Domáce sirupy sú neoddeliteľnou súčasťou letného obdobia, a preto sme si pre vás pripravili TOP tipy a recepty, ako si namiešať dokonalú chuť!
Domáce sirupy z ovocia + bylinkové sirupy z byliniek si zamilujete!
Poctivé domáce sirupy z ovocia a byliniek sú skvelé nielen ako osvieženie počas horúcich letných dní, ale blahodarne pôsobia aj na naše zmysly. Všetky chute a predovšetkým vône sa spoja do dokonalého celku, ktorý poteší ako malých, tak aj veľkých členov vašej rodiny.
Pripravte si doma fantastické sirupy zo sezónnych byliniek a sezónneho ovocia! Zaručene fantasticky ochutia napríklad aj obľúbené letné limonády. Využite to, čo máte práve na záhrade. Rebarbora, jahody, mäta, levanduľa či materina dúška - možností je skutočne naozaj veľmi veľa, stačí si iba vybrať.
Domáce ovocné sirupy sú nielen chutné sirupy, ale aj liečivé sirupy - napríklad sirupy na kašeľ. Medzi najobľúbenejšie ovocné domáce sirupy, domáce bylinkové sirupy či domáce liečivé sirupy patrí napríklad bazový sirup, malinový sirup, černicový sirup, domáci levanduľový sirup, šípkový sirup, lipový sirup alebo medovkový sirup či domáci jahodový sirup.
Domáci levanduľový sirup
Levanduľový sirup si nájde svoje uplatnenie aj v kuchyni. Okrem limonád či bežného použitia ho totiž môžete pridať napríklad aj do dezertov. Nech sa páči, tu je recept na jeho prípravu:
- 100 ks levanduľových hlavičiek nechajte 24 hodín lúhovať v litri prevarenej a vychladenej vody s nakrájaným citrónom.
- Po vylúhovaní sirup preceďte a pridajte 1 kg cukru a 4 lyžičky kyseliny citrónovej.
- Sirup ešte krátko povarte a máte ho hotový.
Odporúčame: Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?
Recept na jahodový sirup
Ak vám ešte zostali nejaké jahody zo samozberu alebo z vašej záhradky, okrem koláčov či džemov si z nich môžete pripraviť aj chutný domáci sirup. Ako na to?
- Očistite si 2 kg jahôd a uvarte ich v 2 litroch vody.
- Hotovú zmes prepasírujte cez sitko a zmiešajte s 1,5 kg cukru a 1 lyžičkou kyseliny citrónovej.
- Celú zmes ešte krátko povarte a môžete nalievať do fliaš.
Tip redakcie - na prípravu sladučkého sirupu sú najvhodnejšie prezreté jahody.
Neprehliadnite: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?
Rebarborový sirup s jahodami
Rebarbora sa neodporúča jesť surová, a preto ju vždy dobre povarte.
- Približne 500 g nakrájanej rebarbory a 250 g jahôd dajte do hrnca, pridajte lyžicu cukru a zalejte 200 ml vody. Takto pripravenú zmes varte približne 15 minút.
- Potom jahody a rebarboru roztlačte alebo jemne rozmixujte a uložte na 24 hodín do chladničky.
- Uvarte si vodu s cukrom – kilo cukru na liter vody. Zmes jahôd a rebarbory nechajte odkvapkať cez husté sitko, pridajte do vody s cukrom a priveďte do varu.
- Nechajte všetko spolu krátko povariť a hotový sirup nalejte do sklenených fliaš. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Sirup z materinej dúšky
Materinu dúšku môžete zberať kedykoľvek počas kvitnutia – od mája až do septembra. Okrem voňavého a lahodného sirupu si z nej môžete pripraviť napríklad aj čaj alebo tinktúru. Teraz vám prinášame postup na domáci sirup.
- Do jedného litra vody pridajte 40 g byliniek materinej dúšky a varte na miernom ohni, kým sa voda nezredukuje na polovicu.
- Potom zmes vypnite a keď jej teplota klesne pod 40 °C pridajte med (300 g).
- Takto pripravenú zmes poriadne premiešajte a následne ho sceďte. Hotový sirup nalejte do sklenených fliaš.
Odporúčame aj: Kuracia pečeň - pripravte si ju podľa našich rád a neoľutujete!
Recept na mätový sirup
Na prípravu domáceho mätového sirupu budete potrebovať:
- 50 vetvičiek čerstvej mäty
- 2 citróny
- 2 litre vody
- 500 g hnedého cukru
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
Postup prípravy mätového sirupu:
- Prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť. Pridajte do nej na krúžky nakrájaný jeden citrón, opláchnuté celé lístky mäty, kyselinu citrónovú a šťavu z druhého citróna.
- Všetko spolu trošku rozmixujte ponorným mixérom a nechajte lúhovať v chladničke 24 hodín. Na ďalší deň priveďte zmes do varu a varte približne 5 – 10 minút. Zmes preceďte cez hustú tkaninu alebo látkovú plienku.
- Pridajte cukor, sirup zohrejte na takú teplotu, pri ktorej sa cukor roztopí, ale už ho nevarte!
- Sirup je hotový, nalejte ho do sklených fliaš a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Domáci čučoriedkový sirup
Čučoriedky sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Obsahujú množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov. Príprava domáceho čučoriedkového sirupu je jednoduchá a jeho využitie je široké - od ochucovania nápojov, cez polievky po dezerty. Tu je recept, ako si môžete pripraviť domáci čučoriedkový sirup.
Ingrediencie:
500 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
300 ml vody
300 g kryštálového cukru
1-2 polievkové lyžice citrónovej šťavy (podľa chuti)
Postup:
Príprava čučoriedok: Ak používate čerstvé čučoriedky, dobre ich umyte. Ak sú mrazené, nie je potrebné ich predtým rozmraziť.
Varenie: Do hrnca dajte čučoriedky a pridajte vodu. Zmes priveďte do varu na strednom ohni. Keď začnú čučoriedky vydávať šťavu, znížte teplotu a nechajte ich variť asi 10-15 minút. Priebežne miešajte, aby sa čučoriedky nepripálili.
Miesenie: Po uvarení zmes rozmixujte tyčovým mixérom, aby sa čučoriedky dobre rozpadli. Následne zmes preceďte cez jemné sitko alebo plátno, aby ste získali iba čučoriedkovú šťavu. Dobre vytlačte, aby ste získali čo najviac tekutiny.
Pridajte cukor: Do získanej čučoriedkovej šťavy pridajte kryštálový cukor a citrónovú šťavu. Zmes opäť priveďte do varu a var 5-10 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí a sirup sa nezačne zahusťovať.
Plnenie do fliaš: Ešte horúci sirup nalejte do predom pripravených a sterilizovaných fliaš. Zatvorte ich a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
Skladovanie: Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení je dobré uchovávať ho v chladničke a spotrebovať do niekoľkých týždňov.
Tento sirup je skvelý do nápojov, ako sú limonády alebo koktaily, ale aj ako poleva na palacinky, zmrzlinu či jogurt.
Aktualizované na 18.08.2024
Aktualizovaný článok: 18.08.2024