Lasagne inak: Verzia s mletým mäsom a cuketou si vás získa!

lasagne s bravčovým mäsom

Lasagne sú obľúbené a všestranné jedlo, ktoré sa dá prispôsobiť rôznym ingredienciám. Dnes vám prinášame recept, ktorý vám mierne pripomenie polotovary zo supermarketu – lasagne s mletým bravčovým mäsom a cuketou v paradajkovej omáčke. 

Cuketa dodáva jedlu šťavnatosť, zatiaľ čo mleté bravčové mäso a vrstva syra vám zaručia nezabudnuteľný zážitok. Tento recept je ideálny na rodinné obedy či večere a príprava je veľmi jednoduchá. Navlečte si zástery!

Lasagne s bravčovým mäsom v paradajkovej omáčke

Ingrediencie:

  • 1 kg mleté bravčové mäso
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 cuketa
  • fľaša domáceho paradajkového pretlaku
  • tavený syr
  • olej
  • 400 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • plátkový syr (eidam, gouda)
  • balík lasagní 

Ako pripraviť lasagne s mletým mäsom a cuketou

Príprava domácich lasagní je jednoduchá a rýchla. Pripravte si všetko, čo budete potrebovať, aby ste to mali poruke a varenie vám išlo rýchlo. Najskôr si ošúpte a nakrájajte cibuľu a cesnak a osmažte ich na oleji dozlatista. Pridajte soľ, mleté čierne korenie a mleté bravčové mäso. Opekajte, kým mäso nezmení farbu.

príprava lasagní
Monika Bajlová, Redakcia NajlepsiDen.sk

Keď je mäso opečené, poprášte ho mletou červenou paprikou a pridajte k nemu nastrúhanú cuketu. Cuketa dodá pokrmu šťavnatosť a zahustí ho. Zalejte paradajkovým pretlakom a pridajte dve-tri lyžice cukru a tavený syr. Varte, kým sa syr v omáčke nerozpustí.

Medzitým si pripravte bešamelovú omáčku. Z oleja a hladkej múky si pripravte svetlú zápražku. Keď je múka opečená, zalejte ju mliekom a metličkou dobre rozmiešajte. Omáčku dochuťte soľou (2 čajové lyžičky).

Omáčka krásne vonia a my si teraz ideme poukladať plátky cestovín do zapekacej misy alebo rovno na väčší plech. Na dno nádoby stačí jedna vrstva cestovín, nenechajte sa strhnúť procesom. Omáčkou polejte lasagne tak, aby boli celé ponorené. 

Na omáčku klaďte ďalšiu vrstvu cestovín. Postup opakujte, kým sa lasagne zmestia do nádoby alebo kým máte dostatok všetkých surovín. Počítajte ešte s vrstvou bešamelovej omáčky a syra, ktorá sa tiež musí vojsť do zapekacej misy.

Na poslednú vrstvu mäsovej omáčky vylejte pripravenú bešamelovú omáčku. Povrch uhlaďte a naukladajte naň plátky syra v množstve, aké preferujete. Ak nemáte práve v chladničke plátkový syr, môžete si syr aj nastrúhať. 

lasagne na plechu
Monika Bajlová, Redakcia NajlepsiDen.sk

Pečenie lasagní

Predhrejte si rúru na pečenie na 190 °C a lasagne pečte asi 40 minút, kým na povrchu nevznikne zlatistá kôrka. Keď sú lasagne upečené, dajte im šancu na oddych. Cestoviny krásne absorbujú omáčku a šťavu z cukety a budú sa vám ľahšie krájať a naberať. Keď budete nedočkaví a budete chcieť lasagne konzumovať okamžite, pokrm sa vám na tanieri rozpadne a od estetickej kocky bude mať ďaleko.

Triky na vylepšenie lasagní:

  • Ak máte radi pikantné, môžete do omáčky pridať čili alebo pikantný kečup.
  • Do bešamelovej omáčky môžete tiež pridať tavený syr.
  • Ak nemáte radi príliš zapečený syr, môžete ho na pokrm naukladať tesne pred koncom pečenia.
  • Cuketu v recepte môžete nahradiť aj inou zeleninou – napríklad aj zmesou mrkvy, brokolice, karfiolu...

Nielen rozprávkový Garfield miluje lasagne. Keď vyskúšate tento recept, objavíte svoje nové obľúbené jedlo, ktoré môžete pripraviť vždy, keď budete chcieť niekoho ohúriť. Tieto lasagne s cuketou a mletým mäsom sú dokonalou kombináciou šťavnatých vrstiev, aromatických byliniek a roztopeného syra. Pripravíte si tak lahodné jedlo, ktoré poteší každého pri stole!

Zdroj úvodnej fotky: Monika Bajlová, redakcia NajlepsiDen.sk

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE