Cvikla je pokladom jesennej a zimnej kuchyne – nielenže je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov, ale má aj výraznú chuť, ktorá sa skvele dopĺňa s mnohými ďalšími surovinami. Či už ju chcete podávať ako ľahký šalát na obed, prílohu k hlavnému jedlu, alebo ako súčasť slávnostného menu, vždy vám padne vhod. Presvedčte sa, aká všestranná a lahodná môže byť cvikla v šalátoch.
Cviklový šalát s kozím syrom a vlašskými orechmi
Tento šalát spája sladkú chuť cvikly, krémovú textúru kozieho syra a chrumkavé orechy. Podávať ho môžete ako predjedlo alebo ľahký obed.
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké cvikly
- 100 g čerstvého kozieho syra
- hrsť vlašských orechov
- olivový olej
- balzamikový ocot
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá rukola na podávanie (voliteľné)
Postup: Cviklu uvarte v šupke alebo upečte, kým nezmäkne (trvá to asi 45 minút). Po vychladnutí ju ošúpte a nakrájajte na plátky alebo malé kocky. Na tanier alebo do misy rozložte rukolu, pridajte nakrájanú cviklu, nadrobený kozí syr a vlašské orechy. Pokvapkajte olivovým olejom, balzamikovým octom, osoľte a okoreňte podľa chuti. Tento šalát je skvelý v kombinácii s celozrnným chlebom.
Odporúčame: Vitamíny v pohári: Pripravte si zimnú marmeládu, ktorá posilní imunitu
Šalát z cvikly a jablka s chrenovým dresingom
Jemná sladkosť jablka a ostrá chuť chrenu vytvárajú s cviklou zaujímavú a osviežujúcu kombináciu. Tento šalát je ideálny ako svieži doplnok k mäsitým jedlám. Prekvapí vás.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cvikly
- 1 veľké jablko (najlepšie kyslasté)
- 2 PL nastrúhaného čerstvého chrenu alebo 1 PL chrenového krému
- 2 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
- kôpor alebo petržlenová vňať na ozdobenie
Postup: Cviklu uvarte, ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Jablko umyte a nakrájajte na rovnako veľké kúsky, šúpať ho nemusíte, aspoň šalát získa extra farbu a chuť. V malej miske zmiešajte chren, jogurt alebo kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Dresing osoľte, okoreňte a premiešajte. Do veľkej misy dajte cviklu a jablko, pridajte dresing a dobre premiešajte. Na záver ozdobte nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Odporúčame: Pleseň v kvetináčoch izbových rastlín: Prečo vzniká a ako sa jej zbaviť?
DepositphotosTeplý cviklový šalát so syrom feta a pečenou zeleninou
Ak hľadáte výživný a sýty šalát, tento teplý cviklový šalát je skvelou voľbou. Vďaka kombinácii pečenej cvikly, mrkvy a zemiakov sa výborne hodí ako hlavné jedlo.
Ingrediencie:
- 2 väčšie cvikly
- 3 mrkvy
- 3 menšie zemiaky
- 100 g syra feta alebo balkánskeho syra
- olivový olej
- soľ, korenie, sušený tymian alebo rozmarín
- čerstvý špenát alebo rukola (voliteľné)
Postup: Predhrejte rúru na 200 °C. Cviklu, mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Zeleninu vložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte tymian alebo rozmarín. Pečte približne 30-40 minút, kým zelenina nezmäkne. Po vybratí z rúry nechajte trochu vychladnúť. Na tanier položte čerstvý špenát alebo rukolu, pridajte pečenú zeleninu a nadrobený syr feta. Pokvapkajte ešte trochou olivového oleja a podávajte teplé.
Orientálny cviklový šalát s jogurtovým dresingom a koriandrom
Tento šalát je lahodne exotický a svieži. Jogurt s orientálnymi koreninami pridáva cvikle zaujímavú a jemnú chuť, preto šalát vynikne ako príloha alebo ľahké jedlo.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cvikly
- 100 g bieleho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL mletej rasce
- soľ, korenie
- čerstvý koriander na ozdobu (môžete nahradiť petržlenovou vňaťou)
Postup: Cviklu uvarte, ošúpte a nakrájajte na malé kocky. V miske zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou, mletou rascou, soľou a korením. Jogurtový dresing premiešajte s cviklou a nechajte pár minút odležať v chladničke, aby sa chute spojili. Šalát podávajte posypaný čerstvým koriandrom, ktorý mu dodá orientálny nádych.
Odporúčame: Strašia vás vysoké ceny masla? Tu je návod, ako si vyrobiť maslo doma
Šalát s cviklou, cícerom a tahini dresingom
Tento výživný šalát je plný proteínov a skvele sa hodí ako sýty obed či ľahká večera. Tahini dresing dodá cvikle zamatovú chuť.
Ingrediencie:
- 2 cvikly
- 1 plechovka cíceru (alebo 200 g uvareného cíceru)
- 2 PL tahini (sezamová pasta)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, korenie
- olivový olej
- čerstvý petržlen na ozdobu
Postup: Cviklu uvarte alebo upečte a nakrájajte na kocky. Cícer opláchnite a nechajte odkvapkať. V malej miske zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, štipku soli, korenie a trošku vody, aby ste získali hladký dresing. V prípade potreby pridajte viac vody, aby dresing nebol príliš hustý. Do misy dajte cviklu, cícer a všetko premiešajte s tahini dresingom. Pred podávaním posypte čerstvým nasekaným petržlenom.
Ružová lahôdka
Cvikla je vďaka svojej výraznej farbe, chuti a výživovým hodnotám jedinečným základom pre šaláty. Či už preferujete jednoduché kombinácie, alebo orientálne chute, šaláty z cvikly sú všestranné, plné vitamínov a chutí. Experimentujte s prísadami a doprajte si zdravé jedlá, ktoré vás zahrejú a potešia svojou rozmanitosťou!