Cukor: Chutný spoločník, ale nebezpečný pán. Pozor však aj na skrytý cukor! Kde všade sa ukrýva?

Téma CUKOR je naozaj nevyčerpateľná. Jeho príjem, kalorická hodnota či (ne)želané dôsledky na ľudský organizmus – čo všetko sprevádza cukor v spojitosti s našim telom a prečo si treba všímať, koľko cukru každý deň zjeme? Odborníci na výživu totižto cukor označujú za biely jed.

Jeho nadmerný príjem môže byť príčinou viacerých chorôb. Prioritne ide o nadváhu a obezitu, ktoré trápia milióny ľudí po celom svete. Častým ochorením je taktiež aj cukrovka, no nezabúdajme ani na celulitídu, bolesti hlavy, zubný kaz či problematickú pleť.

Mimoriadne dôležitá je preto správna životospráva a zdravý životný štýl. Zaraďte do svojich jedálničkov vyváženú stravu a do svojich denných harmonogramov pravidelný pohyb – vaše telo sa vám určite odvďačí.

Pozor na skrytý cukor!

Dnes sa cukor skrýva už aj v potravinách, v ktorých by sme ho vôbec nečakali. Ide o takzvaný skrytý cukor, ktorý sa skrýva aj za týmito názvami:

  • sacharóza,
  • dextróza,
  • glukóza,
  • maltóza,
  • sladká srvátka,
  • agávový sirup,
  • fruktóza,
  • laktóza.

Odporúčame: Fermentované potraviny: Práve na jeseň sú pre naše zdravie nepostrádateľné!

Potraviny s vysokým obsahom skrytého cukru

Pri nakupovaní venujte pozornosť tomu, čo je napísané na obale a dôkladne si všetko prečítajte. Nemusí ísť pritom iba o sladké produkty či potraviny, pretože skrytý cukor sa nachádza v aj na prvý pohľad „zdravých" potravinách a produktoch.

O ktoré produkty ide? Skrytý cukor sa v najväčšom množstve objavuje v týchto potravinách:

  • jablková šťava – najlepšie je, ak jablko zjete, obsahuje totiž veľa vlákniny a 18 gramov prírodného cukru,
  • sušené brusnice – majú o 50 % viac cukru ako rovnaké množstvo gumových medvedíkov,
  • paradajková omáčka – má takmer dvojnásobok množstva cukru ako surové paradajky a dokonca až štvornásobok množstva kalórií,
  • červená kapusta z fľaše – obsahuje až 77 g cukru na 0,7 l fľašu,
  • sleďový šalát – 16 g cukru na 200 g porciu,
  • kečup – 130 g cukru na 0,5 l fľašu,
  • smoothie – obsahuje dokonca až 35 g cukru na 250 ml nápoja,
  • ovocný cmar – až 60 g cukru na 500 g téglik,
  • sladké šumivé víno – má v sebe až 22 g cukru, a to iba na malú 2 dcl fľašu,
  • hotové šaláty z chladiaceho pultu v obchodoch – tie obsahujú až 50 g cukru na 400 g balenie,
  • šalátové dresingy – tie obsahujú viac cukru ako majonéza, ale pozor – hoci majonéza neobsahuje cukor, na rozdiel od dresingu obsahuje viac kalórií,
  • kupované konzervované broskyne – jedna porcia obsahuje približne 16 g cukru.

Neprehliadnite: Kašeľ je nepríjemný spoločník. Ako proti nemu bojovať?

Ako efektívne obmedziť príjem cukru?

Aj keď každý z nás určite pozná pocit, kedy máme potrebu rýchlo doplniť cukor, dávajme si pozor na formu jeho príjmu a taktiež aj kalorickú hodnotu. Nadmerný príjem cukru je pre naše telo totiž nebezpečné.

Príjem sacharidov sa ukladá vo forme takzvaného zásobného cukru glykogénu do pečene a svalov. Ak dôjde k „preplneniu“ týchto zásob v pečeni, glykogén sa do krvného obehu uvoľňuje vo forme tukov ako mastných kyselín, a práve tie sa potom ukladajú v ľudskom tele ako rezervné zásoby tuku.

Preto skúste obmedziť cukor v strave týmito jednoduchými každodennými krokmi:

  • servírujte si čaj a kávu bez cukru,
  • vynechajte dosladzovanie jedál,
  • dajte si pozor aj na množstvo medu, 
  • a čo je najdôležitejšie – žiadne limonády a sladené nápoje!

Odporúčame aj: Rehabilitačná lekárka: Ako si uľaviť od bolesti chrbta a krížov?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE