Prečo je tvrdá voda problém a ako si s ňou poradiť?

tvrdá vona a filtre na vodu a zmäkčovače

Tvrdá voda predstavuje globálny problém – trápi domácnosti po celom svete. Vysoký obsah minerálov v tejto vode, obzvlášť horčíka a vápnika, môže spôsobiť značné nepríjemnosti. Viac sa o nich dozviete v článku a prečítate si tiež o tom, ako na tvrdú vodu v domácnosti.  

Neprehliadnite: Pranie oblečenia: Je naozaj nevyhnutné hneď po jeho kúpe?

Problémy súvisiace s tvrdou vodou

Usadeniny vodného kameňa

Tvrdá voda sa vyznačuje vysokým obsahom vápnika a horčíka, ktoré vytvárajú usadeniny vodného kameňa. To môže viesť k horšiemu výkonu spotrebičov (usadeniny postupne upchávajú trubice, čo obmedzuje prietok vody) a zníženiu ich životnosti. Na kuchynských drezoch, umývadlách, vaniach a inej sanitárnej výbave môžu byť okrem toho viditeľné nevzhľadné a ťažko odstrániteľné vodné škvrny.

Nižšia účinnosť prania

Pracie prášky a prípravky sú v tvrdej vode ťažšie rozpustné – minerály reagujú s látkami v pracích práškoch a vytvárajú nerozpustné zlúčeniny. Bielizeň tak môže byť na dotyk tvrdšia a na pohľad vyšednutá. Tvrdá voda tiež znižuje tvorbu peny.

Suché vlasy a pokožka

Tvrdá voda má tiež negatívny vplyv na vlasy a pokožku – vysúša ich. Môže byť zodpovedná za lámanie vlasov, tvorbu lupín, svrbenie pokožky alebo iné kožné problémy.

Vyskúšajte: Objavte najnovší wellness trend: Pohár slanej vody denne!

Ako na tvrdú vodu
Depositphotos

Filtre na vodu a zmäkčovače

Univerzálnym riešením je reverzná osmóza účinný filter na vodu, ktorý okrem toho, že vodu zmäkčuje (odstraňuje až do 98% horčíka a vápnika), znižuje jej pH a prispieva k lepšej chuti, odstraňuje tiež zápach a všetky nežiaduce látky, chemické a mechanické nečistoty, v mieste použitia. 

Pomocou filtrov je však možné vodu upravovať už na prívode. Tu je efektívnym zariadením pre riešenie problému s tvrdou vodou zmäkčovač. 

Potrebujete vedieť: Objavte najnovší wellness trend: Pohár slanej vody denne!

Druhy zmäkčovačov vody:

  • Ketexový zmäkčovač vody

Katexový zmäkčovač vody, ktorý pracuje na princípe iónovej výmeny - pri tomto procese sa tvrdosť vody odstráni výmenou iónov vápnika a horčíka za neškodné sodíkové ióny.

  • Fyzikálne (magnetické) zmäkčovače vody

Fyzikálne (magnetické) zmäkčovače vody, ktoré chránia pred vodným kameňom, menia štruktúru minerálov, ale minerálne zloženie upravenej vody zostáva rovnaké (neprebieha tu žiadna chemická reakcia).

  • Dávkovacie zmäkčovače vody

Dávkovacie zmäkčovače vody, ktoré znižujú množstvo vyzrážaného vodného kameňa (do vody sa pridávajú chemikálie, ktoré viažu ióny vápnika a horčíka a zabraňujú ich usadzovaniu), fľaky po odparení vody však ostávajú. Zvyčajne sa nepoužívajú na úpravu pitnej vody.

Zdroj úvodnej fotky: Vadim / Adobestock.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE