Tofu, často označované ako „biele zlato vegetariánov“, je neuveriteľne univerzálna ingrediencia. Vyrába sa zo sójových bôbov, je plné bielkovín, ľahko stráviteľné a má schopnosť absorbovať chute, ktoré k nemu pridáte. Ak si teda myslíte, že tofu je nuda, tieto recepty z tofu vás presvedčia o opaku!
Krémová tofu polievka s kokosovým mliekom a karí
Tajomstvo tejto polievky spočíva v jej jemnosti a exotickej chuti, ktorá vás prenesie rovno do ďalekej Ázie.
Ingrediencie (4 porcie):
- 200 g tofu
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 PL červenej karí pasty
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 2 PL olivového oleja
- 500 ml zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Tofu nakrájajte na malé kocky a opražte na olivovom oleji, až kým nebude chrumkavé.
- Pridajte nastrúhaný zázvor a karí pastu, premiešajte a chvíľu orestujte, aby to začalo rozvoniavať.
- Zalejte kokosovým mliekom a zeleninovým vývarom.
- Pridajte na kúsky nakrájanú zeleninu (mrkva, cuketa, paprika).
- Varte na strednom ohni 10-15 minút. Dochuťte soľou a korením.
- Podávajte teplé s čerstvým koriandrom a pokojne aj s chrumkavým pečivom.
Pirohy plnené tofu, špenátom a cesnakom
Kto by nemiloval pirohy? Mohla by vás očariť ich zdravšia verzia, plná tofu a špenátu?
Ingrediencie na cesto (4 porcie):
- 300 g hladkej múky
- 150 ml vody
- štipka soli
Plnka:
- 200 g tofu
- 150 g čerstvého špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- V miske zmiešajte múku, vodu a soľ. Vypracujte hladké cesto, zabaľte do fólie a nechajte 30 minút odpočinúť.
- Na panvici orestujte špenát s cesnakom a olivovým olejom, kým nezmäkne. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Tofu rozmixujte a zmiešajte so špenátom. Dochuťte soľou a korením.
- Cesto vyvaľkajte, vykrajujte kolieska, plňte pripravenou zmesou a pevne uzatvorte okraje.
- Pirohy varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch (cca 5-7 minút).
- Podávajte s maslom, kyslou smotanou alebo karamelizovanou cibuľkou.
Pečené tofu guľky s paradajkovou omáčkou
Tieto guľky sú ideálne na večeru alebo ako snack na oslavy – chrumkavé zvonka, šťavnaté vnútri.
Ingrediencie (4 porcie):
- 300 g tofu
- 100 g ovsených vločiek
- 50 g strúhanky
- 1 mrkva (nastrúhaná)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušenej bazalky
Omáčka:
- 400 ml pasírovaných paradajok
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- soľ, cukor a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Rozmixujte tofu, ovsené vločky, strúhanku, nastrúhanú mrkvu, cesnak a koreniny. Zo zmesi tvarujte guľky.
- Guľky pečte v rúre pri 180 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie 20 minút.
- Ideme si zatiaľ pripraviť omáčku. Opražte na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte pasírované paradajky, dochuťte soľou, cukrom a korením. Varte 10 minút.
- Guľky podávajte s omáčkou, napríklad s cestovinami alebo ryžou.
Restované tofu s medovo-sójovou omáčkou
Jednoduchý a rýchly recept, ktorý vás zachráni, keď nemáte čas.
Ingrediencie (2 porcie):
- 200 g tofu
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL medu
- 1 ČL nastrúhaného zázvoru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL olivového oleja
- ryža alebo zelenina ako príloha
Postup:
- Tofu nakrájajte na plátky a na panvici s olivovým olejom ho opečte do zlatista.
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, zázvor a citrónovú šťavu.
- Zalejte tofu pripravenou omáčkou a nechajte ju chvíľu zredukovať, aby tofu nasiaklo chuťou.
- Podávajte s ryžou alebo zeleninou podľa chuti.
Tofu „cheesecake“ s ovocím
Áno, aj dezert sa dá pripraviť z tofu. A je prekvapivo lahodný!
Ingrediencie (8 porcií) – základ:
- 150 g mletých sušienok
- 50 g kokosového oleja (roztopený)
Krém:
- 300 g tofu (jemné)
- 150 g rastlinného jogurtu
- 3 PL javorového sirupu
- šťava z 1 citróna
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- Čerstvé ovocie (jahody, čučoriedky, maliny)
Postup:
- Mleté sušienky zmiešajte s roztopeným kokosovým olejom a vtlačte do formy ako základ. Dajte do chladničky stuhnúť.
- Rozmixujte tofu, jogurt, javorový sirup, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt dohladka. Nalejte na sušienkový základ.
- Cheesecake nechajte tuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny.
- Pred podávaním ozdobte čerstvým ovocím.
Tofu si zamilujete v akejkoľvek podobe. Môžete si kúpiť tofu natural alebo občas vyskúšať bylinkové či údené tofu. Každé z nich dodá vašim pokrmom svojskú chuť. Ktorý recept si pripravíte ako prvý?
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com