Morčacie mäso je skvelou voľbou pre každého, kto chce variť chutne a zdravo. Má vysoký obsah bielkovín, nízky podiel tuku a je bohaté na vitamíny skupiny B. Ak chcete žiť zdravšie, určite ho uprednostnite pred ostatnými druhmi mäsa. Je jemnejšie ako kuracie mäso a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Poďme si spolu uvariť 5 vynikajúcich jedál z morčacieho mäsa!
Morčacie prsia na bylinkovom masle
Vedeli ste, že morčacie mäso obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorá podporuje tvorbu sérotonínu, hormónu dobrej nálady? Práve preto sa hovorí, že po konzumácii morčacieho mäsa sa cítime spokojnejšie. Ak si chcete na obed pripraviť šťavnatý a voňavý pokrm, uložte si tento recept. Spokojné bude bruško aj myseľ.
Ingrediencie:
- 2 ks morčacích pŕs
- 50 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušeného tymianu
- soľ, čierne korenie
Postup: Morčacie prsia osolíme, okoreníme a opečieme na panvici. Maslo zmiešame s pretlačeným cesnakom a tymianom. K mäsu po upečení pridáme bylinkové maslo a necháme ho rozpustiť. Podávame s opekanými zemiakmi alebo šalátom.
Morčacie ragú s koreňovou zeleninou
Tento pokrm je dokonalý na chladnejšie dni. Lahodná omáčka s koreňovou zeleninou skvelo ladí s morčacím mäsom. Konzumáciou morčacieho mäsa zabezpečíte telu vitamíny skupiny B (najmä B6 a B12), ktoré podporujú správnu funkciu nervového systému a metabolizmu. Okrem toho je dobrým zdrojom železa, zinku a selénu, a tak si nielen pochutíte, ale aj doplníte do tela potrebné živiny.
Ingrediencie:
- 500 g morčacieho mäsa (stehno)
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 2 dl vína
- 2 dl vývaru
- soľ, korenie
Postup: Morčacie mäso nakrájame na kocky a opečieme. Pridáme nakrájanú zeleninu a ešte chvíľu restujeme. Zalejeme vínom a vývarom a dusíme domäkka. Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.
DepositphotosMorčacie fašírky s ovsenými vločkami
Chrumkavé a šťavnaté fašírky bez strúhanky sú zdravšou alternatívou klasických fašírok. Morčacie mäso obsahuje menej nasýtených tukov než iné druhy mäsa, vďaka čomu si udržíte zdravú hladinu cholesterolu a nebudete sa musieť obávať ochorení srdca.
Ingrediencie:
- 500 g mletého morčacieho mäsa
- 100 g ovsených vločiek
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, majorán
Postup: Vločky namočíme na 10 minút do vody. Zmiešame ich s mletým mäsom, vajcom a koreninami. Formujeme fašírky, ktoré opečieme na panvici alebo upečieme v rúre. Podávame so šalátom alebo zemiakovou kašou.
Pečené morčacie stehná na mede a horčici
Spojenie sladkej a pikantnej chuti v tomto recepte je zaručene neodolateľné! Vďaka nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu živín je morčacie mäso skvelou voľbou pri redukčných diétach. Zasýti vás na dlhší čas a bez nadbytočných kalórií.
Ingrediencie:
- 2 morčacie stehná
- 2 PL medu
- 2 PL horčice
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
Postup: Stehná osolíme a okoreníme. Zmiešame med, horčicu a cesnak. Stehná natrieme marinádou a pečieme na 180 °C asi 90 minút. Podávame so zemiakovou kašou alebo dusenou zeleninou.
Morčacie soté so šampiňónmi
Morčacie mäso obsahuje menej tuku ako bravčové či hovädzie a zároveň je vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín. Tento rýchly a jednoduchý pokrm sa hodí aj na bežnú večeru, vyskúšajte!
Ingrediencie:
- 500 g morčacieho mäsa
- 200 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 dl smotany na varenie
- soľ, korenie, olej
Postup: Na panvici opečieme nakrájané morčacie mäso. Pridáme nakrájanú cibuľu a šampiňóny, restujeme. Zalejeme smotanou a necháme prevrieť. Podávame s ryžou alebo cestovinami.
Morčacie mäso je univerzálne, zdravé a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Skúste tieto recepty a presvedčte sa sami!
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos