Hlávkový šalát je v našich zemepisných šírkach mimoriadne obľúbená zelenina. Je to jednoročná rastlina, ktorá má svoj pôvod v Európe. V záhradkách ho zvykneme pestovať predovšetkým v skleníkoch či fóliovníkoch na jar a v lete aj vonku pod holým nebom.
Na pestovanie či pri kúpe si môžeme vybrať z rôznych druhov kultivarov hlávkového šalátu, ako napríklad cukrový s mierne horkastou chuťou, červenkastý, kučeravý i s pevnou hlávkou, svetlozelený až žltobiely alebo aj chrumkavý – ktorý nazývame ľadový šalát.
Hlávkový šalát
Hlávkový šalát rastie veľmi rýchlo, pričom v jeho veľkých mäkkých listoch sa tvorí vysoká koncentrácia vitamínov a telu prospešných látok. Aj keď je tento druh šalátu obľúbený, pravdepodobne však nepatrí na úplne popredné miesta našich jedálničkov, čo je škoda.
Každopádne hlávkový šalát býva pravidelnou súčasťou zeleninovej oblohy k mnohým jedlám pripravených ako doma, tak aj v reštauráciách.
Obsah vitamínov v hlávkovom šaláte
Hlávkový šalát obsahuje veľa vitamínov, ako napríklad:
- vitamín B1, B2, B6,
- vitamín C,
- vitamín E,
- vitamín K,
- vitamín A - karotény,
- niacín-B3, kyselinu listovú-B9 aj pantotenovú-B5 a biotín-B7.
Z minerálnych látok obsahuje predovšetkým železo a vápnik a ďalšími účinnými látkami sú sodík, zinok, fosfor, horčík, draslík, mangán, chróm, selén a nikel.
Obsahuje aj značné množstvo vlákniny.
Neprehliadnite: Domáce sirupy z ovocia i byliniek - namiešajte si dokonalú chuť podľa vlastných predstáv!
Zdroj: Depositphotos
Účinky hlávkového šalátu
Hlávkový šalát je dobrý nielen na trávenie či chudnutie, ale zároveň aj posilňuje imunitný systém, bojuje s únavu organizmu a dodáva životnú energiu. Zlepšuje zužitkovanie bielkovín a okysličenie buniek, posilňuje nervy a zlepšuje koncentráciu.
- Šalát podporuje aj tvorbu červených krviniek, a to predovšetkým jeho červenolisté odrody.
- Podporuje zdravie a kondíciu mozgu, bojuje proti zápalom v tele, podporuje správne fungovanie srdca.
- Bojuje aj proti cukrovke – znižuje riziko diabetu 2. typu.
Uprednostniť by ho mali aj tehotné ženy – čo pramení z obsahu folátov. Táto živina môže znížiť riziko vrodených chýb. A vitamín K v zelenine môže znížiť výskyt krvácania – čo je ďalšia výhoda pri pôrode. Vláknina v šaláte môže zabrániť zápche, čo je problém, ktorému tehotné ženy zvyčajne častokrát taktiež čelia.
Ako hlávkový šalát skladovať a spracovať?
Veľmi dôležité je vedieť, že hlávkový šalát pred skladovaním neumývame. Ak ho už umyjete, musíte ho poriadne osušiť. Šalát baľte do plastových nádob a skladujte ideálne v chladničke.
Je ale najlepšie ho hneď spotrebovať, inak stráca svoje vitamíny a telu prospešné látky.
Hlávkový šalát môžete použiť napríklad na prípravu polievky, šalátového prívarku alebo ho iba klasicky pripravte ako šalát so sladkokyslým nálevom.
Odporúčame aj: Kuracia pečeň - pripravte si ju podľa našich rád a neoľutujete!
Zdroj: Depositphotos
Nálev na hlávkový šalát
- 1 hlávkový šalát
- 1dcl vody
- 2 - 3 polievkové lyžice octu
- 1 malá lyžička soli
- 1 - 1,5 lyžičky cukru
- olivový olej / citrónová šťava podľa chuti
Do veľkej misky si natrhajte šalát na malé kúsky. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute prepojili.
ALEBO - môžete všetky ingrediencie pridať do hrnca a zohriať ich tak, aby sa cukor a soľ rozpustili. Počkajte, kým vám nálev vychladne a zalejte ním kúsky šalátu.