Naučte sa triky, vďaka ktorým vám kvety vo váze vydržia dlhšie

ako predĺžiť výdrž kvetov vo váze

Čerstvé kvety vo váze dokážu zútulniť a oživiť každý interiér a spojiť nás s prírodou. No často sa stáva, že ich krása rýchlo vyprchá a kvety začnú vädnúť už po pár dňoch. Voda vo váze ozelenie a začne zapáchať a kvety sa vyzliekajú z lupeňov. Ak chcete, aby vám kvetinová výzdoba vydržala čo najdlhšie a voda vo váze nezlákala žaby z okolia, existuje niekoľko jednoduchých trikov, ako na to.

Odporúčame: Prečo sú nerezové drezy top voľbou do kuchyne?

Správny rez kvetov je základ

Či ste dostali kyticu rezaných kvetov k sviatku, alebo ste si kvety nazbierali vo vlastnej záhradke, najdôležitejším krokom je správne zastrihnúť stonky kvetín. Strihajte pod uhlom 45° – tento šikmý rez umožní lepšiu absorpciu vody. Aby sa stonky nepoškodili a rastlina zbytočne netrpela, je vhodné mať poruke kvalitné ostré nožnice alebo ostrý nôž. Jedným rezom sa však starostlivosť o vaše kvety nekončí. 

Zrezávajte stonky každé 2-3 dni, aby sa otvorené časti nezaniesli baktériami. Ak máte kvety s tvrdšími stonkami, ako sú ruže alebo hortenzie, odporúča sa stonky ešte aj mierne rozdeliť, aby mohli absorbovať ešte viac vody.

Čistá váza a čerstvá voda

Ide sa aranžovať! Vždy používajte čistú vázu – baktérie a nečistoty urýchľujú vädnutie kvetov. V každej domácnosti sa nájde chlórový dezinfekčný prostriedok na plesne, neváhajte ho použiť. Stačia 2-3 streky do vázy a zabezpečíte, že sa vo vode len tak ľahko nezačnú množiť baktérie. 

Rovnako dôležité je aj pravidelné vymieňanie vody. Vodu vo váze meňte každý druhý deň a nezabudnite pri tom opláchnuť aj stonky rastlín. Ak necháte kvety stáť v starej, zakalenej vode, nebudú vedieť absorbovať vodu.

Odstránenie listov pod vodnou hladinou

Pred umiestnením kvetov do vázy vždy odstráňte listy zo spodnej časti stoniek, ktoré by inak boli ponorené vo vode. Listy pod hladinou vody rýchlo začnú hniť, čím podporia množenie baktérií vo vode a urýchlia vädnutie kvetov. Tento krok je obzvlášť dôležitý pre druhy kvetov s bujnou listovou časťou, ako sú cínie, georgíny, pivónie alebo tulipány.

Odporúčame: Čo čítať v októbri 2024 z ponuky vydavateľstva ALBATROS?

kvety vo váze
Depositphotos

Chladné prostredie

Kvety si dlhšie udržia svoju sviežosť v chladnejších podmienkach. Vyhnite sa priamemu slnečnému svetlu, horúcim miestam alebo umiestneniu blízko radiátorov. Taktiež dbajte na to, aby kvety neboli v prievane. Ak máte možnosť, môžete kvety na noc umiestniť do chladnejšej miestnosti alebo dokonca do chladničky. Floristi to robia tiež, aby kvety vydržali dlhšie čerstvé. Tajomstvo odhalené!

Pridajte výživu pre kvety

Pri kúpe rezaných kvetov často dostanete aj výživnú zmes na kvety. Obsahuje zložky, ktoré pomáhajú predĺžiť ich životnosť. Nachádza sa tam cukor, kyseliny na udržanie správnej hodnoty pH vody a látky zabraňujúce množeniu baktérií. Ak takúto zmes nemáte, môžete si vyrobiť domácu alternatívu. Stačí do vázy pridať lyžičku cukru (ako zdroj energie pre kvety), pol lyžičky octu alebo citrónovej šťavy (zníži pH vody), kvapku bielidla (zabráni množeniu baktérií).

Nevkladajte do vázy zvädnuté kvety

Pri vkladaní kvetov do vázy si vždy dajte pozor na to, aby medzi kvetmi neboli také, ktoré už začínajú vädnúť alebo javia známky hniloby. Prezreté kvety môžu uvoľňovať etylén, plyn, ktorý urýchľuje proces vädnutia ostatných kvetov.

Kvety a ovocie nejdú dokopy

Kvety a ovocie nie sú ideálnymi spoločníkmi. Neumiestňujte vázu s kvetmi blízko ovocia, aj keď sa vám páči ich farebná kombinácia, pretože ovocie, najmä jablká a banány, produkuje etylén. Tento plyn urýchľuje zrenie a zároveň aj vädnutie kvetov.

Odporúčame: Zlepšite svoju produktivitu: 7 efektívnych techník, ako na to!

Správny výber vody

Väčšina kvetov má rada vlažnú vodu, pretože pomáha lepšie absorbovať vlhkosť. Cibuľoviny, ako napríklad tulipány a narcisy, preferujú chladnejšiu vodu, ktorá spomaľuje ich rast a predlžuje životnosť. Ak sa chystáte dať do vázy hortenziu, použite horúcu vodu z kanvice.

Správna starostlivosť podľa druhu kvetov

Nie všetky kvety majú rovnaké potreby. Ružiam prospieva teplá voda a pravidelné zrezávanie stoniek.

Tulipány majú tendenciu „rasť" vo váze a smerovať k svetlu. Ich stonky sa odporúča strihať častejšie.

Narcisy vylučujú slizovitú látku, ktorá môže byť škodlivá pre iné kvety, preto ich nechajte „oddýchnuť" vo vlastnej vode, než ich pridáte do vázy k ostatným kvetom. Sú to maličkosti, ale aj vďaka týmto trikom sa môžete tešiť z čerstvých kvetov aj dva týždne. Čím viac váz, tým viac kvetov. Zásobte sa a kochajte sa ich farbami a vôňou v celom dome.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE