Domáce sirupy z ovocia i byliniek - namiešajte si dokonalú chuť podľa vlastných predstáv!

Poctivé domáce sirupy z ovocia a byliniek sú skvelé nielen ako osvieženie počas horúcich letných dní, ale blahodarne pôsobia aj na naše zmysly. Všetky chute a predovšetkým vône sa spoja do dokonalého celku, ktorý poteší ako malých, tak aj veľkých členov vašej rodiny.

Pripravte si doma fantastické sirupy zo sezónnych byliniek a sezónneho ovocia! Zaručene fantasticky ochutia napríklad aj obľúbené letné limonády. Využite to, čo máte práve na záhrade. Rebarbora, jahody, mäta, levanduľa či materina dúška - možností je skutočne naozaj veľmi veľa, stačí si iba vybrať.

Domáci levanduľový sirup

Levanduľový sirup si nájde svoje uplatnenie aj v kuchyni. Okrem limonád či bežného použitia ho totiž môžete pridať napríklad aj do dezertov. Nech sa páči, tu je recept na jeho prípravu:

  • 100 ks levanduľových hlavičiek nechajte 24 hodín lúhovať v litri prevarenej a vychladenej vody s nakrájaným citrónom.
  • Po vylúhovaní sirup preceďte a pridajte 1 kg cukru a 4 lyžičky kyseliny citrónovej.
  • Sirup ešte krátko povarte a máte ho hotový.

Recept na jahodový sirup

Ak vám ešte zostali nejaké jahody zo samozberu alebo z vašej záhradky, okrem koláčov či džemov si z nich môžete pripraviť aj chutný domáci sirup. Ako na to?

  • Očistite si 2 kg jahôd a uvarte ich v 2 litroch vody.
  • Hotovú zmes prepasírujte cez sitko a zmiešajte s 1,5 kg cukru a 1 lyžičkou kyseliny citrónovej.
  • Celú zmes ešte krátko povarte a môžete nalievať do fliaš.

Tip redakcie - na prípravu sladučkého sirupu sú najvhodnejšie prezreté jahody.

Neprehliadnite: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?

domáci sirup

Zdroj: Depositphotos

Rebarborový sirup s jahodami

Rebarbora sa neodporúča jesť surová, a preto ju vždy dobre povarte.

  • Približne 500 g nakrájanej rebarbory a 250 g jahôd dajte do hrnca, pridajte lyžicu cukru a zalejte 200 ml vody. Takto pripravenú zmes varte približne 15 minút.
  • Potom jahody a rebarboru roztlačte alebo jemne rozmixujte a uložte na 24 hodín do chladničky.
  • Uvarte si vodu s cukrom – kilo cukru na liter vody. Zmes jahôd a rebarbory nechajte odkvapkať cez husté sitko, pridajte do vody s cukrom a priveďte do varu.
  • Nechajte všetko spolu krátko povariť a hotový sirup nalejte do sklenených fliaš. Skladujte na chladnom a tmavom mieste. 

Sirup z materinej dúšky

Materinu dúšku môžete zberať kedykoľvek počas kvitnutia – od mája až do septembra. Okrem voňavého a lahodného sirupu si z nej môžete pripraviť napríklad aj čaj alebo tinktúru. Teraz vám prinášame postup na domáci sirup.

  • Do jedného litra vody pridajte 40 g byliniek materinej dúšky a varte na miernom ohni, kým sa voda nezredukuje na polovicu.
  • Potom zmes vypnite a keď jej teplota klesne pod 40 °C pridajte med (300 g).
  • Takto pripravenú zmes poriadne premiešajte a následne ho sceďte. Hotový sirup nalejte do sklenených fliaš.

Odporúčame aj: Kuracia pečeň - pripravte si ju podľa našich rád a neoľutujete!

mätový sirup recept

Zdroj: Depositphotos

Recept na mätový sirup

Na prípravu domáceho mätového sirupu budete potrebovať:

  • 50 vetvičiek čerstvej mäty 
  • 2 citróny
  • 2 litre vody
  • 500 g hnedého cukru
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej  

Postup prípravy mätového sirupu:

  • Prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť. Pridajte do nej na krúžky nakrájaný jeden citrón, opláchnuté celé lístky mäty, kyselinu citrónovú a šťavu z druhého citróna.
  • Všetko spolu trošku rozmixujte ponorným mixérom a nechajte lúhovať v chladničke 24 hodín. Na ďalší deň priveďte zmes do varu a varte približne 5 – 10 minút. Zmes preceďte cez hustú tkaninu alebo látkovú plienku.
  • Pridajte cukor, sirup zohrejte na takú teplotu, pri ktorej sa cukor roztopí, ale už ho nevarte!
  • Sirup je hotový, nalejte ho do sklených fliaš a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE