Najlepšia mrkvová torta: Vláčna, šťavnatá a neodolateľná!

Recept na mrkvovú tortu

Ak patríte medzi fanúšikov dezertov, ktoré nie sú presladené, ale zato maximálne vláčne, šťavnaté a plné dokonale vyvážených chutí, ste na správnom mieste. Teda pri správnom recepte. Mrkvová torta, ktorá je veľkonočnou klasikou, je presne takým dezertom - jemne sladký, voňavý po škorici, s chrumkavými pekanovými orechmi a luxusným krémom z bielej čokolády. Jednoducho sen na tanieri aj v ústach!

Poďme si ukázať, ako ho pripraviť krok za krokom, pretože sme si istí, že ho budete chcieť vyskúšať. Takže predhrejte rúru, nasaďte si zásteru a poďme na to!

Recept na mrkvovú tortu

Ingrediencie na korpus:

  • 4 vajíčka
  • 250 g repkového oleja
  • 70 g mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 220 g trstinového cukru
  • 2 čl kypriaceho prášku
  • ½ čl jedlej sódy
  • 250 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 100 g pekanových orechov
  • 1/3 čl mletého zázvoru
  • 1 a ½ čl mletej škorice
  • 1/3 čl muškátového orieška
  • 1/3 čl mletého klinčeka
  • 1/3 čl mletej vanilky
  • Kôra z pomaranča
  • Šťava z pomaranča
  • 3 pl rumu
  • Štipka soli

Ingrediencie na krém:

  • 80 g zmäknutého masla
  • 500 g smotanového syra
  • 120 g bielej čokolády
  • 1 pl práškového cukru

Postup:

  • Najskôr si predhrejte rúru na 160 °C. Dve formy s priemerom 18 cm vymažte olejom a jemne vysypte múkou alebo použite papier na pečenie.
  • Do veľkej misy dajte olej, trstinový cukor, vajíčka a mlieko. Vezmite metličku alebo mixér a poriadne prešľahajte, kým nezískate hladkú, nadýchanú zmes. Toto je základ dokonalej šťavnatej štruktúry.
  • V druhej mise zmiešajte hladkú múku, kypriaci prášok, sódu, soľ a všetky aromatické koreniny - škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky a vanilku. Kto miluje intenzívnejšiu chuť škorice, pokojne si môže pridať extra pol lyžičky. Mrkvový koláč to zvládne.
  • Teraz postupne pridávajte suché ingrediencie do mokrej zmesi a jemne miešajte, aby sa všetko krásne spojilo. Pozor, nemiešajte príliš dlho. Na záver pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájané pekanové orechy a pomarančovú kôru. Zamiešajte len tak, aby sa ingrediencie rovnomerne rozložili.
  • Hotové cesto nalejte do pripravených foriem a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 40-45 minút. Otestujte špajdľou - ak po zapichnutí do stredu torty vyjde suchá, korpus je hotový. Ak nie, nechajte ho piecť ešte pár minút.
  • Po upečení nechajte tortové pláty 10 minút vychladnúť vo forme, potom ich vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  • Tajomstvo ultra šťavnatého mrkvového koláča? Pomarančová šťava zmiešaná s rumom. Každý korpus jemne potrite touto zmesou z oboch strán aj po obvode. Chute sa krásne prepoja a torta bude ešte aromatickejšia.
  • Teraz sa dostávame k tej najlepšej časti - krém z bielej čokolády. Bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Stačí ju nalámať do misky, položiť nad hrniec s mierne vriacou vodou a pomaly miešať, kým sa nerozpustí.
  • Medzitým si v mise vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom do nadýchanej peny. Potom pridajte smotanový syr a opatrne vmiešajte rozpustenú bielu čokoládu. Výsledkom by mal byť krém, ktorý je jemný, hladký a úplne neodolateľný.
  • Na prvý korpus natrite bohatú vrstvu krému a položte naň druhý korpus. Zvyškom krému potrite celú tortu, vrch aj boky. Ak chcete tortu ozdobiť, skvelo sa hodia čokoládové vajíčka, pekanové orechy alebo sušené kvety.
  • Nechajte tortu odležať aspoň hodinu v chladničke, aby sa chute krásne prepojili. A potom? Už len nakrájať, spraviť si dobrú kávu a vychutnávať.

Ste pripravení upiecť si najlepšiu mrkvovú tortu? Tento dezert nie je len o sladkom pokušení, ale o perfektne vyvážených chutiach, vláčnosti a jemnej krémovej textúre, ktorá vás dostane už po prvom súste. Či už ho pripravíte na Veľkú noc, ktorá sa pomaly blíži, rodinnú oslavu, alebo len tak pre radosť, jedno je isté - z taniera zmizne rýchlejšie, než stihnete zakričať „mrkvová torta je hotová“.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @lzickacukru

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE