Chrípka: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?

chrípka

Chrípka patrí medzi najčastejšie sezónne ochorenia. Každý rok postihuje milióny ľudí na celom svete. Hoci ju niekedy podceňujeme a zamieňame si ju s obyčajným prechladnutím, chrípka nám môže spôsobiť veľa problémov. Viete, ako ju rozpoznať, čo robiť, keď ochoriete, a ako sa proti nej účinne brániť?

Odporúčame: Najlepšie jesenné turistické destinácie na Slovensku – tipy na obľúbené trasy

Čo je to chrípka?

Chrípka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie dýchacích ciest, ktoré spôsobuje vírus chrípky (influenza). Každý rok prichádzajú nové vlny chrípkových ochorení, pretože vírus chrípky má schopnosť mutovať a meniť sa. To je dôvod, prečo chrípku môžeme dostať opakovane a prečo vedci každý rok upravujú aj vakcínu proti nej.

Chrípka sa šíri najmä vzdušnou cestou – kvapôčkovou infekciou, čo znamená, že sa môžete nakaziť od niekoho, kto si pri vás kýchne alebo zakašle. Môže sa šíriť aj dotykom, ak chytíte kontaminovaný povrch a následne si prenesiete vírus na sliznice nosa, úst alebo očí.

Príznaky chrípky

Chrípka sa prejavuje podobne ako bežné prechladnutie, no jej príznaky sú často omnoho intenzívnejšie. Medzi typické príznaky patrí:

  • vysoká horúčka – často nad 38 °C,
  • bolesti svalov a kĺbov,
  • bolesti hlavy,
  • silná únava a slabosť,
  •  uchý kašeľ,
  • bolesť hrdla,
  • zimnica.

Na rozdiel od prechladnutia, ktoré prichádza postupne, chrípka vás často zasiahne náhle a rýchlo sa rozvíja.

Chrípka vs prechladnutie: Ako ich rozlíšiť?

Ľudia si často pletú chrípku s bežným prechladnutím, keďže oba stavy majú podobné príznaky. Existuje však niekoľko dôležitých rozdielov:

Priebeh ochorenia: Chrípka má rýchlejší a intenzívnejší nástup. Prechladnutie sa väčšinou vyvíja postupne a príznaky sú miernejšie.

Horúčka: Pri prechladnutí sa zvyčajne horúčka neobjaví alebo je veľmi mierna. Chrípka je spojená s vysokou horúčkou.

Únava: Chrípka vás môže doslova vyradiť z bežného života na niekoľko dní až týždňov, kým pri prechladnutí sa môžete cítiť iba mierne vyčerpaní.

Odporúčame: Vodný kameň na sklách? Zbavte sa ho rýchlo a jednoducho

ochorenie
Depositphotos

Prevencia chrípky

Najlepšou ochranou proti chrípke je očkovanie, ktoré sa odporúča najmä starším ľuďom, deťom, tehotným ženám a ľuďom so zníženou imunitou alebo chronickými ochoreniami. Vakcína je každý rok aktualizovaná na základe toho, ktoré kmene vírusu sa v danom období očakávajú.

Okrem očkovania môžete znížiť riziko nakazenia aj dodržiavaním nasledujúcich zásad:

  • Chrípka sa ľahko šíri dotykom, preto je dôležité si pravidelne umývať ruky.
  • Ak je vo vašom okolí niekto chorý, snažte sa minimalizovať kontakt.
  • Ak ste sami chorí, zakrývajte si ústa a nos, aby ste znížili riziko šírenia vírusu.
  • Pravidelne vetrané miestnosti majú nižšiu koncentráciu vírusov vo vzduchu.

Liečba chrípky

Väčšina ľudí sa z chrípky vylieči doma bez nutnosti hospitalizácie. Chrípka je vyčerpávajúca, preto je dôležité dať telu čas na regeneráciu. Ak vás trápi vysoká horúčka, pozor na dehydratáciu. Počas dňa pite veľa vody, čaju či polievok. Na zmiernenie horúčky a bolestí sa môžu použiť bežné lieky ako paracetamol alebo ibuprofén. Samozrejme, ak ste chorí, zostaňte doma a vyhnite sa kontaktu s inými ľuďmi, aby ste zabránili šíreniu vírusu.

A môžu nastať aj komplikácie

Hoci väčšina ľudí prekoná chrípku bez vážnych následkov, môže spôsobiť aj komplikácie. Najčastejšie je to zápal pľúc, zápal prínosových dutín alebo zápal stredného ucha. Riziko komplikácií je najvyššie u starších ľudí, malých detí a tých, ktorí majú oslabenú imunitu alebo trpia chronickými ochoreniami, ako sú cukrovka, astma alebo srdcové ochorenia.

Odporúčame: Najlepšie recepty s kuracími stehnami – na kapuste, v marináde aj medovo-sezamové

Odhaľte nepriateľa včas

Mnoho ľudí chrípku podceňuje a berie ju len ako „silnejšiu nádchu". Pravda však je, že chrípka môže byť nebezpečná a jej dôsledky môžu byť vážne, najmä pre ohrozené skupiny. Preto je dôležité nebrať ju na ľahkú váhu, chrániť sa preventívnymi opatreniami a v prípade, že ochoriete, treba dodržiavať odporúčania lekára. A čo je hlavné? S nosom, ako má sob Rudolf, do spoločnosti nechoďte, ale radšej pekne ležte doma. Bez výčitiek!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE