Ako sa zbaviť červíkov v čerešniach a višniach? Nebojte sa ponúknuť!

ako sa zbaviť červíkov v čerešniach a višniach

Ach, tie čerešne. Sladké, šťavnaté, prsty lepkavé. Ale ruku na srdce – kto z nás nepozná ten tichý hrôzostrašný moment, keď si s chuťou zahryzne do zrelého plodu... a zrazu mu pohľad padne na pohybujúcu sa bielkovinovú prímes? Malého bieleho červíka, ktorý tam spokojne býva ako v jednoizbovom byte s výhľadom na kôstku.

Ak vám červíky znechucujú každoročnú radosť z čerešní či višní, nezúfajte. Stačí pochopiť, odkiaľ sa červíky berú, prečo sa sťahujú do vašich plodov a čo sa s tým dá urobiť.

Kto môže za červivé čerešne a višne? Malá mucha s veľkými plánmi

Hlavným vinníkom v skutočnosti nie je červík, ale jeho mama. Tou je muška vrtivka čerešňová – presnejšie Rhagoletis cerasi. Zhruba koncom mája a začiatkom júna si vyhliadne krásne, ešte nie celkom dozreté čerešne a... áno, správne tušíte – do každého plodu nakladie jedno vajíčko. 

Z vajíčka sa vyvinie larva, teda ten nechcený biely spolubývajúci, ktorý si tam veselo hoduje a rastie, až kým nie je načase opustiť domov.

Červík ako hrozba pre čerešne i višne. Platia výnimky?

Aj vy sa pamätáte, ako vám v detstve hovorili, že vo višniach červíky nie sú, lebo sú kyslé? Môže to tak byť, no i nemusí. Áno, aj vo višniach sa môžu objaviť červíky. Hlavný páchateľ je ten istý – muška vrtivka. Tá si nevyberá podľa našich chuťových preferencií, ale podľa toho, čo jej vonia ako ideálna škôlka pre potomstvo.

V praxi však častejšie trpia čerešne. Prečo?

  • Skoré a sladké čerešne dozrievajú práve v období, keď je vrtivka najaktívnejšia (koniec mája až jún). To je jej sezóna lásky, kladenia vajíčok a budovania potomstva.
  • Višne sú kyslejšie a dozrievajú často trochu neskôr – v čase, keď vrtivky už pomaly dožívajú alebo už svoje dielo dokončili.
  • Niektoré odrody višní majú o niečo hrubšiu šupku alebo inú chemickú skladbu, ktorá nemusí byť pre larvy taká atraktívna.

Ale! Neznamená to, že višne sú nedotknuteľné. V niektorých oblastiach, kde je výskyt múch vysoký, môžu byť napadnuté aj tie. Takže: višňa – možno. Čerešňa – pravdepodobne. Ale záleží na čase, odrode, lokalite a šťastí.

Zataraste červíkom cestu do vašich čerešní

Prvým krokom je vedieť, že s červíkmi sa bojuje hlavne preventívne. Ak už sú raz v čerešniach, nie je to ešte koniec sveta, ale ideálne je zabrániť im dostať sa tam. A to sa dá!

Žlté lepové pásky proti červíkom v čerešniach

Jednou z najmilších a zároveň najpraktickejších metód je zachytávanie múch pomocou žltých lepových pascí. Tieto pasce lákajú vrtivky ako magnet – sú žlté, lepkavé a umiestnené priamo na strome. Dôležité je ich vyvesiť ešte predtým, než začnú muchy klásť vajíčka – ideálne koncom mája. 

Umiestňujú sa približne dve lepové pásky na výšku jedného metra stromu. Nie je to zázrak na počkanie, ale ak ste vytrvalí a dáte ich dostatočne veľa, veľmi účinne znížia populáciu múch v okolí.

Zber opadaných čerešní alebo višní

Ďalším šikovným ťahom je zber opadaných čerešní a višní. Často totiž práve tie obsahujú larvy, ktoré sa z ovocia dostanú do pôdy, zakuklia sa a čakajú na ďalší rok. Ak ich odstránite (spáľte ich alebo dajte do smetí, nie však do vlastného kompostu!), prerušujete ich životný cyklus. Je to taký malý boj o budúce úrodné leto.

Chráňte strom pred muchami sieťou

Pre pokročilých záhradkárov, ktorí sa neboja ručnej práce, existuje aj možnosť zakryť celý strom sieťou. Vyzerá to možno trochu ako UFO záhradka, ale účinne to bráni muchám dostať sa k ovociu. Funguje to najmä pri menších stromoch a kríkoch, ktoré sa dajú ľahko obaliť.

ako na červíky v čerešniach
Depositphotos

Finty proti červíkom v čerešniach zo starých čias

Na dedinách sa tradujú rôzne babské rady. Niektoré sú úsmevné, iné prekvapivo účinné. Napríklad ponorenie čerešní do slanej vody. Vraj keď ich na pár minút ponoríte do mierne osolenej vody, červíky vyplávajú von. Skutočne – niekedy to funguje. Je to síce trochu neestetický pohľad, ale aspoň viete, na čom ste.

Niektorí si dávajú pozor aj na to, kedy čerešne zbierajú. Vrtivka kladie vajíčka do ešte tvrdých, nezrelých plodov – takže skoré odrody čerešní majú o niečo menšie riziko napadnutia. Ak máte možnosť, vysaďte si v záhrade čerešňu, ktorá dozrieva už v máji – možno v nich červíky ešte nebudú.

Ďalšie metódy, ako sa zbaviť červíkov v obratých čerešniach alebo višniach:

1. Ponorte čerešne do teplej vody

Ak nechcete ovocie soliť, môžete ho ponoriť do vlažnej vody (cca 35-40 °C) na 15-20 minút. Červíky sa často začnú hýbať a vyliezať. Potom ovocie dobre prepláchnete a ste o niečo pokojnejší.

2. Zamrazenie čerešní

Ak čerešne zamrazíte na pár hodín, červíky uhynú. Nie je to síce elegantné riešenie, ale ak idete ovocie neskôr variť alebo piecť, je to v poriadku. Mrazenie je vlastne taká jemná biologická karanténa.

3. Prevarenie alebo upečenie čerešní

Toto je možno najpraktickejšie – keď ovocie použijete do koláča, zavárate ho či varíte džem, vysoká teplota červíky spoľahlivo zneškodní. Niektoré dokonca „zmiznú“ tak, že by ich Sherlock nenašiel. Takže technicky – je to bez problémov. Psychicky? To záleží na sile vašich predstáv.

Metóda „nepozeraj dovnútra“ – konzumácia čerešní a višní pre silné povahy?

Túto metódu poznáme všetci, aj keď ju nie vždy dobrovoľne priznávame: „Radšej sa nepozriem – nechutí to horšie, ak neviem.“ Nie je to zlé životné motto. Samozrejme, nie v prípade alergií alebo závažnej hygieny. Povedzme si však úprimne – červík nie je toxický, nie je škodlivý a nie je to parazit ako z hororu. 

Je to proste larva. Bielkovina. Bio, raw a bez éčok. Larva nedokáže prežiť v ľudskom tele. V žalúdku červíka zničí kyselina a tráviace enzýmy. Žiadna kukla, žiadne vajíčka, žiadne sci-fi premeny.

Chemikálie proti červíkom v plodoch? Len ako posledná možnosť

Áno, existujú chemické postreky proti vrtivke, ale tie by mali byť až tou poslednou možnosťou – najmä ak pestujete ovocie pre vlastnú rodinu. Navyše načasovanie postreku musí byť veľmi presné – tesne pred kladením vajíčok – inak riskujete, že to nebude mať žiadny účinok, len zbytočne zaťažíte prírodu.

Pre ekologicky zmýšľajúcich pestovateľov je dobrá správa tá, že príroda si dokáže poradiť, len jej treba trochu pomôcť – pascami, hygienou v sade a zdravou dávkou trpezlivosti.

Červíky sú súčasťou prírody. Nie sú jedovaté, nie sú nebezpečné – len... nevítané. Ak sa predsa len nejaký objaví vo vašom koláči, nič sa nedeje. Upečený červík je bielkovina. 

Nech vás táto čerešňová sezóna poteší bez neželaných návštevníkov. A ak aj nejaký zablúdi, nezabudnite – nič nepokazí chuť leta viac ako hnev kvôli malému červíkovi.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE