TOP slané recepty z lístkového cesta – pizza slimáky, plnené taštičky i slaný závin

Slané recepty z lístkového cesta

Lístkové cesto je jednou z najuniverzálnejších surovín v kuchyni. Aj vy oceňujete možnosť kombinovať ho s rozličnými náplňami? V tom prípade vás poteší TOP 5 slaných receptov z lístkového cesta. Ak nemáte radi polotovary, ako bonus pridávame aj recept na domáce lístkové cesto.

Čo je na lístkovom ceste také výnimočné?

Lístkové cesto vzniká vrstvením tuku a cesta, čo pri pečení vytvára jemnú a nadýchanú štruktúru. Je ideálne na prípravu slaných aj sladkých receptov, preto by nemalo chýbať v žiadnej kuchyni.

Výhody lístkového cesta:

  1. Rýchlosť a jednoduchosť: Hotové lístkové cesto z obchodu šetrí čas a dá sa rýchlo použiť.
  2. Univerzálnosť: Slané chuťovky, sladké koláče či dokonca hlavné jedlá – všetko zvládnete s jedným cestom.
  3. Lahodná textúra: Kombinácia chrumkavého povrchu a jemného vnútra je neodolateľná.

Recept na domáce lístkové cesto

Ak chcete vyskúšať autentickú chuť lístkového cesta, domáca verzia stojí za to. Hoci je príprava časovo náročnejšia, výsledok vás odmení výnimočnou chuťou a kvalitou.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g masla (studeného)
  • 125 ml studenej vody
  • štipka soli 

Postup:

  1. Zmiešajte múku a soľ, pridajte studenú vodu a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút odpočívať v chladničke.
  2. Cesto vyvaľkajte na plát, potrite ho maslom a zložte cesto ako obálku.
  3. Cesto rozvaľkajte a zložte ho na tretiny. Opakujte 4-6 krát, pričom cesto nechajte vždy medzi skladaním aspoň 15 minút odpočívať v chladničke.
  4. Po poslednom preložení je cesto pripravené na použitie.

5 slaných receptov z lístkového cesta

1. Taštičky plnené kuracím mäsom a kelom

Tieto taštičky si môžete pripraviť kedykoľvek, keď dostanete chuť na rýchle hlavné jedlo. Jemné mäso v chrumkavej, no mäkkej taštičke v kombinácii s kelom chutí aj deťom.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 300 g kuracieho mäsa (prsia alebo vykostené stehná)
  • 6-8 čerstvých kelových listov
  • 1 vajce na potretie
  • soľ, korenie a bylinky podľa chuti 

Postup:

  1. Kuracie mäso nakrájajte na tenké plátky, osoľte, okoreňte a opečte na panvici dozlatista.
  2. Kelové listy sparte horúcou vodou, aby zmäkli, a osušte ich.
  3. Lístkové cesto nakrájajte na väčšie štvorce. Na každý štvorec položte jeden kelový list a plátok opečeného kuracieho mäsa.
  4. Zložte okraje cesta tak, aby vznikla taštička.
  5. Taštičky potrite rozšľahaným vajcom, posypte sezamom a pečte pri 200 °C asi 15-18 minút, kým nebudú zlatisté.

slimáky z lístkového cesta
Freepik

2. Pizzové slimáky

Obľúbená pochúťka inšpirovaná chuťou pizze.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 150 g paradajkovej omáčky
  • 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 100 g šunky alebo salámy
  • 1 vajce na potretie
  • oregano a bazalka na dochutenie

Postup:

  1. Lístkové cesto rozvaľkajte a potrite paradajkovou omáčkou.
  2. Posypte syrom, pridajte šunku alebo salámu a dochuťte oreganom a bazalkou. Ak chcete, pridajte i ďalšie obľúbené suroviny.
  3. Zrolujte do valca a nakrájajte na kolieska.
  4. Slimáky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vajcom a pečte 12-15 minút pri 200 °C.

3. Špenátové taštičky

Jednoduché a zdravé plnené taštičky, ktoré potešia každého hosťa.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 100 g krémového syra (napr. ricotty)
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti 

Postup:

  1. Na panvici smažte špenát s cesnakom, kým nezmäkne, a zmiešajte ho s ricottou. Dochuťte soľou a korením.
  2. Lístkové cesto nakrájajte na štvorce, do stredu dajte lyžicu špenátovej zmesi.
  3. Spojte okraje a vytvorte taštičky. Môžete potrieť vajíčkom. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 200 °C asi 15 minút.

zeleninový závin
Freepik

4. Zeleninový závin

Chrumkavý závin plný čerstvej zeleniny.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 100 g strúhaného syra
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Zeleninu nakrájajte na malé kúsky a osmažte na panvici.
  2. Lístkové cesto rozvaľkajte, na stred dajte zeleninovú zmes a posypte syrom.
  3. Zložte cesto do závinu, potrite vajcom a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 200 °C asi 20 minút.

5. Slané košíčky s bryndzou

Tradičná chuť v modernej podobe. 

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 150 g bryndze
  • 100 g kyslej smotany
  • nasekaná pažítka
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Lístkové cesto nakrájajte na štvorce a vložte ich do formy na muffiny.
  2. Zmiešajte bryndzu, smotanu a pažítku. Dochuťte soľou a korením.
  3. Zmesou naplňte košíčky a pečte pri 190 °C asi 15 minút.

Tieto slané recepty vás zachránia, keď potrebujete rýchlu pochúťku alebo zaujímavé predjedlo pre hostí. Možno si časom vytvoríte vlastné recepty, ktoré budú vaším tajným tromfom.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE