Lístkové cesto patrí medzi najuniverzálnejšie ingrediencie v kuchyni. Vďaka jeho jemnej, vrstvenej štruktúre je ideálne na prípravu rýchlych sladkých aj slaných pokrmov. Inšpirujte sa našimi receptami na sladké koláčiky z lístkového cesta, zaručene si pochutíte počas slávnostných okamihov i bežných dní.
Jablkové taštičky so škoricou
Jednoduché jablkové taštičky z lístkového cesta naplnia očarujúcou vôňou celú domácnosť. Na ich prípravu budete potrebovať:
- lístkové cesto,
- jablká,
- škoricu,
- cukor,
- vajíčko na potretie.
Jablká nakrájajte na drobné kocky, zmiešajte ich podľa chuti so škoricou a cukrom. Lístkové cesto rozvaľkajte a nakrájajte na štvorce. Do stredu každého štvorca dajte plnku, cesto preložte a okraje dobre pritlačte. Potrite vajíčkom a pečte, kým taštičky nie sú zlatisté.
DepositphotosVanilkové slimáky s polevou
Tieto sladké slimáky s vanilkovou náplňou sú ideálne na raňajky alebo k popoludňajšej šálke čaju. Suroviny sú nasledovné:
- lístkové cesto,
- vanilkový puding,
- vajce,
- práškový cukor (150 g),
- tekutina na polevu (voda, citrónová šťava alebo mlieko – 2 až 3 PL).
Lístkové cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika a natrite ho vanilkovým pudingom. Zrolujte cesto do rolády a nakrájajte ho na plátky. Slimáky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a pečte dozlatista. Po vychladnutí ich polejte sladkou cukrovou polevou.
Cukrovú polevu pripravíte zmiešaním práškového cukru s trochou tekutiny. Potrebujete približne
150 g práškového cukru a 2-3 lyžice tekutiny podľa preferencie. Môžete použiť:
- vodu, ak chcete neutrálnu chuť,
- citrónovú šťavu, ktorá pridá jemne kyslý nádych,
- mlieko, ak chcete jemnejšiu a krémovejšiu polevu.
Cukor preosejte a tekutinu k nemu pridávajte postupne, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Ak poleva vyzerá príliš riedko, pridajte viac cukru. Ak je hustá, zrieďte ju ďalšou lyžicou tekutiny. Polevu môžete ihneď naniesť na upečené koláčiky, pretože rýchlo tuhne.
Ovocné košíčky
Ovocné košíčky sú rýchly a elegantný dezert, ktorý môžete pripraviť s akýmkoľvek čerstvým ovocím. Potrebovať budete:
- lístkové cesto,
- smotanový syr alebo mascarpone,
- cukor,
- vanilku,
- ovocie (maliny, čučoriedky, broskyne alebo iné podľa chuti).
Lístkové cesto nakrájajte na štvorce a vložte ich do muffinovej formy tak, aby vznikli košíčky. Naplňte ich smotanovým syrom alebo mascarpone zmiešaným s cukrom a vanilkou. Navrch pridajte ovocie, napríklad maliny, čučoriedky alebo broskyne. Pečte, kým cesto nie je zlatohnedé.
DepositphotosVrkôčiky s orieškovým krémom
Milovníkov čokoládových pochúťok potešíme týmto receptom. Pripravte si:
- lístkové cesto,
- čokoládovo-orieškovú nátierku,
- práškový cukor (na posypanie) alebo čokoládovú polevu.
Lístkové cesto rozvaľkajte a potrite ho svojou obľúbenou čokoládovo-orieškovou nátierkou. Cesto nakrájajte na dlhé pruhy, každý pruh preložte na polovicu a zakrúťte do vrkôčika. Vrkôčiky klaďte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich, kým nie sú nadýchané a złaté. Pred podávaním ich môžete posypať cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.
Marhuľový koláč s posýpkou
Ak hľadáte tradičnejší dezert, marhuľový koláč je tou pravou voľbou. Suroviny sú:
- lístkové cesto,
- marhule (čerstvé alebo konzervované),
- maslo,
- cukor,
- krupica.
Lístkové cesto rozvaľkajte a preneste na plech. Na cesto rozložte polovičky marhúľ a posypte ich sladkou posýpkou z masla, cukru a krupice. Koláč pečte, kým nie je povrch zlatistý a ovocie mäkké. Tento koláč je ideálny na letné popoludnie.
DepositphotosKrémeš z lístkového cesta
A čo tak si spraviť pudingový zákusok? Na prípravu budete potrebovať:
- dva pláty lístkového cesta,
- 2 balenia vanilkového pudingu,
- 150 g cukru,
- 800 ml mlieka,
- 2 smotany na šľahanie,
- práškový cukor na posypanie.
Pláty lístkového cesta upečte dozlatista a nechajte ich vychladnúť. Medzitým si pripravte vanilkový puding, nezľaknite sa, má byť hustejší.
Jeden plát cesta natrite pripraveným krémom, naneste naň vyšľahanú šľahačku, prikryte druhým plátom a jemne pritlačte. Povrch posypte práškovým cukrom a potom krémeš dajte aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť. Krájajte ostrým nožom a podávajte.
Priateľ v núdzi
Lístkové cesto je všestrannou surovinou. Umožní vám pripraviť širokú škálu sladkých pochúťok. Od jednoduchých taštičiek a slimákov až po elegantné košíčky, každý z týchto receptov môže vniesť do vašej kuchyne sladkú arómu a podrží vás v núdzi, keď dostanete náhlu chuť na sladké alebo sa ohlási nečakaná návšteva. Vždy majte v chladničke aspoň dve čerstvé cestá, nikdy neviete, kedy sa vám zídu.