Najlepšie recepty na rebarborový koláč: S jahodami, tvarohom i posýpkou

recepty na rebarborový koláč

Rebarbora – táto jarná krásavica s kyslastou chuťou dokáže rozžiariť každý koláč. Ak sa vám práve objavila v záhradke alebo v košíku na trhu, neváhajte! Máme pre vás výber tých najlepších receptov na rebarborový koláč, ktoré zvládnu aj úplní začiatočníci. Poďte sa inšpirovať!

Čo je rebarbora a čo s ňou?

Rebarbora – kyslastý poklad jari, ktorý si pomaly opäť nachádza cestu do našich kuchýň. Mnohí ju poznajú len z babkiných koláčov, iní ju možno ešte ani nikdy neochutnali. No kto ju raz skúsi, zistí, že rebarborový koláč môže byť skutočná lahôdka.

Rebarbora je zelenina, ktorá sa správa ako ovocie. Z rastliny sa konzumujú len stonky – krásne ružové až červené, niekedy so zeleným nádychom. Listy sú jedovaté, tie vždy vyhoďte!

  • Treba ju šúpať? Záleží na odrode. Ak má hrubú šupku alebo je vláknitá, je lepšie ju ošúpať. Mladšie stonky to však často nepotrebujú.
  • Dá sa vypestovať aj doma? Áno! Je to nenáročná trvalka, ktorá potrebuje len miesto s dostatkom svetla a trošku trpezlivosti. Prvé poriadne úrody prídu až v druhom-treťom roku.
  • Ako ju spracovať? Stačí umyť, prípadne ošúpať a nakrájať. Skvele sa hodí do koláčov, kompótov, džemov alebo ako náplň do buchiet.
  • Dá sa mraziť alebo zavárať? Jasné! Pokrájanú rebarboru môžete mraziť alebo zavárať s cukrom. Vďaka tomu si ju vychutnáte aj mimo sezóny.

Recepty na rebarborový koláč

Rebarborový koláč s jahodami

Kombinácia rebarbory a jahôd je jednoducho neodolateľná – kyslosť rebarbory a sladkosť jahôd vytvárajú harmonickú chuťovú symfóniu.

Budete potrebovať:

  • 300 g rebarbory
  • 200 g jahôd
  • 200 g polohrubej múky
  • 150 g cukru
  • 120 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Rebarboru ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Jahody rozkrájajte na polovice. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte roztopené maslo, potom múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch rozložte rebarboru a jahody. Pečte pri 180 °C približne 35 minút.

rebarborový koláč s jahodami
Depositphotos

Rebarborový koláč s tvarohom

Lahodný a jemný. Tvaroh dodá koláču vláčnosť a sýtosť, ideálny ku káve aj na víkendové raňajky.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 80 g cukru
  • 1 vajce

Na plnku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 300 g rebarbory (na malé kúsky)

Postup: Zmiešajte suroviny na cesto a vypracujte ho rukami. Cesto natlačte do formy a dajte na 10 minút predpiecť pri 180 °C. Medzitým zmiešajte tvaroh, cukor a vajcia. Na predpečené cesto naneste tvarohovú plnku a na ňu rozložte rebarboru. Pečte ešte 35 minút dozlatista.

rebarborový koláč s tvarohom
Depositphotos

Rebarborový koláč s posýpkou

Tento klasický koláč vás vráti do detstva. Chrumkavá posýpka je to, čo robí z obyčajného koláča malý zázrak.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleja
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva

Navrch:

  • 400 g rebarbory
  • 100 g hrubej múky
  • 80 g cukru
  • 60 g masla (na posýpku)

Postup: Vymiešajte cesto a vylejte ho na plech. Navrch poukladajte rebarboru. Z múky, cukru a masla pripravte posýpku (rukami ju rozdrobte). Posypte koláč a pečte pri 180 °C asi 35 minút.

rebarborový koláč s posýpkou
Depositphotos

Jablkovo-rebarborový koláč

Keď sa stretne sladké jablko a kyselkavá rebarbora, vznikne chuť, ktorú si zamilujete.

Potrebujete:

  • 2 väčšie jablká
  • 300 g rebarbory
  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleja
  • 150 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva

Postup: Jablká a rebarboru nakrájajte. Z ostatných surovín vymiešate cesto a nalejte na plech vymastený olejom a posypaný múkou. Ovocie rozložte na vrch. Pečte pri 180 °C asi 40 minút.

Rebarborový koláč s pudingom

Pre milovníkov krémových zákuskov. Puding zjemní chuť a pridá šťavnatosť.

Budete potrebovať:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 vanilkový puding
  • 500 ml mlieka
  • 2 PL cukru
  • 300 g rebarbory

Postup: Uvarte puding z mlieka, cukru a prášku. Lístkové cesto rozvaľkajte a dajte na plech. Navrch natrite puding a pridajte kúsky rebarbory. Pečte pri 200 °C cca 20-25 minút.

Rebarborový koláč so snehom

Ľahučký sneh z bielkov dodá koláču jemnú štruktúru a krásne zakončenie.

Ingrediencie:

  • 300 g rebarbory
  • 200 g hladkej múky
  • 120 g cukru
  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 prášok do pečiva

Na sneh:

  • 2 bielky
  • 100 g práškového cukru

Postup: Vypracujte cesto a upečte základ (asi 25 minút na 180 °C). Medzitým vyšľahajte sneh z bielkov a cukru. Na upečené cesto rozložte rebarboru a natrite sneh. Dopečte ešte cca 10 minút, kým sneh nezačne zlatnúť.

Tipy na top kombinácie a vylepšenia rebarborového koláča

  • Rebarbora + jahody – klasika, ktorá nikdy nesklame.
  • Rebarbora + zázvor – pridaj trošku strúhaného zázvoru pre pikantnejší šmrnc.
  • Rebarbora + pomarančová kôra – osviežujúce a aromatické.
  • Rebarbora + mandle alebo kokos – v posýpke.
  • Rebarbora + škorica/klinčeky – ideálne na jeseň alebo do kompótov.

Skúste sa s rebarborou pohrať – každý koláč môže chutiť inak. A najlepšie na tom je, že aj z jednoduchého receptu môže vzniknúť výnimočný dezert.

Rebarborové koláče majú svoje čaro – sú svieže, nápadité a chutia po jari. Či už s jahodami, tvarohom, posýpkou alebo snehovou čiapkou, určite si nájdete svojho favorita. Tak čo, ktorý skúsite ako prvý?

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE