Hrnčeková bábovka patrí medzi najobľúbenejšie dezerty, ktoré zvládne pripraviť aj začiatočník. Zabudnite na váženie ingrediencií – stačí vám obyčajný hrnček a pár základných surovín. Tento tradičný koláč si môžete prispôsobiť podľa chuti, a preto sme pre vás pripravili recepty na tri rôzne varianty: klasickú bábovku, jej zdravšiu alternatívu a verziu bábovky vhodnú aj pre ľudí s intoleranciou.
Bábovka, ako ju milujeme
Bábovka je jedným z tých koláčov, ktoré mnohým pripomínajú detstvo. Vonia po domove, starých dobrých časoch a nedeľných popoludniach u starej mamy. V strednej Európe sa pečie už stáročia, pričom recepty sa líšia v závislosti od regiónu.
Niekde do nej pridávajú orechy, inde hrozienka, vo Francúzsku sa pečie elegantný kuglof a v Taliansku zas obdobná ciambella. Dnes si však pripravíme jej jednoduchšiu, ale rovnako chutnú hrnčekovú verziu, ktorá nevyžaduje váhu ani zložité postupy.
TOP recepty na hrnčekovú bábovku
1. Klasická hrnčeková bábovka
Toto je základný recept na bábovku, ktorý si môžete prispôsobiť podľa seba – pridať do cesta kakao, oriešky či kúsky čokolády.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 3 vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vymastíme a vysypeme múkou.
- V miske zmiešame vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- Pridáme olej a mlieko, premiešame.
- Postupne prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou.
- Cesto vylejeme do formy a pečieme približne 40 – 45 minút.
2. Zdravšia verzia: Špaldová bábovka s medom
Ak si chcete dopriať sladkosť s menším množstvom rafinovaného cukru a zdravšími ingredienciami, vyskúšajte tento variant.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- ½ hrnčeka medu
- 1 hrnček kefíru alebo acidka
- ½ hrnčeka kokosového oleja
- 2 vajcia
- 1 lyžička škorice
- 1 balíček prášku do pečiva
- hrsť vlašských orechov alebo sušeného ovocia
Postup:
- Zmiešame vajcia s medom, pridáme kokosový olej a kefír.
- Prisypeme múku, prášok do pečiva a škoricu, vymiešame cesto.
- Nakoniec vmiešame nasekané orechy alebo sušené ovocie.
- Pečieme pri 175 °C 40 minút.
3. Bábovka pre ľudí s intoleranciami (bez lepku a laktózy)
Táto verzia je vhodná pre celiatikov a ľudí s neznášanlivosťou laktózy.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky bezlepkovej múky (napr. ryžová alebo mandľová)
- 1 hrnček rastlinného mlieka (mandľové, sójové)
- ½ hrnčeka kokosového cukru
- ½ hrnčeka olivového oleja
- 3 vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva bez lepku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Vajcia s cukrom vyšľaháme, pridáme olej a rastlinné mlieko.
- Postupne zamiešame bezlepkovú múku s práškom do pečiva.
- Pečieme pri 180 °C približne 40 minút.
Prečo je hrnčeková bábovka taká obľúbená?
Jednoduché recepty majú vždy úspech. Hrnčeková bábovka je ideálnym riešením, keď nemáme čas vážiť suroviny. Stačí jeden hrnček, ktorý sa postará o správne pomery ingrediencií. Tento typ receptu je skvelý aj na pečenie s deťmi, pretože ich môžeme zapojiť do prípravy bez obáv, že popletú gramáže. Možno vás vaše dieťa jedného dňa prekvapí a naservíruje vám túto maškrtu k popoludňajšej káve.
Tipy na vylepšenie hrnčekovej bábovky
- Pridajte nastrúhané jablko alebo roztlačený banán – bábovka bude šťavnatejšia.
- Použite dve cestá – oddeľte polovicu cesta a pridajte kakao, získate dvojfarebnú bábovku.
- Zalievajte ju po upečení – trocha kávy alebo rumu ju krásne navlhčí.
- Posypte ju orechmi alebo čokoládou – vizuálne aj chuťovo ju to povýši.
Polevy a posýpky na dokonalú hrnčekovú bábovku
Ak chcete svoju bábovku posunúť na vyššiu úroveň, môžete ju ozdobiť jednoduchou polevou alebo posýpkou.
Čokoládová poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička kokosového oleja
Postup: Čokoládu roztopte spolu so smotanou a olejom vo vodnom kúpeli a polejte ňou bábovku.
Citrónová glazúra:
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica vody
Postup: Všetky ingrediencie zmiešajte do hladkej polevy a prelejte ňou vychladnutú bábovku.
Orechová posýpka:
- ½ hrnčeka posekaných vlašských orechov
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica masla
Postup: Na panvici roztopte maslo, pridajte orechy a cukor a chvíľu opražte. Posypte ňou bábovku tesne pred podávaním.
Ako skladovať bábovku, aby zostala čerstvá
Správne skladovanie zabezpečí, že bábovka vydrží mäkká a chutná aj niekoľko dní.
- V uzavretej nádobe – najlepšie v plastovej alebo sklenenej dóze, aby nevyschla.
- V utierke – ak nemáte nádobu, bábovku zabaľte do čistej bavlnenej utierky, aby zostala vláčna.
- V chladničke? Nie vždy! – chlad môže bábovku vysušiť. Ak obsahuje mliečne alebo krémové polevy, skladujte ju v chladničke, inak ju nechajte pri izbovej teplote.
- Možnosť zamrazenia – nakrájajte bábovku na plátky, zabaľte do potravinovej fólie a zamrazte. Pri rozmrazovaní ju stačí nechať pri izbovej teplote.
Bábovka patrí medzi najtradičnejšie domáce koláče, no nie vždy máme chuť vážiť ingrediencie s presnosťou na gramy. Práve preto je hrnčeková bábovka ideálnou voľbou – rýchla, nenáročná a vždy sa podarí. Stačí použiť obyčajný hrnček a môžete sa pustiť do pečenia! O pár minút máte upečený dokonalý koláč, ktorý rozvonia celý dom. Tak ktorú verziu vyskúšate ako prvú?
Zdroj úvodnej fotky: Freepik