Najlepšie recepty z tofu: Od výživnej polievky po lahodný dezert

tofu recepty

Tofu, často označované ako „biele zlato vegetariánov“, je neuveriteľne univerzálna ingrediencia. Vyrába sa zo sójových bôbov, je plné bielkovín, ľahko stráviteľné a má schopnosť absorbovať chute, ktoré k nemu pridáte. Ak si teda myslíte, že tofu je nuda, tieto recepty z tofu vás presvedčia o opaku!

Krémová tofu polievka s kokosovým mliekom a karí

Tajomstvo tejto polievky spočíva v jej jemnosti a exotickej chuti, ktorá vás prenesie rovno do ďalekej Ázie.

Ingrediencie (4 porcie):

  • 200 g tofu
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 PL červenej karí pasty
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 PL olivového oleja
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Tofu nakrájajte na malé kocky a opražte na olivovom oleji, až kým nebude chrumkavé.
  2. Pridajte nastrúhaný zázvor a karí pastu, premiešajte a chvíľu orestujte, aby to začalo rozvoniavať.
  3. Zalejte kokosovým mliekom a zeleninovým vývarom.
  4. Pridajte na kúsky nakrájanú zeleninu (mrkva, cuketa, paprika).
  5. Varte na strednom ohni 10-15 minút. Dochuťte soľou a korením.
  6. Podávajte teplé s čerstvým koriandrom a pokojne aj s chrumkavým pečivom.

tofu pirohy
Freepik.com

Pirohy plnené tofu, špenátom a cesnakom

Kto by nemiloval pirohy? Mohla by vás očariť ich zdravšia verzia, plná tofu a špenátu?

Ingrediencie na cesto (4 porcie):

  • 300 g hladkej múky
  • 150 ml vody
  • štipka soli

Plnka:

  • 200 g tofu
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, vodu a soľ. Vypracujte hladké cesto, zabaľte do fólie a nechajte 30 minút odpočinúť.
  2. Na panvici orestujte špenát s cesnakom a olivovým olejom, kým nezmäkne. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Tofu rozmixujte a zmiešajte so špenátom. Dochuťte soľou a korením.
  4. Cesto vyvaľkajte, vykrajujte kolieska, plňte pripravenou zmesou a pevne uzatvorte okraje.
  5. Pirohy varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch (cca 5-7 minút).
  6. Podávajte s maslom, kyslou smotanou alebo karamelizovanou cibuľkou.

Pečené tofu guľky s paradajkovou omáčkou

Tieto guľky sú ideálne na večeru alebo ako snack na oslavy – chrumkavé zvonka, šťavnaté vnútri.

Ingrediencie (4 porcie):

  • 300 g tofu
  • 100 g ovsených vločiek
  • 50 g strúhanky
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušenej bazalky

Omáčka:

  • 400 ml pasírovaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, cukor a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Rozmixujte tofu, ovsené vločky, strúhanku, nastrúhanú mrkvu, cesnak a koreniny. Zo zmesi tvarujte guľky.
  2. Guľky pečte v rúre pri 180 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie 20 minút.
  3. Ideme si zatiaľ pripraviť omáčku. Opražte na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte pasírované paradajky, dochuťte soľou, cukrom a korením. Varte 10 minút.
  4. Guľky podávajte s omáčkou, napríklad s cestovinami alebo ryžou.

medové tofu
Freepik.com

Restované tofu s medovo-sójovou omáčkou

Jednoduchý a rýchly recept, ktorý vás zachráni, keď nemáte čas.

Ingrediencie (2 porcie):

  • 200 g tofu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL medu
  • 1 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL olivového oleja
  • ryža alebo zelenina ako príloha

Postup:

  1. Tofu nakrájajte na plátky a na panvici s olivovým olejom ho opečte do zlatista.
  2. V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, zázvor a citrónovú šťavu.
  3. Zalejte tofu pripravenou omáčkou a nechajte ju chvíľu zredukovať, aby tofu nasiaklo chuťou.
  4. Podávajte s ryžou alebo zeleninou podľa chuti.

tofu cheesecake
Freepik.com

Tofu „cheesecake“ s ovocím

Áno, aj dezert sa dá pripraviť z tofu. A je prekvapivo lahodný!

Ingrediencie (8 porcií) – základ:

  • 150 g mletých sušienok
  • 50 g kokosového oleja (roztopený)

Krém:

  • 300 g tofu (jemné)
  • 150 g rastlinného jogurtu
  • 3 PL javorového sirupu
  • šťava z 1 citróna
  • 1 ČL vanilkového extraktu 

Na ozdobu:

  • Čerstvé ovocie (jahody, čučoriedky, maliny) 

Postup:

  1. Mleté sušienky zmiešajte s roztopeným kokosovým olejom a vtlačte do formy ako základ. Dajte do chladničky stuhnúť.
  2. Rozmixujte tofu, jogurt, javorový sirup, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt dohladka. Nalejte na sušienkový základ.
  3. Cheesecake nechajte tuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny.
  4. Pred podávaním ozdobte čerstvým ovocím.

Tofu si zamilujete v akejkoľvek podobe. Môžete si kúpiť tofu natural alebo občas vyskúšať bylinkové či údené tofu. Každé z nich dodá vašim pokrmom svojskú chuť. Ktorý recept si pripravíte ako prvý?

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE