Gabiónové ploty ako zvuková bariéra: Efektívne riešenie proti hluku

gabionové ploty

V dnešnom rušnom svete hľadáme stále viac možností, ako sa zbaviť hluku a vytvoriť si v okolí domova pokojné prostredie. Gabiónové ploty sa v tomto smere stávajú čoraz obľúbenejším riešením. Vďaka svojej unikátnej konštrukcii a vlastnostiam dokážu efektívne tlmiť hluk z okolia a vytvárať tak príjemnú a tichú atmosféru v záhrade.

Pozri si aj: Záhradné trampolíny: ako si vybrať vhodný model a zaujímavé fakty

Ako gabiónové ploty tlmia hluk?

Gabiónové ploty sú tvorené z kovových košov vyplnených kameňmi. Táto kombinácia materiálov vytvára hustú a pevnú bariéru, ktorá dokáže odraziť a pohltiť zvukové vlny. Okrem toho nepravidelný povrch kameňov a štruktúra košov napomáha rozptyľovaniu zvuku, čím sa znižuje jeho intenzita a vnímanie.

Výhody gabiónových plotov ako zvukovej bariéry

  • Efektívna redukcia hluku: Dokážu znížiť hladinu hluku až o 50%, čím výrazne zlepšujú komfort bývania v rušnom prostredí.

  • Všestrannosť: Dajú sa jednoducho prispôsobiť rôznym typom terénu a štýlom záhradnej architektúry.

  • Odolnosť: Sú vyrobené z pevných materiálov a sú odolné voči poveternostným vplyvom, čím zaručujú dlhú životnosť.

  • Estetika: Pôsobia moderne a aj veľmi elegantne. Vďaka tomu dodávajú záhradám jedinečný charakter.

  • Ekologickosť: Pri stavbe gabiónových plotov sa používajú prírodné materiály, čím sa minimalizuje dopad na životné prostredie.

Pozri aj: Umytie fasády - 6 bežných typov znečistenia

Výhody gabiónových plotov
Canva

Porovnanie gabiónových plotov s inými typmi oplotenia

V porovnaní s tradičnými typmi oplotenia, ako je pletivo na plot alebo drevené ploty, majú gabiónové ploty v oblasti tlmenia hluku hneď niekoľko výhod. Pletivové ploty sú priepustné pre zvukové vlny, zatiaľ čo drevené ploty síce dokážu hluk čiastočne odraziť, ale ich účinnosť nie je taká vysoká ako u gabiónových plotov. Okrem toho gabiónové ploty ponúkajú aj vyššiu odolnosť a životnosť v porovnaní s inými plotmi.

Kde sa gabiónové ploty hodia?

Gabiónové ploty sú ideálnym riešením pre rodinné domy v rušných lokalitách. Dokážu efektívne odcloniť hluk z premávky, susedov alebo priľahlých priemyselných zón. Taktiež pre záhrady v blízkosti rušných ciest. Chránia záhradu pred hlukom z prechádzajúcej dopravy a vytvárajú tak oázu pokoja pre relax a oddych. Nepochybne aj pre terasy a balkóny. Gabiónové zásteny na terasách a balkónoch dokážu znížiť hluk z ulice a susedných domov a zároveň chránia súkromie.

Inšpiruj sa: Výber rohožky – praktické rady a tipy

Porovnanie gabiónových plotov
Canva

Vytvorte si oázu pokoja s gabiónovými plotmi

Gabiónové ploty predstavujú moderné oplotenie záhrady a efektívne riešenie pre tlmenie hluku v záhradách a okolí domov. Vďaka svojim vlastnostiam a estetickému vzhľadu sú ideálnou kombináciou funkčnosti a dizajnu. Ak hľadáte spôsob, ako sa zbaviť hluku a vytvoriť si v okolí domova pokojné a príjemné prostredie, gabiónové ploty sú pre vás to pravé riešenie.

Bonusové tipy

  • Pri výbere gabiónového plotu ako zvukovej bariéry je dôležité zvážiť výšku plota, typ výplne a umiestnenie plota v teréne.

  • Pre maximálny efekt tlmenia hluku je vhodné kombinovať gabiónové ploty s inými prvkami zvukovej izolácie, ako sú napríklad zeleňové steny alebo zvukové panely. 

  • Pred stavbou je dôležité skontrolovať miestne stavebné predpisy a požiadať o potrebné povolenia.

Zdroj úvodnej fotky: Canva

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE