Ochráni vaše auto aj peňaženku: Kvalitný repas DPF

DPF filter repas

V súčasnosti sa s automobilovým priemyslom spája neustály pokrok v technológii, no s tým prichádzajú aj nové výzvy, najmä v oblasti environmentálnej. Jednou z významných technológií, ktorá pomáha znižovať emisie a splniť prísne emisné normy, je DPF filter, ktorý si však vyžaduje svoju údržbu. Ako každá technológia, aj DPF filter sa časom opotrebuje a zanesie, čo je potrebné vyriešiť jeho výmenou alebo vyčistením, inak nemusí správne fungovať a zaťažovať vlastníka aj samotné vozidlo.

Tip pre vás: Záhradné trampolíny: ako si vybrať vhodný model a zaujímavé fakty

Čo je DPF filter?

Tak ako špeciálne nočné videnie v prírode, DPF filter (Diesel Particulate Filter) je unikátna technológia, ktorá zaisťuje bezproblémové fungovanie motorového vozidla bez ohrozenia nášho zdravia a okolia.

Ide o časť výfukového systému vozidla, ktorá slúži na zachytávanie a redukciu emisií častíc. Jeho hlavnou úlohou je zadržiavať a následne spaľovať tuhé častice (dymové častice), ktoré produkujú dieselové motory pri spaľovaní paliva. Týmto spôsobom sa výrazne znižuje emisia škodlivých látok do ovzdušia, čím prispieva k zlepšeniu kvality ovzdušia.

Neprehliadnite: Čerstvo namletá káva chutí vždy lepšie, moderné kávovary vám dokážu pripraviť kávu ako z kaviarne

Čo je DPF filter?
Depositphotos

Regenerácia vždy nestačí

Zachytené častice sa ale na filtri postupom času usádzajú, filter je však z tohto dôvodu vybavený procesom samočistenia, ktorý sa nazýva regenerácia. Ide o proces, pri ktorom sa nahromadené dymové častice spaľujú pri vyšších teplotách vyvolaných vyššou dlhodobou rýchlosťou vozidla.

Nie vždy však aktívna alebo pasívna regenerácia zaberie a filter je natoľko zanesený a poškodený, že je potrebné jeho úplné obnovenie. Silno zanesený filter môže dokonca obmedziť prevádzku motorového vozidla, takže riešenie situácie je na mieste. Aby ste ale nemuseli kupovať úplne nové a zbytočne drahé zariadenia, je vhodnejšie zvážiť repas toho aktuálneho.

Pozri si aj: Rýchlovarné kanvice a ich všestranné použitie, objavte ich výhody a inšpirujte sa ako ich využívať

Kedy je repas DPF filtra ideálne riešenie?    

  • Keď je vaše auto staršie: Tieto špeciálne filtre majú obmedzenú životnosť, čo závisí od typu vozidla a jazdných podmienok. Pri starších vozidlách alebo tých s veľkou kilometrážou môže byť systém už zanesený natrvalo a potrebuje kompletný repas DPF.

  • Objavujú sa opakované problémy s regeneráciou: Ak sa DPF filter pravidelne upcháva a vyžaduje časté regenerácie, môže byť znakom, že je potrebné zvážiť jeho obnovu.

  • Nemáte peniaze na nový filter: Repas filtra môže byť výrazne lacnejšou alternatívou k nákupu nového, pretože jeho cena môže byť vysoká. Oprava existujúceho filtra môže naopak majiteľovi vozidla nemalé peniaze ušetriť.

  • Keď vám záleží na prírode: Oprava DPF filtra je nielen ekonomicky výhodná, ale tiež prispieva k udržateľnejšiemu využitiu zdrojov. Rekonštruovaný filtračný systém môže ďalej plniť svoju funkciu pri zachovaní ekologických štandardov.

DPF filtre sú kľúčovou súčasťou snahy automobilového priemyslu o znižovanie emisií a lepšie ovzdušie. Ich správna údržba a opravy sú preto nevyhnutné. Pri správnom výbere a kvalitnom repase môže majiteľ vozidla nielen predĺžiť životnosť systému, ale aj ušetriť významné finančné prostriedky. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE