Umytie fasády - 6 bežných typov znečistenia

Mnohí z nás zažili túto situáciu. Stavíme si dom, investujeme veľa času a peňazí a keď sa konečne zdá, že je všetko dokončené, objaví sa potreba údržby. Rovnaké ako pri vnútorných priestoroch či okolí domu, aj fasáda si vyžaduje svoj podiel starostlivosti. Nová fasáda je krásna a teší nás, no časom podlieha vplyvu života a okolia.Za pár rokov môže byť fasáda pokrytá špinou či plesňami, a prach či mastnota z okolia nepridávajú na jej atraktivite. Postupne si uvedomíme, že jej pôvodná krása ustupuje do pozadia a že je čas venovať sa jej čisteniu. 

Ale ako na to? Ako sa však dostať k čisteniu fasády? Prvá myšlienka väčšiny z nás by bývala možno vyhľadať informácie na internete. Rozhodne by nás oslovilo niekoľko ponúk od profesionálnych firiem, ktoré sa špecializujú na čistenie fasád. Je pravdepodobné, že ak sa rozhodneme zveriť túto úlohu profesionálom, budeme veľmi spokojní s výsledkom.

Avšak, keď si začneme vyžadovať cenové ponuky, môžeme byť prekvapení cenou týchto služieb. Investovali sme už veľa do nášho domu, a teraz máme opäť platiť za čistenie fasády? Náklady spojené so stavebníctvom môžu byť pre mnohých ťažko stráviteľné.

Ak máte zručnosti a chcete ušetriť, možno by ste mohli zvážiť čistenie fasády svojpomocne. Aj keď to môže vyžadovať trochu úsilia, môžete ušetriť zdroje, ktoré by ste inak investovali do profesionálnej firmy. Samozrejme, budete potrebovať adekvátne vybavenie a účinné čistiacie prostriedky, ak chcete, aby váš výkon bol efektívny.

Pozri aj: Montované stavby: Najrýchlejšia cesta k novému domu na kľúč

Čistenie fasády svojpomocne: Ako presne rozpoznať nečistoty

Na začiatku je nevyhnutné správne posúdiť súčasný stav fasády a identifikovať druh znečistenia, ktorý na nej existuje. Celý proces čistenia fasády svojpomocne bude závisieť od našej iniciálnej analýzy. Napríklad, mastné škvrny budeme pravdepodobne čistiť inak ako škvrny od hrdze alebo plesnivé oblasti. Je tiež dôležité identifikovať miesta, kde sa môžu nachádzať pavučiny alebo hniezda osí. Pozrime sa na spôsoby, ako presne rozpoznať niektoré druhy znečistenia.

Pri identifikácii znečistení fasády je dôležité mať na pamäti ich charakteristiky a príznaky. Niektoré druhy znečistení môžu byť ľahko rozpoznateľné na základe ich farby, textúry alebo miesta výskytu. Identifikácia konkrétnych druhov nečistôt nám umožní zvoliť najefektívnejšie metódy čistenia a zabezpečiť optimálne výsledky.

1.  Pavučiny, hniezda os a hmyz na fasáde: správny postup

Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať banálne, pavučiny a hniezda os na fasáde môžu predstavovať komplikáciu pri čistení, ak sa im nevenuje primeraná pozornosť. Je dôležité tieto formy znečistenia odstrániť ešte pred začatím mokrého čistenia fasády. Na odstránenie pavučín môžu byť účinné metly alebo utierky.

Pri hniezdach os je dôležité najskôr zistiť, či sú obývané. Ak áno, je vhodné použiť prípravok na ničenie hmyzu pred ich odstránením, aby sme predišli nepríjemným útokom os. Odstránenie týchto objektov za sucha má svoje opodstatnenie, pretože pri mokrom čistení by sa mohli pavučiny zlepiť a stávať sa ťažko odstrániteľnými.

Ak by sme sa pokúsili odstrániť pavučiny vodným prúdom, rýchlo by sme zistili, že sa len rozptýlia alebo prilepia na povrch ešte viac. V takom prípade by sme museli počkať, kým sa opäť uschnú, a až potom ich odstrániť. Tento proces by bol oveľa zložitejší a časovo náročnejší. Preto je lepšie odstrániť pavučiny a hniezda os za sucha na začiatku čistiacich prác.

Odporúčame tiež: 5+1 tipov ako predať vašu nehnuteľnosť bez kompromisov

2. Piesok, prach, hlina na fasáde: ako správne riešiť tento typ znečistenia

Tieto formy znečistenia sú pomerne časté a zvyčajne nespôsobujú veľké starosti. Na ich odstránenie by mala postačiť čistá voda pod miernym tlakom. Avšak, ak je prach na fasáde príliš uchytený alebo získal mastnú konzistenciu z premávky, čistenie fasády sa môže stať náročnejším.

Odstránenie prachu, ktorý je pevne spojený s fasádou, môže byť problémom, najmä ak sa rozhodnete čistiť fasádu svojpomocne. Vyžaduje si to trochu skúseností a použitie vhodného čistiacieho prostriedku, ktorý dokáže rozpustiť mastnotu a iné nečistoty.

Dôležité je vybrať si prípravok, ktorý má schopnosť rozkladať mastnotu a dekontaminovať povrch. Pokus o odstránenie prachu iba vysokým tlakom vody môže spôsobiť poškodenie fasády, ktoré bude neestetické a môže vyžadovať drahé opravy. Preto je vhodné skúsiť najprv čistenie s miernym tlakom vody a v prípade potreby použiť špeciálny čistiaci prostriedok.

Prostriedky, ktoré odstraňujú mastnotu a uhľovodíky, zvyčajne dokážu aj uvoľniť prach usadený na fasáde touto väzbou. Je dôležité im poskytnúť dostatok času na to, aby mohli narušiť väzby medzi prachom a povrchom fasády.

Čas potrebný na účinnosť čistiaceho prostriedku sa môže líšiť od 5 minút až po hodinu, v závislosti aj od počasia a teploty. Ak chcete zlepšiť účinok prípravku, môžete ho jemne aplikovať pomocou kartáčika, aby sa lepšie dostal do podkladu.

Je dôležité použiť jemný kartáčik a pracovať s ním opatrne, aby nedošlo k poškodeniu povrchu fasády. Mechanické čistenie môže vytvoriť mikroškrabance a mikrotrhliny, zatiaľ čo nadmerný tlak môže spôsobiť poškodenie farby. Pri čistení fasády je preto dôležité mať na pamäti jej krehkosť a postupovať opatrne.

Ponechanie prípravku dostatočný čas na pôsobenie môžeme opláchnuť povrch čistou vodou pod tlakom. Často postačuje tlakový čistič s tlakom medzi 80 a 120 barov, avšak treba dbať na to, aby sme ho nepribližovali ku fasáde bližšie ako na 30 cm. Tlak vody môže ľahko poškodiť fasádu, preto je dôležité dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Ak sa čistenie úspešne podarilo, máme takmer hotové čistenie fasády svojpomocne.

Ak po prvom čistení vidíme, že časť nečistôt zmizla, ale časť zostala, môžeme postup opakovať. Pokiaľ sa však nečistota na fasáde nezmenila, pravdepodobne sme nesprávne identifikovali druh znečistenia a bude nutné použiť iný čistiaci prostriedok. Je dôležité sledovať reakciu fasády na čistenie a prípadne prispôsobiť postup, aby sme dosiahli optimálne výsledky. Iteratívny prístup k čisteniu fasády nám pomôže dosiahnuť požadovaný stav čistoty a estetiky.

Pozri si tiež: Ako ušetriť na elektrine? Vyskúšajte naše tipy a peňaženka sa vám poďakuje!

Čistenie fasády svojpomocne Depositphotos

3. Fľaky na fasáde - čierne, zelené 

Čierne a zelené škvrny na fasáde, často tvoriace súvislý závoj alebo šmýkače, sú zvyčajne výsledkom plesní alebo iných mikroskopických organizmov a ich vedľajších produktov. Ak tieto škvrny na fasáde zostanú dlhšiu dobu a znečistenie sa rozšíri, môže sa to negatívne prejaviť na samotnom povrchu fasády. Po umytí fasády sa môžu na povrchu objaviť tmavšie alebo svetlejšie škvrny, a v miestach s intenzívnym znečistením môže byť dokonca viditeľné sivé lepidlo pod povrchom fasády. V takejto situácii sa často uvažuje o novom nátere fasády, čo môže byť finančne náročné.

Avšak ak fasáda nie je vážne poškodená, môžete sa vyhnúť vysokým nákladom na nový náter tým, že použijete revitalizačnú impregnáciu. Tieto impregnácie dokážu obnoviť pôvodnú farbu fasády a v mnohých prípadoch poskytnú fasáde nový vzhľad, čo môže eliminovať potrebu nového náteru. Okrem toho impregnácia chráni fasádu pred ďalším znečistením a to po dlhú dobu, čím zabezpečuje dlhodobú ochranu a estetický vzhľad fasády.

Čistenie fasády svojpomocne od čiernych a zelených škvŕn zvyčajne zahŕňa dve hlavné fázy. V prvom krokuaplikujete vhodný čistiaci prípravok pomocou valčeka alebo iného vhodného nástroja, ako napríklad Isokor Facade Professional (v tomto prípade je nevyhnutné použiť čistiaci prostriedok, aby sa zabránilo poškodeniu fasády tlakom vody). Výrobca čistiaceho prípravku zvyčajne poskytuje pokyny na obale alebo na webovej stránke týkajúce sa spôsobu aplikácie a doby pôsobenia prípravku. V prípade nejasností odporúčame konzultovať s predajcom alebo výrobcom a získať informácie o správnom postupe aspoň telefonicky.

V druhej fáze fasádu dôkladne opláchneme tlakom vody podobne ako pri odstraňovaní prachu. Je dôležité nepoužívať príliš vysoký tlak a postupovať systematicky zhora nadol, aby sme mohli sledovať, kde sme už čistili a kde nie. Je dôležité postupovať opatrne a detailne, aby na fasáde nezostali žiadne mapy, škvrny alebo vynechané miesta. Ak je budova vysoká, môžete použiť rôzne teleskopické nástavce na tlakovú umývačku alebo vhodný rebrík.

Pred a po vyčistení fasády Depositphotos

4. Splodiny z automobilovej premávky na fasáde

Určite je nevyhnutné správne ukotviť rebrík a dbať na bezpečnosť pri jeho používaní. Pri čistení fasády svojpomocne si neželáme žiadne zranenia, a preto je dôležité dodržiavať maximálnu opatrnosť, najmä pri práci na výšku.

Po dokončení oplachovania je odporúčané počkať, kým fasáda úplne vyschne. Ak ste spokojní s výsledkom, je vhodné aplikovať impregnáciu na fasádu, aby sa znížilo riziko návratu nečistôt. Pri čistení fasády sa totiž odstránia nečistoty aj z pórov a mikroskopických prasklín, čo môže prilákať nové nečistoty. Kvalitná impregnácia dokáže tento efekt minimalizovať, čím sa zabezpečí dlhodobá čistota fasády. I keď váš dom možno nie je priamo pri hlavnej ceste alebo diaľnici, v dnešnej dobe sa splodiny z premávky a rôzne formy priemyselného smogu rozptyľujú takmer všade. Je ťažké nájsť oblasť, kde by dom nebol ovplyvnený týmito nečistotami, či už sú to emisie z vozidiel, spaľovanie uhlia alebo iné pevné palivá, alebo priemyselný smog. Tento druh kontaminácie sa postupne usadzuje nielen na fasádach, ale aj na strechách domov.

S časom sa môžu tieto nečistoty v podobe mastnoty stávať problémom, pretože sa rýchlo a pevne usadzujú na povrchu fasády a môžu podporovať rast plesní. Postupne sa na fasáde môže objaviť akýsi film, čo je jasným znakom mastnoty. Odstránenie mastnoty z fasády je dôležité nielen z estetických dôvodov, ale aj v prípade, že plánujete fasádu znovu natierať alebo impregnovať. Farba alebo impregnácia by sa na mastnú fasádu mohli ťažko prichytiť a mohli by sa začať rozkladať skôr, ako by sme očakávali.

Pri čistení fasády svojpomocne s prítomnosťou mastnoty a olejov nebudete mať veľké ťažkosti, ak dodržíte základné postupy.

Na rozloženie mastnoty je možné využiť tlakovú vodu s vyššou teplotou, avšak aj použitie teplej vody odporúčame sprevádzať vhodným čistiacim prípravkom na fasády, ktorý dokáže účinne rozpustiť mastnotu a zabezpečí dôkladné očistenie tlakom vody. Vhodnou voľbou je napríklad Isokor Facade, prírodný čistiaci prostriedok, ktorý možno použiť aj v blízkosti záhrady.

Rozloženie mastnoty na fasáde môže trvať chvíľu, najmä pri nízkej teplote, preto je dôležité nechať prípravok pôsobiť dostatočne dlho, aby efektívne rozpustil mastnotu. Ak chcete zvýšiť účinnosť čistenia, môžete prípravok aplikovať pomocou jemnej kefy, čo pomôže vytvoriť hustejšiu penu a lepšie rozložiť mastnotu.

Doba pôsobenia čistiaceho prípravku je zvyčajne uvedená na obale výrobku, ale v prípade pochybností môžete požiadať o radu dodávateľa alebo výrobcu. Po správnom časovom intervale opláchnite fasádu dôkladne, postupne odspodu nahor, aby ste zistili, kde už bola fasáda opláchnutá, a potom ešte raz zhora nadol, aby ste sa uistili, že všetka nečistota bola úspešne odstránená.

5. Hrdza na fasáde alebo oxidy kovov

Odstránenie oxidov kovov a hrdzavých fľakov z fasády môže byť náročné a komplikované. Na trhu sa však nachádzajú špeciálne čistiace prostriedky, ako napríklad Isokor LMS, ktoré sú určené na účinnú likvidáciu takejto formy kontaminácie. Pri používaní týchto prostriedkov pri čistení fasády svojpomocne je dôležité byť mimoriadne opatrný.

Tieto čistiace prípravky reagujú s oxidmi kovov a zmenia ich späť na kov alebo iné neškodné zlúčeniny, ktoré už nevytvárajú nežiaduce fľaky. Avšak je potrebné mať na pamäti, že niektoré farby používané na fasádach a dlažbách obsahujú aj oxidy kovov. Ide najmä o teplé farby ako béžovú, žltú, červenú alebo oranžovú.

Pri čistení fasády je preto dôležité pred použitím čistiacich prípravkov overiť, či sú vhodné pre konkrétnu farbu vašej fasády. Môžete to urobiť na malej, neviditeľnej časti fasády, aby ste predišli možnému vybieleniu pigmentu alebo iným nežiaducim účinkom.

Jednoducho môžete overiť, či je čistiaci prípravok vhodný pre farbu vašej fasády, ak ešte máte k dispozícii trochu jej farby. Stačí si urobiť malú vzorku, na ktorú nanesiete čistič a počkáte 2-3 dni. Ak nedôjde k žiadnej zmene odtieňa, môžete prípravok použiť bez obáv priamo na fasádu.

V prípade, že nemáte farbu k dispozícii, je možné vyskúšať čistiaci prípravok na malej ploche fasády, napríklad o veľkosti 10x10 cm. Ideálne miesto na takýto test je časť fasády, ktorá je zakrytá alebo málo viditeľná, aby sa v prípade potreby dala ľahko premaľovať.

Po aplikácii čistiaceho prípravku ho necháme pôsobiť 2-3 dni. Ak sa po tejto dobe neobjaví žiadna zmena odtieňa, môžeme prípravok bezpečne použiť na celú plochu fasády. V prípade, že dôjde k zmene odtieňa, je nevyhnutné miesto dôkladne viackrát opláchnuť prúdom čistej vody a následne aplikovať fasádnu farbu rovnakého odtieňa.

Ak sa rozhodnete použiť čistiaci prípravok na celú fasádu aj napriek zmene odtieňa, napríklad kvôli rozsiahlemu znečisteniu hrdzou, je dôležité povrch po vyčistení dôkladne viackrát opláchnuť a venovať pozornosť aj detailom.

Profesionálne čistenie fasád Depositphotos

Po vyčistení fasády a odstránení zvyškov čistiaceho prípravku je pri aplikácii nového fasádneho náteru kľúčové, aby povrch bol úplne čistý. Chcete predísť tomu, aby na nedokonale očistenej fasáde zostali stopy čistiaceho prostriedku, ktoré by mohli narušiť vzhľad novej farby a spôsobiť jej postupné vyblednutie.

Pre úplné odstránenie zostatkov špeciálnych čistiacich prostriedkov je možné použiť šampón alebo saponát určený na čistenie fasády. Tieto produkty dokážu dôkladne odstrániť akékoľvek zvyšky čistiaceho prípravku a pripraviť povrch fasády na aplikáciu nového náteru.

V prípade vážneho poškodenia fasády hrdzou je dôležité konzultovať s výrobcom farby alebo s firmou špecializujúcou sa na maľovanie fasád. Väčšina odborníkov v tejto oblasti neodporúča priamo maľovať novou farbou na poškodený povrch. Je lepšie najprv dôkladne vyčistiť fasádu, aby sa zabránilo preniknutiu hrdzi cez nový náter a aby sa predišlo opätovnému vzniku estetických problémov.

Výskyt cementového výkvetu alebo solí, či zatečené lepidlo, predstavuje jednu z najnáročnejších a odolných foriem znečistenia. Táto forma znečistenia je zvlášť trvácna, pretože často nejde o vonkajší kontaminant, ale o súčasť stavebnej štruktúry, ktorá sa dostala na nevhodné miesto, vytvárajúc neestetické škvrny.

Odstránenie niektorých typov solí alebo cementových závojov je možné s pomocou špecializovaných prípravkov ako je Isokor LM Descaling. Avšak, v mnohých prípadoch zostávajú na povrchu stopy, ktoré sú stále viditeľné aj po očistení.

Pri takomto zložitom znečistení môže byť účinné čistenie fasády svojpomocne len do istej miery a pre úplné odstránenie škvŕn môže byť potrebné zvolať odborníka alebo zvážiť následné premaľovanie po očistení povrchu. Výskyt cementového výkvetu alebo solí, či zatečené lepidlo, predstavuje jednu z najnáročnejších a odolných foriem znečistenia. Táto forma znečistenia je zvlášť trvácna, pretože často nejde o vonkajší kontaminant, ale o súčasť stavebnej štruktúry, ktorá sa dostala na nevhodné miesto, vytvárajúc neestetické škvrny.

Odstránenie niektorých typov solí alebo cementových závojov je možné s pomocou špecializovaných prípravkov ako je Isokor LM Descaling. Avšak, v mnohých prípadoch zostávajú na povrchu stopy, ktoré sú stále viditeľné aj po očistení.

Pri takomto zložitom znečistení môže byť účinné čistenie fasády svojpomocne len do istej miery a pre úplné odstránenie škvŕn môže byť potrebné zvolať odborníka alebo zvážiť následné premaľovanie po očistení povrchu.

6. Cement a soľ alebo zatečené lepidlo

Výskyt cementového výkvetu alebo solí, či zatečené lepidlo, predstavuje jednu z najnáročnejších a odolných foriem znečistenia. Táto forma znečistenia je zvlášť trvácna, pretože často nejde o vonkajší kontaminant, ale o súčasť stavebnej štruktúry, ktorá sa dostala na nevhodné miesto, vytvárajúc neestetické škvrny.

Odstránenie niektorých typov solí alebo cementových závojov je možné s pomocou špecializovaných prípravkov ako je Isokor LM Descaling. Avšak, v mnohých prípadoch zostávajú na povrchu stopy, ktoré sú stále viditeľné aj po očistení.

Pri takomto zložitom znečistení môže byť účinné čistenie fasády svojpomocne len do istej miery a pre úplné odstránenie škvŕn môže byť potrebné zvolať odborníka alebo zvážiť následné premaľovanie po očistení povrchu.

Rozhodnutie o najvhodnejšom spôsobe čistenia fasády pri realizácii čistenia svojpomocne

Pri čistení fasády svojpomocne je dôležité zistiť povahu znečistenia a charakter povrchu. Aj keď sa často zaoberáme modernými zatepľovacími systémami, staršie budovy nie sú výnimkou. Čistenie historických budov a pamiatok si vyžaduje osobitný prístup a špecifické čistiace prostriedky, aby nedošlo k poškodeniu.

Čistenie pamiatok je komplexný proces, pre ktorý je lepšie zveriť ho odborníkom, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia. Pre moderné budovy sa zvyčajne používa čistiaci prostriedok a tlak vody, pričom je nevyhnutné dodržiavať primeraný tlak a vzdialenosť od povrchu.

Aj keď je tlak vody dôležitý, musí sa s ním pracovať opatrne, aby nedošlo k poškodeniu fasády. Dôkladné opláchnutie je kľúčové, a preto je vhodné použiť aj prípravok na odstránenie mastnoty, ktorá môže byť neviditeľná, ale môže ovplyvniť výsledok čistenia.

Pozri si aj: Najhoršie dizajnové trendy: Tomuto sa v interiéri radšej vyhnite!

Umytie fasády unsplash.com 

Ako ochrániť fasády pred ďalším znečistením a jej impregnácia

Po vyčistení fasády prichádza dôležitá fáza - jej ochrana pred ďalším znečistením. Hoci ste už investovali veľa úsilia, času a finančných prostriedkov do čistenia, fasáda môže byť opäť ohrozená mikroskopickými trhlinkami a pórami, ktoré boli odhalené po čistení a ktoré ju robia náchylnou na ďalšie znečistenie.

Aby ste oddialili nové znečistenie a minimalizovali nutnosť ďalšieho čistenia fasády, môžete použiť kvalitnú impregnáciu, ako je napríklad Isokor SW EKO. Niektoré impregnácie navyše revitalizujú farbu fasády, čím ju ešte viac zvýraznia.

Pri výbere impregnačného materiálu je dôležité zvážiť jeho kvalitu a trvanlivosť. Aj keď sú niektoré lacnejšie, ich účinnosť a trvanlivosť môžu byť obmedzené, čo by mohlo znamenať nutnosť čistenia fasády o niekoľko rokov skôr. Preto sa oplatí investovať do kvalitnej impregnácie, ktorá poskytne fasáde dlhšiu životnosť a minimalizuje nutnosť opakovaného čistenia.

Aplikácia impregnácie nie je zložitá a môže byť vykonaná aj domácim majstrom. Dôležité je zabezpečiť, aby bol povrch dostatočne suchý a impregnácia sa mohla riadne vsiaknuť do podkladu. Pri aplikácii je tiež dôležité postupovať opatrne, aby sa zabránilo tvorbe stekancov alebo nepravidelností na fasáde.

Čistenie fasády svojpomocne? Radšej nie!

Som presvedčený, že tento článok poskytuje dostatočný návod na čistenie fasády svojpomocne. Ak by ste však stále mali nejaké nejasnosti alebo otázky ohľadom čistenia a použitia čistiacich prípravkov, neváhajte nás kontaktovať na našej kontaktnej stránkeS radosťou vám poskytneme odbornú pomoc a poradenstvo.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE