Chalva je cukrovinka či sladký dezert, ktorý pochádza z Indie. Názov je odvodený z koreňa slova sladký. V Poľsku je táto špecialita tiež veľmi známa a populárna, pričom tam ju poznajú pod názvom „chałwa". V Turecku je známa ako „helva" a v Bulharsku a Rusku ako „chalva". Chalve príbuzná špecialita je v Španielsku známa pod názvom „turrón". V Indii sa chalvou nazýva sladká špecialita vo forme hustej pasty alebo formy nákypu, ako napríklad mrkvová chalva.
Základná zmes chalvy sa skladá zo sezamových jadier, cukru alebo medu a rastlinného oleja. Rozdielne sorty chalvy vznikajú pridaním kakaa, vlašských orechov, arašidov, mandlí alebo pistácií. Najčastejšie nájdete v Turecku „tahin-helva“, ktorá sa pripravuje zo sezamového oleja.
Chalva je obľúbenou pochúťkou predovšetkým v týchto krajinách: India, Irán, Pakistan, Rusko, Arménsko, Gruzínsko, Uzbekistan, Ukrajina, Poľsko, Severné Macedónsko, Afganistan, Albánsko, Slovensko. Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Srbsko, Turecko, Egypt, Tunisko, Libanon, Izrael, Grécko a Bulharsko.
Čo to vlastne CHALVA je?
Halva je pochúťka, ktorá sa môže jesť kedykoľvek samostatne alebo s chlebom, čajom, kávou, vínom.
Chuť je sladká a prichádza v mnohých rôznych textúrach a príchutiach – v závislosti od ďalších prísad, ako sú napríklad arašidy, mandle, pistácie, čokoláda a iné. Mnoho ľudí hovorí, že chuť je v rovnakej kategórii ako chuť orechového alebo arašidového masla.
Je to jedno z tých jedál, ktoré sa podávajú od Balkánu po Indiu, a ktoré si ako svoje vlastné považuje prakticky každá kultúra a krajina. Existuje však veľa jej verzií. Najbežnejšia verzia chalvy sa vyrába varením krupice.
Odporúčame: Tieto čaje majte VŽDY poruke! Pomôžu pri zápale, strese, ale aj ako prevencia proti chorobám
Zdroj: Depositphotos
Chalva a jej história
Prvý známy písaný recept na „halwa" sa objavil v arabskom Kitab al-Tabikh (Kniha jedál) zo začiatku 13. storočia. V kultúre Blízkeho východu sa spomína osem rôznych druhov chalvy a ich recepty.
Historici jedla naznačujú, že chalva bola pripravovaná už niekedy v roku 3000 pred Kristom. Slovo „halava“ sa považuje za arabské a má svoj pôvod v slove „halwa“, čo znamená „sladké jedlo“ alebo „sladké mäso“.
Aké obsahuje vitamíny a minerály chalva obsahuje?
Chalva má vysoký obsah vitamínov, a to predovšetkým:
- vitamín B1 (tiamín) – pričom 100 g tejto pochúťky dokáže pokryť až 35 % dennej potreby tohto vitamínu,
- vitamín B3 (niacín),
- vitamín B6 (pyridoxín),
- vitamín B2,
- vitamín B12,
- vitamín C,
- vitamín A,
- foláty.
Chalva je tiež výborným zdrojom minerálov, pretože má vysoký obsah fosforu, medi, horčíka, železa, mangánu a zinku. Obsahuje aj malé množstvo vápnika, draslíka, sodíka a selénu.
Má pomerne vysoký obsah tukov, neobsahuje však cholesterol a považuje sa za potravinu s nízkym glykemickým indexom.
Chalva a jej účinky
Konzumácia chalvy môže priniesť aj množstvo zdravotných benefitov a pozitívnych účinkov, ako napríklad:
- vyživuje telo
- podporuje integritu a funkciu buniek
- zvyšuje aktivitu vitamínu E
- podporuje činnosť srdca
- podporuje imunitný systém
- chráni pokožku pred vonkajšími neželanými vplyvmi
POZOR – pri konzumácii chalvy je potrebné mať na pamäti fakt, že cukor v určitej forme je jednou z dvoch hlavných zložiek chalvy. Extra cukor zvyšuje počet kalórií vo vašej strave bez toho, aby poskytoval základné živiny.
Neprehliadnite: Raňajky a kalórie: Koľko ich prijímať, aby ste mali dostatok energie?
Zdroj: Depositphotos
Ako sa robí chalva?
Ručne vyrábaná tradičná grécka chalva je vyrobená z:
- tahini (drvené lúpané sezamové semienka),
- cukrového sirupu 41 %,
- cukru 5,5 %,
- rastlinného oleja 2 % s ďalšími rôznymi textúrami (orechy) a príchuťami.
Sezamová chalva je populárna na Balkáne, Strednom východe a v ďalších oblastiach okolo Stredozemného mora. Hlavnými zložkami tejto cukrovinky sú sezamové maslo (tahini), cukor, glukóza a/alebo med.
Tradičný grécky recept chalvy na báze krupice sa často označuje ako "1:2:3:4", pretože je potrebné pridať presný pomer zložiek, a to jednu jednotku oleja, dve krupice, tri cukry a štyri vody.
Ak ste ešte nikdy neskúšali grécku krupicovú chalvu, budete ohromení lahodnou chuťou týchto 4 skromných ingrediencií v ich kombinácii. Pri príprave receptúry sa krupica najprv opečie na oleji a potom sa namočí do horúceho sirupu s príchuťou a zmesou škorice a klinčeka. Pre Grékov je táto sladká pochúťka jednou z hlavných pôstnych sladkostí, najmä odroda vyrobená z tahini a predávaná vo forme blokov alebo tehál.
Tento druh halvy sa nazýva Makedonikos Halvas (macedónska Halva). Predáva sa na váhu a je „obyčajná" – iba s čokoládovou príchuťou alebo obložená orieškami. Gréci radi jedia Makedonikos Halvas, poliate citrónovou šťavou a posypané škoricou.
- Tahini a chalva majú mnoho zdravotných výhod.
- V skutočnosti ich výhody pochádzajú zo sezamových semienok.
- Tahini sa vyrába zo 100 % mletých sezamových semienok, zatiaľ čo 50 % chalvy je vyrobených z tahini.
- Sezamový olej je známy ako „kráľ olejov“.
Recept na domácu chalvu: Domáca chalva len z 3 ingrediencií: Pochutnaj si na nej