Najlepšie jesenné turistické destinácie na Slovensku – tipy na obľúbené trasy

turistické destinácie na Slovensku

Jeseň je ideálnym obdobím na turistiku. Počas chôdze či náročnejších výstupov sa príliš nespotíte, lesy sa menia na pestrú paletu farieb, vzduch je svieži a turistické chodníky sú takmer prázdne. Ak hľadáte dokonalé miesta na jesenné túry, inšpirujte sa našimi tipmi. Tieto destinácie sú na jeseň ešte kúzelnejšie.

Odporúčame: Najlepšie recepty s kuracími stehnami – na kapuste, v marináde aj medovo-sezamové

Slovenský raj

Slovenský raj je jednou z najkrajších oblastí Slovenska a jeseň tu vytvára čarovnú atmosféru. Tento národný park je známy svojimi roklinami, kaňonmi a vodopádmi. Tiesňavy ako Suchá Belá, Prielom Hornádu či Veľký Sokol ponúkajú adrenalínové prechody cez rebríky a lávky, ktoré vám umožnia obdivovať krásy prírody zblízka. Jesenné farby v kombinácii s čistými potokmi a strmými útesmi vytvárajú neopakovateľné scenérie. Nezabudnite si fotoaparát, ale ani pevné turistické topánky, keďže rokliny môžu byť po daždi šmyyyykľavééééé.

Odporúčané trasy: Suchá Belá (stredne náročná), Prielom Hornádu (stredne náročná) alebo Kláštorisko s jeho historickými ruinami.

Malá Fatra

Malá Fatra je obľúbenou destináciou turistov počas celého roka, ale práve jeseň dodáva tejto oblasti jedinečný šarm. Vrchol Veľký Rozsutec, ktorý je považovaný za jeden z najkrajších vrcholov Slovenska, ponúka fascinujúci výhľad na farebné lesy a horské štíty. Jánošíkove diery sú ďalšou atraktívnou lokalitou, kde prechádzate cez sústavu roklín a vodopádov. Ak chcete zažiť pokojnejšie túry, zvoľte menej frekventované chodníky vedúce na Chleb alebo Stoh.

Odporúčané trasy: Výstup na Veľký Rozsutec (náročná trasa) alebo túra Jánošíkovými dierami (stredne náročná).

Odporúčame: Bolesť hrdla na jeseň i v zime potrápi malých aj veľkých: Ako si s ňou poradiť?

Vysoké Tatry
Depositphotos

Vysoké Tatry

Jesenná turistika vo Vysokých Tatrách ponúka neopakovateľnú kombináciu horských panorám a farebnej krajiny. Štrbské pleso či Popradské pleso patria medzi obľúbené trasy, kde môžete obdivovať krásu horských jazier. Vyššie položené chodníky, ako výstupy na Rysy alebo Kriváň, sú výzvou pre skúsených turistov, no výhľady, ktoré sa vám naskytnú, stoja za to. Jesenné počasie v Tatrách je nepredvídateľné, preto sa vždy uistite, že máte so sebou teplé oblečenie a nepremokavý výstroj. 

Odporúčané trasy: Štrbské pleso – Popradské pleso (ľahká trasa) alebo výstup na Rysy (náročná trasa).

Pieniny a splav Dunajca

Ak hľadáte menej náročnú turistiku a pohodovú atmosféru, Pieniny sú ideálnou destináciou. Hory Pienin ponúkajú množstvo turistických trás s nádhernými výhľadmi na okolitú krajinu, no najväčšou atrakciou je aj tak splav rieky Dunajec na tradičných plťkách. Jeseň pridáva tejto aktivite body navyše, pretože brehy rieky sú sfarbené dozlatista a červena a pozorovať to je zážitok.

Odporúčané trasy: Výstup na vrch Tri koruny alebo túra na Sokolicu, z ktorej máte nádherný výhľad na Dunajec. Môžete navštíviť aj Červený Kláštor.

Banská Štiavnica a Štiavnické vrchy

Banská Štiavnica je krásne historické mesto, obklopené malebnými Štiavnickými vrchmi, ktoré na jeseň menia svoje farby. Okrem prehliadky mesta a jeho historických pamiatok si môžete vychutnať nenáročné túry v okolí, napríklad k tajchom – umelým jazerám, ktoré kedysi slúžili banskému priemyslu. Trasa na Sitno, najvyšší vrch Štiavnických vrchov, ponúka nádherný výhľad na okolitú krajinu.

Odporúčané trasy: Výstup na Sitno (stredne náročná trasa) alebo prechádzka k jazerám. Spojte turistiku s návštevou historického centra Banskej Štiavnice, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO.

Nízke Tatry

Nízke Tatry sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú dlhšie horské túry. Chopok a Ďumbier sú najznámejšie vrcholy, ktoré ponúkajú úchvatné výhľady na jesennú krajinu. Jesenná turistika v Nízkych Tatrách je o niečo pokojnejšia než vo Vysokých Tatrách, no rovnako malebná. Túry okolo Demänovskej Doliny a Jasnej vás prevedú popri krasových útvaroch, jaskyniach a vodopádoch. Jesenné dni sú kratšie, preto si naplánujte túru tak, aby ste sa vrátili ešte pred zotmením. 

Odporúčané trasy: Výstup na Ďumbier (náročná trasa) alebo prechádzka k Demänovskej jaskyni slobody (ľahká trasa).

Slovenský kras

Slovenský kras je mimoriadne krásna oblasť Slovenska, ktorá ponúka zaujímavé krasové útvary, jaskyne a tiesňavy. Jesenné prechádzky po Zádielskej doline alebo okolo Gombaseckej jaskyne vás ohromia. V tejto oblasti nájdete aj početné krasové planiny, ktoré sú ideálne na pokojné túry a relaxáciu v prírode.

Odporúčané trasy: Prechádzka Zádielskou dolinou (stredne náročná) alebo návšteva Silickej planiny. Spojte turistiku s objavovaním jaskýň v tejto oblasti, napríklad Gombaseckej alebo Domice, ktoré patria k svetovým unikátom.

Odporúčame: Vodný kameň na sklách? Zbavte sa ho rýchlo a jednoducho

Poloniny

Poloniny, nachádzajúce sa na východe Slovenska, sú známe svojou nedotknutou prírodou a pokojnou atmosférou. Táto oblasť je súčasťou Národného parku Poloniny a ponúka menej frekventované chodníky a nádherné výhľady na okolité karpatské hory. Jesenná turistika v Poloninách je ideálna pre tých, ktorí hľadajú ticho a relax ďaleko od ruchu mesta. Poloniny sú tiež známe svojou tmavou oblohou, ideálnou na pozorovanie hviezd – skvelý zážitok po turistike.

Odporúčané trasy: Výstup na Kremenec, najvýchodnejší bod Slovenska, kde sa stretávajú hranice Slovenska, Poľska a Ukrajiny (stredne náročná trasa).

Jeseň plná zážitkov

Kto povedal, že jeseň je nudná? Slovensko ponúka množstvo nádherných turistických destinácií, ktoré na jeseň rozkvitnú do farieb a ponúkajú nezabudnuteľné zážitky. Bez ohľadu na to, či chcete zdolať náročné horské výstupy, alebo si užiť pokojnú prechádzku prírodou, určite si nájdete destináciu, v ktorej si naplno vychutnáte krásy jesene. Jesenná turistika vám umožní nielen pokochať sa slovenskou prírodou, ale aj oddýchnuť si a načerpať energiu pred príchodom zimy. Lastovičky na jeseň odlietajú do teplých krajín a Slováci sa vydávajú na turistiku. Pršiplášte zbalené?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE