Rebarbora – táto jarná krásavica s kyslastou chuťou dokáže rozžiariť každý koláč. Ak sa vám práve objavila v záhradke alebo v košíku na trhu, neváhajte! Máme pre vás výber tých najlepších receptov na rebarborový koláč, ktoré zvládnu aj úplní začiatočníci. Poďte sa inšpirovať!
Čo je rebarbora a čo s ňou?
Rebarbora – kyslastý poklad jari, ktorý si pomaly opäť nachádza cestu do našich kuchýň. Mnohí ju poznajú len z babkiných koláčov, iní ju možno ešte ani nikdy neochutnali. No kto ju raz skúsi, zistí, že rebarborový koláč môže byť skutočná lahôdka.
Rebarbora je zelenina, ktorá sa správa ako ovocie. Z rastliny sa konzumujú len stonky – krásne ružové až červené, niekedy so zeleným nádychom. Listy sú jedovaté, tie vždy vyhoďte!
- Treba ju šúpať? Záleží na odrode. Ak má hrubú šupku alebo je vláknitá, je lepšie ju ošúpať. Mladšie stonky to však často nepotrebujú.
- Dá sa vypestovať aj doma? Áno! Je to nenáročná trvalka, ktorá potrebuje len miesto s dostatkom svetla a trošku trpezlivosti. Prvé poriadne úrody prídu až v druhom-treťom roku.
- Ako ju spracovať? Stačí umyť, prípadne ošúpať a nakrájať. Skvele sa hodí do koláčov, kompótov, džemov alebo ako náplň do buchiet.
- Dá sa mraziť alebo zavárať? Jasné! Pokrájanú rebarboru môžete mraziť alebo zavárať s cukrom. Vďaka tomu si ju vychutnáte aj mimo sezóny.
Recepty na rebarborový koláč
Rebarborový koláč s jahodami
Kombinácia rebarbory a jahôd je jednoducho neodolateľná – kyslosť rebarbory a sladkosť jahôd vytvárajú harmonickú chuťovú symfóniu.
Budete potrebovať:
- 300 g rebarbory
- 200 g jahôd
- 200 g polohrubej múky
- 150 g cukru
- 120 g masla
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Postup: Rebarboru ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Jahody rozkrájajte na polovice. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte roztopené maslo, potom múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch rozložte rebarboru a jahody. Pečte pri 180 °C približne 35 minút.
DepositphotosRebarborový koláč s tvarohom
Lahodný a jemný. Tvaroh dodá koláču vláčnosť a sýtosť, ideálny ku káve aj na víkendové raňajky.
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 80 g cukru
- 1 vajce
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 300 g rebarbory (na malé kúsky)
Postup: Zmiešajte suroviny na cesto a vypracujte ho rukami. Cesto natlačte do formy a dajte na 10 minút predpiecť pri 180 °C. Medzitým zmiešajte tvaroh, cukor a vajcia. Na predpečené cesto naneste tvarohovú plnku a na ňu rozložte rebarboru. Pečte ešte 35 minút dozlatista.
DepositphotosRebarborový koláč s posýpkou
Tento klasický koláč vás vráti do detstva. Chrumkavá posýpka je to, čo robí z obyčajného koláča malý zázrak.
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 100 g cukru
- 100 ml oleja
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
Navrch:
- 400 g rebarbory
- 100 g hrubej múky
- 80 g cukru
- 60 g masla (na posýpku)
Postup: Vymiešajte cesto a vylejte ho na plech. Navrch poukladajte rebarboru. Z múky, cukru a masla pripravte posýpku (rukami ju rozdrobte). Posypte koláč a pečte pri 180 °C asi 35 minút.
DepositphotosJablkovo-rebarborový koláč
Keď sa stretne sladké jablko a kyselkavá rebarbora, vznikne chuť, ktorú si zamilujete.
Potrebujete:
- 2 väčšie jablká
- 300 g rebarbory
- 200 g polohrubej múky
- 100 g cukru
- 100 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
Postup: Jablká a rebarboru nakrájajte. Z ostatných surovín vymiešate cesto a nalejte na plech vymastený olejom a posypaný múkou. Ovocie rozložte na vrch. Pečte pri 180 °C asi 40 minút.
Rebarborový koláč s pudingom
Pre milovníkov krémových zákuskov. Puding zjemní chuť a pridá šťavnatosť.
Budete potrebovať:
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 vanilkový puding
- 500 ml mlieka
- 2 PL cukru
- 300 g rebarbory
Postup: Uvarte puding z mlieka, cukru a prášku. Lístkové cesto rozvaľkajte a dajte na plech. Navrch natrite puding a pridajte kúsky rebarbory. Pečte pri 200 °C cca 20-25 minút.
Rebarborový koláč so snehom
Ľahučký sneh z bielkov dodá koláču jemnú štruktúru a krásne zakončenie.
Ingrediencie:
- 300 g rebarbory
- 200 g hladkej múky
- 120 g cukru
- 100 g masla
- 2 žĺtky
- 1 prášok do pečiva
Na sneh:
- 2 bielky
- 100 g práškového cukru
Postup: Vypracujte cesto a upečte základ (asi 25 minút na 180 °C). Medzitým vyšľahajte sneh z bielkov a cukru. Na upečené cesto rozložte rebarboru a natrite sneh. Dopečte ešte cca 10 minút, kým sneh nezačne zlatnúť.
Tipy na top kombinácie a vylepšenia rebarborového koláča
- Rebarbora + jahody – klasika, ktorá nikdy nesklame.
- Rebarbora + zázvor – pridaj trošku strúhaného zázvoru pre pikantnejší šmrnc.
- Rebarbora + pomarančová kôra – osviežujúce a aromatické.
- Rebarbora + mandle alebo kokos – v posýpke.
- Rebarbora + škorica/klinčeky – ideálne na jeseň alebo do kompótov.
Skúste sa s rebarborou pohrať – každý koláč môže chutiť inak. A najlepšie na tom je, že aj z jednoduchého receptu môže vzniknúť výnimočný dezert.
Rebarborové koláče majú svoje čaro – sú svieže, nápadité a chutia po jari. Či už s jahodami, tvarohom, posýpkou alebo snehovou čiapkou, určite si nájdete svojho favorita. Tak čo, ktorý skúsite ako prvý?
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos