Komplikuje vám život? Aké základné potraviny sú pri histamínovej intolerancii vhodné

histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia je stav, ktorý môže výrazne ovplyvniť kvalitu života postihnutého jedinca. Prejavy tohto stavu sa často navyše mylne považujú za alergické reakcie alebo symptómy iných ochorení, čo môže komplikovať správnu diagnostiku a liečbu. Avšak, dôležitým krokom k zvládaniu histamínovej intolerancie je úprava stravy, ktorá zahŕňa identifikáciu a vyhýbanie sa potravinám bohatým na histamín. 

Aké základné potraviny sú pri histamínovej intolerancii považované za bezpečné a môžu byť súčasťou vášho jedálnička?

Tip pre vás: Siahnite denne po malinách či černiciach, vaše telo sa vám poďakuje

Čo je histamínová intolerancia?

Nepríjemná histamínová intolerancia nastáva, keď telo nie je schopné dostatočne rýchlo odbúrať histamín, ktorý sa nachádza v niektorých potravinách, v dôsledku nedostatku enzýmu diaminooxidázy (DAO). Tento stav vedie k zvýšenej hladine histamínu v tele, čo môže vyvolať rôzne nepríjemné symptómy, ako sú bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, kožné vyrážky, nádcha, záchvaty astmy a ďalšie

Neprehlidni: Raňajky a kalórie: Koľko ich prijímať, aby ste mali dostatok energie?

histamínová intolerancia Depositphotos

Základné potraviny bezpečné pri histamínovej intolerancii

Identifikácia potravín s nízkym obsahom histamínu je prvým krokom k zvládnutiu histamínovej intolerancie. Pripravte si preto výkonnú náplň do tlačiarne a vytlačte vďaka nej pre váš lepší prehľad základných potravín, ktoré sú v tomto prípade považované za vhodné.    

  • Čerstvé mäso a ryby: Čerstvé, nespracované mäso a ryby majú všeobecne nižší obsah histamínu. Dôležité je, aby tieto potraviny boli konzumované čo najskôr po ich nákupe a správne skladované, aby sa zabránilo zvýšeniu hladiny histamínu.  
  • Bezpečné druhy čerstvého ovocia a zeleniny: Väčšina čerstvého ovocia a zeleniny je pri histamínovej     intolerancii bezpečná. Avšak, niektoré druhy ovocia, ako sú jahody, avokádo, paradajky a citrusy, môžu u niektorých ľudí zvyšovať hladinu histamínu. Bezpečné druhy ovocia a zeleniny zahŕňajú: 
  1. Jablká
  2. Hrušky
  3. Banány
  4. Brokolica
  5. Karfiol
  6. Mrkva
  • Bezlepkové obilniny: Obilniny, ktoré neobsahujú lepok, sú často bezpečnejšie pre ľudí s histamínovou intoleranciou. Patria sem:

  1. Ryža
  2. Quinoa
  3. Proso
  4. Kukurica
  • Mliečne výrobky: Niektoré mliečne výrobky môžu byť bezpečné, najmä tie, ktoré sú čerstvé a nepasterizované. Bezpečné možnosti zahŕňajú čerstvé maslo a nespracované mlieko, avšak fermentované mliečne výrobky ako syr a jogurt majú často vysoký obsah histamínu a mali by byť obmedzené.

  • Rastlinné oleje: Rastlinné oleje, ako sú olivový olej a kokosový olej, sú pre ľudí s histamínovou intoleranciou všeobecne považované za bezpečné.

  • Strukoviny: Niektoré strukoviny môžu byť tolerované, hoci je potrebné byť opatrný, pretože niektoré z nich môžu obsahovať vyššie hladiny histamínu. Bezpečné možnosti môžu zahŕňať:

  1. Čerstvé fazule
  2. Hrach
  3. Šošovica    

Pozri si aj: Čaj podľa krvných skupín: Ktorý je vhodný práve pre vás?

Ryža, quinoa, proso Depositphotos

  • Bylinky a korenie: Mnohé čerstvé bylinky a koreniny sú nízko-histamínové a môžu pridať chuť bez zvyšovania histamínu v strave. Bezpečné možnosti zahŕňajú:

  1. Bazalka
  2. Mäta
  3. Koriander
  4. Petržlen   
  • Nápoje: Čistá voda je najlepšou voľbou, avšak bylinné čaje z nesušenej mäty alebo harmančeka môžu byť tiež bezpečné. Vyhýbajte sa alkoholickým nápojom, ktoré majú vysoký obsah histamínu, ako sú najčastejšie víno a pivo.

Histamínová intolerancia môže byť na zvládnutie náročná, avšak identifikácia a konzumácia potravín s nízkym obsahom histamínu môže výrazne zmierniť jej príznaky a zlepšiť kvalitu vášho života. Je dôležité, aby ste si vytvorili individuálny plán stravy, ktorý vyhovuje vašim špecifickým potrebám a konzultovali ho s odborníkom na výživu alebo lekárom.

Informácie uvedené v tomto článku sú určené na vzdelávacie účely a nemali by byť považované za náhradu za profesionálnu lekársku radu, diagnostiku alebo liečbu. Každý ľudský organizmus je iný a pred zmenou svojej stravy alebo začatím nového liečebného režimu sa je nutné vždy poradiť so svojím lekárom alebo kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE