Siahnite denne po malinách či černiciach, vaše telo sa vám poďakuje

maliny černice jahody

Máme obdobie čerstvého ovocia, tak prečo si neposilniť imunitu priamo zo záhrady či lesa. Vaše telo sa vám poďakuje za maliny, černice i lesné jahody.

Máme obdobie čerstvého ovocia, tak prečo si neposilniť imunitu priamo zo záhrady i lesa. Letný čas je časom dozrievania malín, černíc či lesných jahôd.

Čerstvé ovocie nie len zdrojom vitamínov a antioxidantov, ale aj skvelou náhradou sladkého.

Maliny - siahnite denne po malinách a vaše telo sa vám poďakuje!

Maliny sú svojou krásnou ružovou farbou veľmi lákavé pre naše oko. Získať by si vás mali nielen svojím vzhľadom, ale tiež vôňou a účinkami na ľudský organizmus.

Hlavnú úlohu okrem vitamínu C a horčíka v nich hrajú antioxidanty, ktoré majú blahodarný vplyv na spomalenie starnutia organizmu. Maliny tiež majú značné pozitívne účinky u ľudí s obezitou, cukrovkou, srdcovými chorobami. Prospešné sú aj na vašu pleť.

Ženy s bolestivou menštruáciou by sa mali zamerať práve na maliny. Pri kŕčoch totiž pomáha čaj z listov malín. Ten sa tiež odporúča aj pri ťažkostiach s otehotnením, pomáha aj na konci tehotenstva. Chutné ružové ovocie je pomocníkom aj ženám v menopauze.

Konzumácia malín zároveň prináša tiež viac energie a nižšiu hmotnosť.

Pozri aj: Škodí vám ovocie? Kŕče či nafukovanie môžu byť prvými prejavmi

černice Shutterstock®

Černice - siahnite denne po černiciach a vaše telo sa vám poďakuje!

V plodoch krásnych fialových černíc sú ukryté vitamíny C, E, draslík a horčík. Sú tiež zdrojom vlákniny. Rovnako ako maliny sú zdraviu prospešné, pretože:

  • hydratujú pokožku,
  • bojujú v voľnými radikálmi,
  • pomáhajú pri liečbe cukrovky,
  • pomáhajú tvorbe červených a bielych krviniek,
  • pomáhajú pri liečbe rán
  • a sú zdravé na kosti.

Zdraviu prospešné sú nielen plody černíc, ale aj listy. Z nich pripravený čaj pôsobí priaznivo pri hnačke. Mal by sa tiež piť ako podporná liečba pri problémoch s močovými a žlčovými cestami. Čaj tiež upokojuje podráždené hrdlo a dýchacie cesty.

Odporúčame: Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?

bobuľoviny Shutterstock®

Lesné jahody

Určite si z detstva ešte pamätáte svoju detskú radosť, keď ste našli chutné, červené, malinké lesné jahody. Tieto drobučké lesné plody obsahujú kokteil vitamínov A, B a C.

Jahody tiež obsahujú vysoké množstvo ovocných kyselín – citrónovej a jablčnej – ktoré majú dezinfekčné účinky na tráviaci systém a zlepšujú vstrebávanie železa. Patria tiež medzi silné antioxidanty a majú ochranné účinky na nervové bunky v mozgu.

Využívajú sa tiež v boji s pigmentovými škvrnami. Zubná pasta obsahujúca práve extrakt z lesných jahôd má bieliace účinky a priaznivo pôsobí na ďasná.

Aj z listov lesných jahôd si môžete pripraviť chutný čaj, ktorý pomáha pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochoreniach, pri ľadvinových kameňoch či bolestiach kĺbov.

Neprehliadni: Mladá žena trpí nezvyčajnou chorobou: Voda a pot jej spôsobujú muky

Aktualizované na 02.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE