nezrelý melón uškodiť?

Vo všeobecnosti nie, ak je čerstvý a nezapácha – len nebude chutiť dobre. Nezrelý melón môže byť ťažšie stráviteľný, najmä pre citlivejších ľudí, no vážne zdravotné riziká nehrozia. Problém môže nastať až v prípade prezretého alebo už nahnitého melóna, ktorý môže byť zdrojom plesní alebo baktérií, a preto ho radšej bez ľútosti vyhoďte.

Melón je kráľom leta, no zvoliť toho pravého si vyžaduje trochu trpezlivosti a pozornosti. Ak sa naučíte čítať jeho „reč tela“, budete odmenení sladkou, osviežujúcou chuťou, ktorá poteší celú rodinu. A ak to náhodou nevyjde? Aj vtedy sa dá zachrániť veľa – len to netreba vzdávať.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE