Vodný kameň na sklách? Zbavte sa ho rýchlo a jednoducho

ako odstrániť vodný kameň zo skiel

Sklenené povrchy sú niekedy náročné na čistenie, najmä pokiaľ ide o odstraňovanie vodného kameňa. Tieto usadeniny sa časom nahromadia, čo spôsobí, že sa sklo zakalí, zmení farbu a bude menej priehľadné. Našťastie existuje niekoľko účinných metód ako odstrániť vodný kameň zo skla, ktoré prinavrátia krásu a čistotu vašim oknám, sprchovým zástenám a iným skleneným povrchom.

V tomto príspevku vám ukážeme tri populárne metódy odstraňovania vodného kameňa zo skla, aby bolo vždy žiarivo čisté.

Odporúčame.: Prečo sú nerezové drezy top voľbou do kuchyne?

 

Metóda 1: Octový roztok

Jedným z najobľúbenejších spôsobov odstránenia vodného kameňa je použitie octového roztoku. Tento častokrát pomôže aj na upchatý odtok v kúpeľnipretože ide o veľmi účinný kyslý roztok. Dokáže rozpustiť vodný kameň a iné minerálne usadeniny, nielen na sklenených povrchoch. Táto metóda zahŕňa zmiešanie rovnakých dielov bieleho octu a vody v rozprašovači a aplikáciu roztoku na postihnuté sklo.

Postup:

Krok 1: Zmiešajte rovnaké diely bieleho octu a vody v rozprašovači.

Krok 2: Nastriekajte roztok na postihnuté oblasti skla.

Krok 3: Nechajte pôsobiť niekoľko minút.

Krok 4: Sklo utrite mäkkou handričkou alebo špongiou.

Krok 5: Opláchnite čistou vodou alebo čistiacim prostriedkom na sklo a dôkladne osušte čistou utierkou.

Ak si nie ste istí, či je ocot bezpečný aj pre váš konkrétny sklenený povrch, je najlepšie poradiť sa s odborníkom alebo octový roztok najskôr otestovať na malej ploche.

Vyskúšajte: Snehobiele a svieže vankúše: NAJLEPŠIE triky na zbavenie sa škvŕn!

Metóda 2: Jedlá sóda a citrónová šťava

Ďalšou účinnou metódou na odstránenie vodného kameňa zo skla je použitie zmesi jedlej sódy a citrónovej šťavy. Jedlá sóda je jemne abrazívne činidlo, ktoré vám pomôže odstrániť vodný kameň aj vyriešiť upchatý odpad, zatiaľ čo citrónová šťava je prírodná kyselina, ktorá dokáže tieto usadeniny rozpustiť. Spoločne vytvoria výkonnú čistiacu zmes, vďaka ktorej bude vaše sklo vyzerať ako nové. 

Zmiešajte približne rovnaké diely jedlej sódy a citrónovej šťavy tak, aby sa vytvorila pasta. Tú potom naneste na postihnuté oblasti skla a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Sklo následne utrite mäkkou handričkou alebo špongiou. Na záver opláchnite čistou vodou alebo čistiacim prostriedkom určeným na sklá a osušte suchou utierkou.

Neprehliadnite: Pranie oblečenia: Je naozaj nevyhnutné hneď po jeho kúpe?

 

Metóda 3: Profesionálny produkt na čistenie skla

Ak uprednostňujete profesionálny čistič, na trhu existuje viacero možností. Hľadajte čistiaci prostriedok, ktorý je špeciálne vytvorený na odstránenie minerálnych usadenín a škvŕn. Vždy dôsledne dodržiavajte pokyny výrobcu a pri aplikácii postupujte podľa návodu na obale výrobku. Väčšinu produktov je potrebné nanášať pomocou rozprašovača, špongie alebo handričky. Niektoré z nich sú penové, čo zaistí dlhšiu dobu ich pôsobenia, potrebnú najmä na vertikálnych plochách. 

Profesionálny čistič na vodný kameň nastriekajte na čistený povrch a nechajte pôsobiť maximálne 5 minút. Potom opláchnite alebo zotrite vlhkou utierkou. Aby ste sa uistili, že produkt nepoškodí povrch, je najlepšie otestovať ho na malej ploche. Vždy sa uistite, že ste si vybrali čistiaci prostriedok, ktorý je bezpečný pre váš konkrétny sklenený povrch, aby ste zabránili poškodeniu.


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE