Ľadový čaj alebo ice tea: Pripravte si dokonalé letné osvieženie!

Ľadový čaj dnes poznáme v mnohých variáciách. Podáva sa sladený, pričom vo väčšine prípadoch sa podáva čierny čaj. V mnohých oblastiach sveta dostanete ľadový čaj v ktorýkoľvek mesiac v roku, teda nielen iba počas horúcich letných dní. Predáva sa aj vo fľašiach a je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete.

V rôznych variáciách ho možno nájsť na každom kontinente. Od štipľavého punču až po alternatívu zdravých nápojov – ľadový čaj prešiel za svoju relatívne krátku históriu skutočne veľkú vzdialenosť. Zatiaľ čo má čaj pôsobivú históriu siahajúcu až 5 000 rokov do minulosti, ľadový čaj má históriu siahajúcu až po objav konzervovania ľadu.

Ľadový čaj a jeho história

Zatiaľ čo tradícia objavila ľadový čaj náhodou na začiatku dvadsiateho storočia, existujú dokumenty datujúce používanie ľadového čaju už v osemnástom storočí. V roku 1795 bola Južná Karolína jedinou kolóniou v Amerike, ktorá pestovala čajovníky. Bola to tiež jediná kolónia (neskorší štát), ktorá túto rastlinu pestovala na predaj.

Rastlina sa stala celosvetovo populárnou koncom 18. storočia vďaka francúzskemu prieskumníkovi a botanikovi Andre Michauxovi. Michaux počas tohto obdobia priniesol do Južnej Karolíny veľa rastlín, aby uspokojil chute bohatých pestovateľov v Charlestone. Keď rastlina dorazila, takmer okamžite sa v kuchárskych knihách začali objavovať správy o ľadových verziách čaju.

Anglické aj americké kuchárske knihy ukazujú, že čaj je vo svojej ľadovej verzii určený na použitie v studených punčoch. Tieto punče, silne obohatené alkoholom, boli obľúbené a vyrábali sa zo zeleného čaju, nie z čierneho, ako sa dnes vyrába ľadový čaj.

Tradičný ľadový čaj

Prvá verzia ľadového čaju, ako ho poznáme dnes, aj keď vyrobená z lístkov zeleného čaju, bola vytlačená v roku 1879. Recept na ľadový čaj bol zo zeleného čaju – ten sa mal variť a potom lúhovať počas dňa. Nakoniec stačilo naplniť poháre ľadom, dať dve čajové lyžičky kryštálového cukru a pridať ľad. Postupne sa do takto pripraveného čaju začal pridávať aj citrón.

Veľa ďalších správ o ľadovom čaji existuje spred roka 1904 – mnohí historici sa mylne domnievajú, že ľadový čaj bol „vynájdený" práve vtedy.

  • Hoci sa ukázalo, že tento nápoj existoval už storočie pred Svetovou výstavou v St. Louis, Richard Blechynden si údajne uvedomil, že ľadová verzia jeho bezplatného horúceho čaju by bola v letný deň príťažlivejšia.
  • Keďže veľa návštevníkov veľtrhu z celej krajiny hľadalo studené nápoje, popularita ľadového čaju prudko vzrástla a nápoj sa stal okamžite známym a mimoriadne obľúbeným.

Neprehliadnite: Tieto čaje majte VŽDY poruke! Pomôžu pri zápale, strese, ale aj ako prevencia proti chorobám

ice tea

Zdroj: Depositphotos

Je lepšie použiť studenú alebo prevarenú vodu?

Pri príprave ľadového čaju zväčša volíme horúcu alebo prevarenú vodu, ktorú necháme vychladnúť, aby sme tak zabezpečili dlhšiu trvanlivosť hotového nápoja.

ALE - viete o tom, že je dobré použiť aj studenú vodu?

  • Studená voda má viac kyslíka, ktorý je nevyhnutný na pôsobenie flavonoidov v čajových lístkoch.
  • Postup so studenou vodou preto umožňuje získať optimálnu chuť z čajových lístkov do ľadového nápoja.
  • Vylúhovaný a precedený čaj možno naliať do džbánu a ešte nechať v chladničke, alebo ho naliať do pohára a pridať kocky ľadu.

Pre intenzívnejší chuťový zážitok sa odporúča vytlačiť do ľadového čaju aj trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy či vložiť pár plátkov z tohto citrusového ovocia. Tajomstvom tohto procesu je, že kyselina citrónová uchováva v čaji flavonoidy, ktoré podporujú chuť ľadového čaju.

Odporúčame aj: Čaj podľa krvných skupín: Ktorý je vhodný práve pre vás?

domáci ľadový čaj

Zdroj: Depositphotos

Domáci ľadový čaj

Zalejete čierny čaj (vrecúško alebo sypaný) vriacou vodou a nechajte vylúhovať. Pre intenzívnejšiu chuť použite na liter vody 3 vrecká čaju. Potom stačí pridať cukor, ovocnú šťavu či domáci sirup a nechajte čaj schladiť. Podávajte s kopou ľadu a lístkami čerstvej mäty.

Domáci broskyňový ľadový čaj

Čierny čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať – na objem jedného litra použite viac vrecúšok čaju, aby ste dosiahli intenzívnu chuť. Citrón a broskyňu nakrájajte na plátky alebo na malé kúsky a vložte do teplého čaju.

POZOR - v tomto kroku čajové vrecúška vyberte a okamžite čaj ochlaďte kockami ľadu, lebo čaj inak zhorkne. Potom možno ľadový čaj podľa chuti osladiť sirupom alebo hnedým cukrom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE