Domáca huspenina: Vyskúšajte jedlo s najvyšším obsahom kolagénu

Práve na toto jedlo platí známe – buď ho milujete, alebo nenávidíte. Nič medzi tým. Pre každý región je typická nielen receptúra, ale aj samotný názov. Niekde je to huspenina, inde studenô, alebo aj rôsol či kočenina.

Zimné obdobie je typický čas na prípravu huspeniny. Obsahuje veľa kolagénu, ktorý je prospešný nielen pre kĺby, ale aj pre pleť. Kolagén je základnou súčasťou väzivového tkaniva. Nachádza sa v koži, chrupavke, šľachách, kostiach a zuboch. Keďže vekom produkcia kolagénu v tele klesá, mali by sme ho dopĺňať. A jedným zo spôsobov je konzumácia práve tohto jedla.

Odporúčame: Univerzálna sóda bikarbóna: Poznáš tieto spôsoby jej využitia?

domáca huspenina s mäsom

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré suroviny sú ideálne na prípravu huspeniny?

Keďže hovoríme o jedle s najvyšším obsahom kolagénu, na jeho prípravu použite:

  • bravčové koleno,
  • bravčovú hlavu,
  • bravčové paprčky,
  • bravčový chvost,
  • bravčové kože.

Najhlavnejšou ingredienciou sú bravčové paprčky, pretože práve z nich sa pomalým varením získava najviac kolagénu.

Čo je to tá huspenina?

Huspenina je vlastne veľmi silný vývar z kostí, chrupaviek, šliach, väzív a kože. Je plný živín, minerálov a bielkovín. Výsledkom niekoľkohodinového varenia je zázračný produkt, ktorý nám v inej podobe ponúka farmaceutický priemysel – a to v podobe výživových doplnkov predovšetkým pre kĺby. Avšak v prípade prípravy tohto jedla doma sami najlepšie viete, čo ste si pripravili.

Odporúčame: Brokolicová krémová polievka, do ktorej sa zamiluje každý

aspik - huspenina

Zdroj: Redakcia - Lenka Biba Slovak

Ako na prípravu domácej huspeniny?

  • Kosti, kože a mäso prepláchnite, vložte do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou v pomere približne 2 litre vody na 1 kg surovín.
  • Keď príde k varu, plameň stíšte na minimum.
  • Z povrchu vývaru priebežne odstraňujte vytvorenú penu.
  • Pridajte soľ, celé čierne korenie a celé dve hlavičky cesnaku.
  • Na slabom ohni pomaly varte niekoľko hodín. Čím dlhšie, tým lepšie. (Výsledok nášho receptu vznikol po 11 hodinách varenia.)
  • Počas varenia už ďalšiu vodu neprilievajte.
  • Mäso oberte od kosti, naporciujte do tanierov, zalejte čistým scedeným vývarom a nechajte stuhnúť v chlade, ideálne cez noc.
  • Huspeninu si môžete dochutiť octom, cibuľou, korením, chrenom, citrónovou šťavou... – každý podľa svojej chuti. Podávajte s chlebom.

Aj keď majú toto jedlo v obľube viac muži ako ženy, skúste mu dať šancu aj vy, milé dámy. Prajeme vám dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE