Ľadový čaj alebo ice tea: Pripravte si dokonalé letné osvieženie!

Ľadový čaj dnes poznáme v mnohých variáciách. Podáva sa sladený, pričom vo väčšine prípadoch sa podáva čierny čaj. V mnohých oblastiach sveta dostanete ľadový čaj v ktorýkoľvek mesiac v roku, teda nielen iba počas horúcich letných dní. Predáva sa aj vo fľašiach a je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete.

V rôznych variáciách ho možno nájsť na každom kontinente. Od štipľavého punču až po alternatívu zdravých nápojov – ľadový čaj prešiel za svoju relatívne krátku históriu skutočne veľkú vzdialenosť. Zatiaľ čo má čaj pôsobivú históriu siahajúcu až 5 000 rokov do minulosti, ľadový čaj má históriu siahajúcu až po objav konzervovania ľadu.

Ľadový čaj a jeho história

Zatiaľ čo tradícia objavila ľadový čaj náhodou na začiatku dvadsiateho storočia, existujú dokumenty datujúce používanie ľadového čaju už v osemnástom storočí. V roku 1795 bola Južná Karolína jedinou kolóniou v Amerike, ktorá pestovala čajovníky. Bola to tiež jediná kolónia (neskorší štát), ktorá túto rastlinu pestovala na predaj.

Rastlina sa stala celosvetovo populárnou koncom 18. storočia vďaka francúzskemu prieskumníkovi a botanikovi Andre Michauxovi. Michaux počas tohto obdobia priniesol do Južnej Karolíny veľa rastlín, aby uspokojil chute bohatých pestovateľov v Charlestone. Keď rastlina dorazila, takmer okamžite sa v kuchárskych knihách začali objavovať správy o ľadových verziách čaju.

Anglické aj americké kuchárske knihy ukazujú, že čaj je vo svojej ľadovej verzii určený na použitie v studených punčoch. Tieto punče, silne obohatené alkoholom, boli obľúbené a vyrábali sa zo zeleného čaju, nie z čierneho, ako sa dnes vyrába ľadový čaj.

Tradičný ľadový čaj

Prvá verzia ľadového čaju, ako ho poznáme dnes, aj keď vyrobená z lístkov zeleného čaju, bola vytlačená v roku 1879. Recept na ľadový čaj bol zo zeleného čaju – ten sa mal variť a potom lúhovať počas dňa. Nakoniec stačilo naplniť poháre ľadom, dať dve čajové lyžičky kryštálového cukru a pridať ľad. Postupne sa do takto pripraveného čaju začal pridávať aj citrón.

Veľa ďalších správ o ľadovom čaji existuje spred roka 1904 – mnohí historici sa mylne domnievajú, že ľadový čaj bol „vynájdený" práve vtedy.

  • Hoci sa ukázalo, že tento nápoj existoval už storočie pred Svetovou výstavou v St. Louis, Richard Blechynden si údajne uvedomil, že ľadová verzia jeho bezplatného horúceho čaju by bola v letný deň príťažlivejšia.
  • Keďže veľa návštevníkov veľtrhu z celej krajiny hľadalo studené nápoje, popularita ľadového čaju prudko vzrástla a nápoj sa stal okamžite známym a mimoriadne obľúbeným.

Neprehliadnite: Tieto čaje majte VŽDY poruke! Pomôžu pri zápale, strese, ale aj ako prevencia proti chorobám

Je lepšie použiť studenú alebo prevarenú vodu?

Pri príprave ľadového čaju zväčša volíme horúcu alebo prevarenú vodu, ktorú necháme vychladnúť, aby sme tak zabezpečili dlhšiu trvanlivosť hotového nápoja.

ALE - viete o tom, že je dobré použiť aj studenú vodu?

  • Studená voda má viac kyslíka, ktorý je nevyhnutný na pôsobenie flavonoidov v čajových lístkoch.
  • Postup so studenou vodou preto umožňuje získať optimálnu chuť z čajových lístkov do ľadového nápoja.
  • Vylúhovaný a precedený čaj možno naliať do džbánu a ešte nechať v chladničke, alebo ho naliať do pohára a pridať kocky ľadu.

Pre intenzívnejší chuťový zážitok sa odporúča vytlačiť do ľadového čaju aj trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy či vložiť pár plátkov z tohto citrusového ovocia. Tajomstvom tohto procesu je, že kyselina citrónová uchováva v čaji flavonoidy, ktoré podporujú chuť ľadového čaju.

Odporúčame aj: Čaj podľa krvných skupín: Ktorý je vhodný práve pre vás?

Domáci ľadový čaj

Zalejete čierny čaj (vrecúško alebo sypaný) vriacou vodou a nechajte vylúhovať. Pre intenzívnejšiu chuť použite na liter vody 3 vrecká čaju. Potom stačí pridať cukor, ovocnú šťavu či domáci sirup a nechajte čaj schladiť. Podávajte s kopou ľadu a lístkami čerstvej mäty.

Domáci broskyňový ľadový čaj

Čierny čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať – na objem jedného litra použite viac vrecúšok čaju, aby ste dosiahli intenzívnu chuť. Citrón a broskyňu nakrájajte na plátky alebo na malé kúsky a vložte do teplého čaju.

POZOR - v tomto kroku čajové vrecúška vyberte a okamžite čaj ochlaďte kockami ľadu, lebo čaj inak zhorkne. Potom možno ľadový čaj podľa chuti osladiť sirupom alebo hnedým cukrom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE